ΠΟΥ Tedros Adhanom Ghebreyesus: “Αν τερματίσουμε την ανισότητα, τερματίζουμε την πανδημία”

Με τα κρούσματα κορωνοϊού να αυξάνονται ξανά παγκοσμίως και την παραλλαγή Omicron σιγά-σιγά να διαρρέει σχεδόν σε κάθε χώρα, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ελπίζει ότι η πανδημία μπορεί να τελειώσει το 2022. Ο Tedros Adhanom Ghebreyesus, γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, ανέφερε πως: “Αν τερματίσουμε την ανισότητα, τερματίζουμε την πανδημία”. Χτυπώντας τις χώρες για τη συσσώρευση εμβολίων εν μέσω αυξανόμενων κρουσμάτων, ο επικεφαλής του ΠΟΥ είπε ότι ο στενός εθνικισμός και η συσσώρευση εμβολίων από ορισμένες χώρες έχουν υπονομεύσει την ισότητα και δημιούργησαν τις ιδανικές συνθήκες για την εμφάνιση της παραλλαγής Omicron. “Όσο περισσότερο συνεχίζεται η ανισότητα, τόσο υψηλότεροι είναι οι κίνδυνοι να εξελιχθεί αυτός ο ιός με τρόπους που δεν μπορούμε να αποτρέψουμε ή να προβλέψουμε”, είπε ο Ghebreyesus.

Τι ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ

Σε μια δήλωση που εκδόθηκε καθώς ο κόσμος υποδέχτηκε το 2022, ο επικεφαλής του οργανισμού υγείας του ΟΗΕ είπε, καθώς ο κόσμος μπαίνει στο τρίτο έτος αυτής της πανδημίας, “Είμαι βέβαιος ότι αυτή θα είναι η χρονιά που θα το τελειώσουμε, αλλά μόνο αν το κάνουμε μαζί”. Αποτελεί απειλή για την πρόοδο που έχει σημειωθεί δεκαετίες στην υγειονομική περίθαλψη όπως είπε: “Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει τον συνήθη εμβολιασμό, τις υπηρεσίες οικογενειακού προγραμματισμού, τη θεραπεία για μεταδοτικές και μη μεταδοτικές ασθένειες και πολλά άλλα”. Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας εξέφρασε την ανησυχία του για τα νέα κρούσματα ότι ανησυχεί για τις παραλλαγές όμικρον και δέλτα της COVID-19 που προκαλούν ένα «τσουνάμι» κρουσμάτων μεταξύ τους.

Αναφέρθηκε για πρώτη φορά τον περασμένο μήνα στη νότια Αφρική, είναι ήδη η κυρίαρχη παραλλαγή στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε μέρη της Ευρώπης.
“Ανησυχώ πολύ που το όμικρον είναι πιο μεταδοτικό (και) που κυκλοφορεί ταυτόχρονα με το δέλτα, οδηγεί σε ένα τσουνάμι κρουσμάτων”, είπε ο Τέντρος σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου. Αυτό, είπε, θα ασκήσει “τεράστια πίεση στο εξαντλημένοι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και συστήματα υγείας στο χείλος της κατάρρευσης”. Υποστήριξε ότι η Covid-19 δεν είναι η μόνη απειλή για την υγεία που θα αντιμετωπίσουν οι άνθρωποι του κόσμου το 2022. Ο ΠΟΥ θα συνεχίσει να εργάζεται σε όλο τον κόσμο για την προστασία και την προώθηση της υγείας όλων, παντού.

“Ένας νέος χρόνος φέρνει νέα ψηφίσματα. Εδώ είναι το δικό μου, για τον κόσμο. Πρώτον, πρέπει να τερματίσουμε την πανδημία. Για να γίνει αυτό, χρειαζόμαστε όλες τις χώρες να συνεργαστούν για να επιτύχουμε τον παγκόσμιο στόχο του εμβολιασμού του 70 τοις εκατό των ανθρώπων σε όλες τις χώρες μέχρι τα μέσα του 2022”, είπε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, υποστηρίζοντας την ανάγκη να οικοδομηθεί ένα ισχυρότερο παγκόσμιο πλαίσιο για την παγκόσμια ασφάλεια υγείας. Προέτρεψε επίσης όλες τις χώρες να επενδύσουν σε ισχυρότερη πρωτοβάθμια περίθαλψη λέγοντας: “Η Covid-19 απέδειξε ότι όταν κινδυνεύει η υγεία, όλα κινδυνεύουν”. Καθώς ο επικεφαλής του ΠΟΥ ελπίζει για ένα καλύτερο αύριο, η Ινδία τη Δευτέρα έφτασε τα 1700 κρούσματα Omicron. Η Μαχαράστρα έχει αναφέρει 510 περιπτώσεις μέχρι στιγμής ενώ το Δελχί έχει αναφέρει 351 ασθενείς.

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ