Σε υψηλό 19 ετών ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Δεκέμβριο – Στις 13,8 λίρες η ισοτιμία με το δολάριο


Στις 13,8 λίρες σκαρφάλωσε εκ νέου η ισοτιμία της τουρκικής λίρας με το δολάριο, μετά την ανακοίνωση πως ο πληθωρισμός στην Τουρκία άγγιξε το 36,08% σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο, ήτοι ανήλθε στο υψηλότερο ποσοστό του από τον Σεπτέμβριο του 2002.

Οι περικοπές επιτοκίων οδήγησαν τη λίρα σε σπιράλ πτώσης, το οποίο με τη σειρά του εκτίναξε τις τιμές καταναλωτή. Ο μηνιαίος πληθωρισμός ήταν 13,58% το Δεκέμβριο, ενώ οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν κατά 19,08%.

Είναι ενδεικτικό πως η λίρα παραμένει αποδυναμωμένη κατά 31% σε σχέση με τις 23 Σεπτεμβρίου, όταν η κεντρική τράπεζα άρχισε τη μείωση επιτοκίων.

Κοντά στα ιστορικά υψηλά επίπεδα που είχαν βρεθεί το 2008, κινούνται οι αποδόσεις των τουρκικών ομολόγων, ένδειξη πως η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν βρίσκεται μακριά από μια ανάλογη κρίση με εκείνη που είχε βιώσει η Τουρκία προ 13 ετών.

Μέσα σε αυτό το κλίμα το δεκαετές τουρκικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 24,545%, ενώ τα πενταετή ομόλογα της Τουρκίας καταγράφουν απόδοση 25,575%.

Aπό τότε που η κεντρική τράπεζα άρχισε να μειώνει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο, η απόδοση των δεκαετών κρατικών ομολόγων έχει σκαρφαλώσει περισσότερο από 7 ποσοστιαίες μονάδες.

Οι επενδυτές εκφράζουν ανησυχία πως η νομισματική πολιτική θα είναι υπερβολικά χαλαρή για να περιορίσει τον πληθωρισμό, που διαβρώνει την αξία των συμμετοχών τους σε τοπικό νόμισμα.

Εν τω μεταξύ, εν μέσω του τεράστιου πληθωρισμού τα επιτόκια σε ορισμένα τραπεζικά δάνεια έχουν σκαρφαλώσει έως το 38%, έναντι του σταθμισμένου μέσου όρου περίπου 21% που ήταν στην αρχή του κύκλου χαλάρωσης, όπως δείχνουν τα δεδομένα της κεντρικής τράπεζας της χώρας.

Και ενώ η Τουρκία βρίσκεται στη δίνη του πείσματος μιας αδιέξοδης και μονήρους πολιτικής του Ερντογάν, το εθνικό νόμισμα της και η οικονομία της Τουρκίας στροβιλίζονται σαν ντερβίσηδες, προκαλώντας ιλίγγους χρεοκοπίας σε έναν λαό 85 εκατομμυρίων.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ