ΣΥΡΙΖΑ: Το άνοιγμα των σχολείων ανησυχεί την Κουμουνδούρου


Με τη χώρα να καταγράφει δεκάδες χιλιάδες κρούσματα κάθε μέρα και τη μετάλλαξη «Ο» να κυριαρχεί παντού, στον ΣΥΡΙΖΑ ανησυχούν πάρα πολύ για την ειλημμένη -όπως όλα δείχνουν- απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξει ξανά τα σχολεία, χωρίς ουσιαστικά -κατά την άποψη τους- μέτρα προστασίας μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών.

Από τον Σεπτέμβριο του 2021, οπότε και έγινε σαφές ότι η πανδημία θα ήταν παρούσα, δυστυχώς, και το φθινόπωρο, η Κουμουνδούρου ζητούσε διαρκώς από το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Παιδείας να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα έτσι ώστε να μην καταστούν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα όλων των βαθμίδων, υγειονομικές «βόμβες».

Τα πρωτόκολλα που αποφασίστηκαν τότε, τα οποία ισχύουν μέχρι και σήμερα, δεν ικανοποίησαν καθόλου το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που έκανε λόγο για μετατροπή των σχολείων σε εστίες υπερμετάδοσης του ιού. Μάλιστα, όλο αυτό το διάστημα υπήρχαν συνεχόμενες διαμαρτυρίες προς την κυβερνητική πλευρά, με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα να υποστηρίζουν ότι η όλη διαδικασία έχει πολλαπλασιάσει τα κρούσματα.

Όπως τονίζουν, στα «ασφαλή» σχολεία της κυβέρνησης, τους τρεισήμισι μήνες που ήταν ανοιχτά, σημειώθηκαν 100.000 κρούσματα, περισσότερα από τα 80.000 που είχαν υπάρξει τους προηγούμενους 18 μήνες της πανδημίας. Συμπληρώνουν, πως σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, τις τελευταίες 7 ημέρες οι μολύνσεις στην ηλικία 0-17 ετών έχουν αυξηθεί κατά 165%. Αντίστοιχη, τονίζουν, πως είναι η κατάσταση στον φοιτητικό πληθυσμό, με ρεκόρ μολύνσεων στην αντίστοιχη ηλικιακή ομάδα (+ 541,8 %).

Στην Κουμουνδούρου έκαναν πάντα ειδική αναφορά στο περίφημο, πλέον, «50+1%», δηλαδή στον αριθμό των μαθητών που θα έπρεπε να νοσήσουν προκειμένου να κλείσει ένα τμήμα. Το συγκεκριμένο πρωτόκολλο αποτέλεσε πολλές φορές την αφορμή για να συγκρουστεί ο Νίκος Φίλης με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Δεν ήταν σε καμία περίπτωση η μοναδική διαφωνία του ΣΥΡΙΖΑ με το τι ίσχυε στα σχολεία, αλλά ήταν και παραμένει η νούμερο ένα αντίρρηση του.

Άλλωστε, ο Αλέξης Τσίπρας, όταν είχε νοσήσει ο υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, είχε υποστηρίξει ότι είναι παράλογο να κλείνει η Βουλή με ένα κρούσμα και να χρειάζονται, πχ, δώδεκα, για να κλείσει ένα σχολικό τμήμα.

Τα δέκα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ

Πλέον, όμως, με τη διασπορά του ιού να έχει βγει εκτός ελέγχου εξαιτίας της μετάλλαξης «Ο», ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί «εμμονική» και «παράλογή» την -ειλημμένη κατά τα φαινόμενα- απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξει τα σχολεία, χωρίς να λάβει πραγματικά μέτρα προστασίας για τους μαθητές, τις οικογένειες τους και φυσικά τους εκπαιδευτικούς.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφέρει ότι πρέπει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια να ανοίξουν τα σχολεία, πάντα όμως με ασφάλεια.

Γι αυτό και χθες το απόγευμα, ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, πρότεινε τα ακόλουθα δέκα μέτρα για την επανέναρξη τους:

  1. Επικαιροποίηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων για το άνοιγμα των σχολείων και των Πανεπιστημίων
  2. Μέτρα για την επιτάχυνση του καθολικού εμβολιασμού όλων των παιδιών σχολικής ηλικίας
  3. Κατάργηση της ρύθμισης “50%+1” νοσούντων μαθητών για τη διακοπή λειτουργίας σχολικού τμήματος. Διακοπή της λειτουργίας ενός τμήματος στο πρώτο κρούσμα για χρονικό διάστημα που θα καθορίσει η Επιστημονική Επιτροπή του ΕΟΔΥ και υποχρεωτική επανέναρξη των μαθημάτων, αφού πρώτα όλοι οι μαθητές υποβληθούν σε δωρεάν μοριακό τεστ ώστε να “σπάσει” η αλυσίδα της μεταδοτικότητας
  4. Αραίωση των μαθητικών τμημάτων στα σχολικά τμήματα με πάνω από 24 παιδιά (200.000 μαθητές). Πρόσληψη των επιπλέον αναπληρωτών που θα απαιτηθούν
  5. Κατάργηση των συγχωνεύσεων που οδηγούν σε τμήματα ακόμη και 28-29 παιδιών. Μέτρα για τον τακτικό αερισμό των αιθουσών
  6. Συνταγογράφηση των μοριακών τεστ (όταν κρίνονται ιατρικώς απαραίτητα) σε όλο τον πληθυσμό και παρουσία μονάδων του ΕΟΔΥ στα σχολικά συγκροτήματα για διενέργεια αξιόπιστων τεστ
  7. Άδεια ειδικού σκοπού στους εκπαιδευτικούς με υποκείμενα νοσήματα που θα την αιτηθούν
  8. Προμήθεια από τους Δήμους και χορήγηση δωρεάν των ειδικών μασκών για την προστασία από την “Ο” σε εκπαιδευτικούς και μαθητές
  9. Κατάργηση για εφέτος της ΕΒΕ, της Τράπεζας Θεμάτων και του πρόσθετου εξεταστικού φόρτου. Επικέντρωση στη διδασκαλία και την ψυχολογική υποστήριξη των παιδιών
  10. Εξασφάλιση ασφαλούς και κατάλληλης δημόσιας υποδομής για την -απευκταία- πιθανότητα να μεταπέσει ξανά στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση το εκπαιδευτικό σύστημα. Απαλλαγή από το σύστημα Cisco μετά το σκάνδαλο με τη διαρροή προσωπικών δεδομένων και την καταδικαστική απόφαση – κόλαφο για το Υπουργείο Παιδείας εκ μέρους της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ