Θεραπεία ύπνος: Συμβουλές για να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα ύπνου που σας βασανίζουν

Ο ύπνος είναι ένα θέμα που βασανίζει πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Είναι σίγουρα κάτι που θέλει ιδιαίτερη μεταχείριση και πολλές φορές το άγχος είναι αυτό που είναι υπεύθυνο για τέτοιου είδους καταστάσεις. Αν θεωρείτε ότι η βοήθεια ενός ειδικού δεν είναι κάτι που θα σας βοηθήσει, τότε κάποια tips ίσως σας φανούν αρκετά χρήσιμα στην προσπάθειά σας αυτή. Ο ύπνος εκτός από το άγχος μπορεί να επηρεαστεί από πολλά πράγματα, όπως η χρήση ουσιών, η εργασία με βάρδιες ή ακόμα και μια χαοτική καθημερινή ρουτίνα.

Aκολουθούν μερικές πρακτικές ιδέες που θα σας βοηθήσουν να όσο το δυνατόν καλύτερο και ποιοτικότερο ύπνο.

  1. Τακτοποιήστε την καθημερινή σου ρουτίνα. Ξυπνήστε συγκεκριμένες ώρες, τρώτε υγιεινά, τακτοποιήστε τις εκκρεμότητές σας και εργάζεστε και κοιμηθείτε.
  2. Δημιουργήστε ένα ημερολόγιο ρουτίνας όπως το να σηκωθείτε την κατάλληλη στιγμή για να έχετε χρόνο να φάτε πρωινό, να ασκηθείτε και να πάτε για δουλειά. Το σωστό πρωινό και η άσκηση είναι δύο από τα μυστικά συστατικά για έναν καλό ύπνο. Το βράδυ πριν κοιμηθείτε μπορείτε να δοκιμάσετε μια ελαφριά άσκηση ή κάποια ήσυχη δραστηριότητα.
  3. Αποφύγετε να κοιμάστε ξανά μέσα στην ημέρα.
  4. Μειώστε ή αποφύγετε τον καφέ, το τσάι και το αλκοόλ μετά το δείπνο.
  5. Φροντίστε το μέρος που κοιμάστε να είναι άνετο και σκοτεινό.
  6. Κάντε ένα ζεστό ντους και πηγαίνετε για ύπνο όταν νιώσετε ότι νυστάζετε. Αποφύγετε την παρακολούθηση τηλεόρασης ή το κινητό σας και τα social media.
  7. Εάν ξυπνάτε τη νύχτα, ξαπλώστε για δέκα λεπτά και αν δεν σας πάρει ο ύπνος ακούστε ήσυχα απαλή μουσική.
  8. Αντιμετώπισέ το σαν δουλειά, μπες σε ρουτίνα, γίνε στρατηγικά και επιμελώς συνεπής μέχρι να βαρεθείς και να κοιμηθείς.

Αν καμία από τις παραπάνω λύσεις δεν σας βοηθήσει στο μέλλον, καλό θα ήταν  να φτιάξετε ένα πρόγραμμα σαν ημερολόγιο και να γράφετε όλες τις δραστηριότητες της ημέρας σας, από την ώρα που θα ξυπνήσετε μέχρι και την ώρα που θα πέσετε το βράδυ στο κρεβάτι. Όταν συμπληρώσετε μια εβδομάδα από την ημέρα που αρχίσετε να σημειώνετε, επισκεφθείτε έναν ειδικό και δώστε του το πρόγραμμά σας. Είναι απολύτως σίγουρο ότι θα σας βοηθήσει και πολύ πιθανόν χωρίς φαρμακευτική αγωγή.

 

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here