ΣτΕ: Αντισυνταγματικός ο διορισμός της διοίκησης του ΚΕΘΕΑ – Στην Ολομέλεια η οριστική απόφαση


Αντισυνταγματική έκρινε το Δ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) του 2019, η οποία καταργούσε το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ και επέτρεπε τον διορισμό νέας διοίκησης από το υπουργείο Υγείας. 

Η Γενική Συνέλευση του ΚΕΘΕΑ είχε εξουσιοδοτήσει τον Οκτώβριο του 2019, το προηγούμενο Διοικητικό Συμβούλιο να προσφύγει στο ΣτΕ, κατά της ΠΝΠ, στο πλαίσιο της προάσπισης του αυτοδιοίκητου, το οποίο αποτελούσε μέρος της θεραπευτικής φιλοσοφίας του Κέντρου. Το υπουργείο Υγείας, τον Νοέμβριο του 2019, είχε διορίσει νέα διοίκηση, σε εφαρμογή της ΠΝΠ, που προηγουμένως είχε κυρωθεί από την Βουλή.

Σήμερα, οι Σύλλογοι Οικογένειας των θεραπευτικών προγραμμάτων ΚΕΘΕΑ εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την απόφαση του Δ’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε ότι η ΠΝΠ του 2019, με την οποία επετράπη ο διορισμός από την κυβέρνηση νέας διοίκησης στο ΚΕΘΕΑ, είναι αντισυνταγματική. Το Δ΄Τμήμα του ΣτΕ δέχεται ότι η ΠΝΠ καταργεί τη θεραπευτική φιλοσοφία του ΚΕΘΕΑ, που θεωρεί αναγκαία τη συμμετοχή των θεραπευμένων και των οικογενειών τους στην εκλογή της διοίκησης.

“Αυτός ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι την οριστική απόφαση για την οποία θα αποφανθεί η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά και για την συνολική υπεράσπιση του χαρακτήρα του ΚΕΘΕΑ ως στεγνού θεραπευτικού προγράμματος που αντιμετωπίζει τον χρήστη ως ενεργό κοινωνικό ον και όχι ως ασθενή, σε αντίθεση με την προωθούμενη πολιτική της “διαχείρισης του προβλήματος” και την αποκοπή του από κάθε κοινωνικό αίτιο” δηλώνουν οι Σύλλογοι των θεραπευτικών προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ