Κοινωνική ανισότητα κάπνισμα: Τα ποσοστά καπνίσματος τονίζουν τις κοινωνικές ανισότητες στην υγεία

Τα ποσοστά καπνίσματος στο Μπρίστολ έχουν αναδείξει εδραιωμένες ανισότητες στην υγεία, σύμφωνα με μια έκθεση. Η Christina Gray, διευθύντρια δημόσιας υγείας της πόλης, είπε ότι η μείωση των ποσοστών καπνίσματος έχει αποκαλύψει μεγάλες ανισότητες μεταξύ πλουσίων και φτωχών. Υπάρχει μια μεγάλη διακύμανση των ποσοστών καπνίσματος, με συγκεντρωμένο μεταξύ των πιο μειονεκτούντων κοινοτήτων και ομάδων. Και πρόσθεσε: “Κατά μέσο όρο, οι καπνιστές πεθαίνουν 10 χρόνια νεότεροι από τους μη καπνιστές. Το κάπνισμα παραμένει η μεγαλύτερη αιτία κακής υγείας και πρόωρου θανάτου που μπορούν να αποφευχθούν, ο μεγαλύτερος παράγοντας ανισοτήτων στην υγεία και ο κύριος τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου για κακά αποτελέσματα εγκυμοσύνης”, είπε.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

“Τον τελευταίο χρόνο είδαμε το κάπνισμα να συμβάλλει στον αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών της Covid-19, συμβάλλοντας στην ανισότητα όσον αφορά τη νόσο που σχετίζεται με την Covid-19”. Περίπου το 18% του πληθυσμού του Μπρίστολ καπνίζει αυτή τη στιγμή – που αντιστοιχεί σε 66.000 άτομα. Αυτό είναι «σημαντικά υψηλότερο» από τον μέσο όρο της Αγγλίας που είναι 13,9%. Η έκθεση – Pause, Breathe, Reflect: Lessons from Covid-19 – ανέφερε ότι περισσότεροι από 100 κάτοικοι πεθαίνουν πρόωρα – πριν από την ηλικία των 75 ετών – κάθε χρόνο από μια ασθένεια των πνευμόνων. Αυτό δεν περιλαμβάνει τους θανάτους από καρκίνο του πνεύμονα, οι οποίοι είναι περίπου ο ίδιος αριθμός και πάλι.

Μεταξύ 2015 και 2019, το 35% όλων των πρόωρων θανάτων που προκλήθηκαν από αναπνευστικές ασθένειες σημειώθηκαν στις πιο υποβαθμισμένες περιοχές του Μπρίστολ, σε σύγκριση με μόνο το 7% στις λιγότερο υποβαθμισμένες πτέρυγες, ανέφερε η έκθεση. Τα υψηλότερα ποσοστά σημειώθηκαν στο Lockleaze ενώ τα χαμηλότερα στο Clifton Down, ανέφερε η Υπηρεσία Αναφοράς Τοπικής Δημοκρατίας. Η κυρία Γκρέι είπε: “Περίπου ένας στους τέσσερις ανθρώπους σε επαγγέλματα ρουτίνας και χειρωνακτικής απασχόλησης καπνίζει, σε σύγκριση με έναν στους 10 ανθρώπους σε διευθυντικά και επαγγελματικά επαγγέλματα. Οι άνεργοι έχουν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να καπνίσουν από εκείνους που εργάζονται”.

Το 2019 σχεδόν το 10% των εγκύων γυναικών κάπνιζε, με εκείνες που προέρχονται από πιο μειονεκτήματα να το κάνουν πιο πιθανό, ανέφερε το LDRS. Ενώ τα συνολικά ποσοστά καπνίσματος έχουν μειωθεί, «το χάσμα μεταξύ των πιο υγιών και των λιγότερο υγιών έχει διευρυνθεί και ο αριθμός των ετών που ζούμε με κακή υγεία έχει αυξηθεί», είπε. «Η πρόκληση τώρα είναι να κατανοήσουμε και να μειώσουμε τις βλάβες από το κάπνισμα στις πιο ευάλωτες κοινότητες και στις γειτονιές με μεγάλες ανάγκες στο Μπρίστολ». Η έκθεσή της ανέφερε ότι οι στόχοι στο One City Plan περιλάμβαναν να είναι ο κανόνας έως το 2029 να μην καπνίζουν καμία έγκυος γυναίκα και να ζουν όλες σε σπίτι χωρίς καπνό και λιγότερο από το 3% των κατοίκων να καπνίζουν έως το 2046. Παρά τις προειδοποιήσεις της έκθεσης, η κ. Γκρέι είναι αισιόδοξη ότι το Μπρίστολ θα βελτιώσει την υγεία των πνευμόνων και θα «μειώσει τις ανισότητες» στο μέλλον.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here