Θεοκλής Ζαούτης: Με θετικό PCR test, 95% είχαν θετικό rapid test ως προς την παραλλαγή Όμικρον


Στην καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα (03/01), συμμετείχε σήμερα και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, ο Θεοκλής Ζαούτης.

 

Οι πρώτες εικόνες δειγματοληψίες από 5 Περιφέρειες δείχνουν πως ο μέσος όρος κρουσμάτων από Όμικρον είναι στο 70%. Μια παρόμοια εικόνα παρατηρείται στα νοσοκομεία της Αττικής. Η παγκόσμια βιβλιογραφία κλίνει στο γεγονός ότι η νοσηρότερη είναι πιο ήπια, ενώ και η θνητότητα είναι χαμηλότερη από τις άλλες μεταλλάξεις. Με θετικό PCR test, 95% είχαν θετικό rapid test. Επομένως, η αποτελεσματικότητα των rapid test κρίνεται πολύ ικανοποιητική.

Σε ερώτηση εάν έχει λάβει χώρα στην Ελλάδα θάνατος από την παραλλαγή Όμικρον, ο κ. Θεοκλής Ζαούτης απάντησε πως μέχρι πριν 2-3 ημέρες η καταγραφή ήταν δειγματοληπτικά. Από την Παρασκευή η Σάββατο ξεκίνησε η καταγραφή για να έχουμε δεδομένα από τη νοσηλεία, τη νοσηρότητα και την θνητότητα. Επομένως, δεν υπάρχουν στοιχεία μέχρι στιγμής ως προς ενδεχόμενους θανάτους από την Όμικρον.

Ορισμένα παράπονα έχουν εκφραστεί για το τηλεφωνικό κέντρο του ΕΟΔΥ σε σχέση με ενδεχόμενες δυσλειτουργίες του. Ο κ. Ζαούτης παραδέχτηκε πως η αλήθεια είναι πως βιώνουμε μια πρωτόγνωρη αύξηση κρουσμάτων. Θα προβούμε σε άμεση αναβάθμιση του τηλεφωνικού κέντρου. Επίσης έχει ξεκινήσει γενικότερος σχεδιασμός αναβάθμισης.

Δείτε την ενημέρωση εδώ:

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ