Θεσσαλονίκη: «Η μαμά μου θύμιζε τα υποσιτισμένα παιδιά της Αφρικής» – 2η μήνυση στη δομή ηλικιωμένων


Θεσσαλονίκη: Η κόρη της 85χρονης, η οποία νοσηλευόταν σε κέντρο αποκατάστασης, συγκλονίζει με όσα περιγράφει πως έζησε η μητέρα της, στο κέντρο αποκατάστασης στη Θέρμη. 

«Οι γιατροί μου είπαν ότι η μητέρα μου είναι υποσιτισμένη και ότι θυμίζει την κατάσταση των παιδιών στην Αφρική». Με αυτά τα λόγια η Η.Κ., κόρη μιας 85χρονης περιγράφει στο ThessToday.gr την εικόνα εγκατάλειψης την οποία παρουσίασε η μητέρα της, η οποία νοσηλευόταν σε κέντρο αποκατάστασης στη Θέρμη. Πρόκειται για την ίδια δομή όπου πριν από λίγο καιρό είχαν νοσήσει δεκάδες τρόφιμοι από κορoνοϊό και λίγες ημέρες αργότερα ένας 62χρονος μεταφέρθηκε με χαμηλό αιματοκρίτη στο Ιπποκράτειο, όπου και κατέληξε.

Η κόρη της 85χρονης μετά από αυτήν την εξέλιξη αποφάσισε να κινηθεί νομικά με την κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς εναντίον του κέντρου φροντίδας στη Θέρμη. Υπενθυμίζεται ότι είναι η δεύτερη κατά σειρά, καθώς είχε προηγηθεί εκείνη του γνωστού ποινικολόγου, Νίκου Διαλυνά, ο οποίος είχε καταθέσει επίσης μήνυση κατά παντός υπευθύνου, με στόχο να διερευνηθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες νοσηλευόταν ο 62χρονος συγγενής του στην ιδιωτική δομή.

Η εικόνα εγκατάλειψης που παρουσίασε η 86χρονη προκάλεσε την έντονη αντίδραση της κόρης της, η οποία με τη μηνυτήρια αναφορά -την οποία ανέλαβε το νομικό γραφείο του Νίκου Διαλυνά- στρέφεται επίσης κατά παντός υπευθύνου ζητώντας να διερευνηθούν παράνομες πράξεις ή παραλείψεις στη μονάδα ηλικιωμένων οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα τη βαριά σωματική βλάβη της μητέρας της.

Πώς έμαθε για την εικόνα εγκατάλειψης της μητέρας της

Εκείνο που απασχολεί την Η.Κ. είναι το γεγονός ότι η μητέρα της διακομίστηκε στο κέντρο φροντίδας -υποτίθεται για υψηλότερη ποιοτικά παροχή υπηρεσιών- και όπως περιγράφει «δεν πίστευα ποτέ ότι θα κινδύνευε η ίδια της η ζωή».

Και αυτό γιατί, όπως εξηγεί η ίδια, θορυβήθηκε όταν διάβασε τα δημοσιεύματα για τα κρούσματα κορονοϊού στο συγκεκριμένο κέντρο φροντίδας και παρά το γεγονός ότι το θέμα έλαβε διαστάσεις μετά και τον θάνατο του 62χρονου, οι υπεύθυνοι της μονάδας δεν την ενημέρωσαν ποτέ.

Ο Γολγοθάς για την κόρη αρχίζει στα μέσα Νοεμβρίου, όταν επικοινώνησε με τη μονάδα φροντίδας στη Θέρμη για να ενημερωθεί για την κατάσταση της μητέρας της. Οι υπεύθυνοι της δομής σύμφωνα με την ίδια, το μόνο που της μετέφεραν είναι ότι θα εμβολιαστεί με την τρίτη δόση για τον κορονοϊό, χωρίς ωστόσο να αναφερθούν στην άσχημη κλινική της εικόνα.

Ωστόσο, η ίδια δεν φάνηκε να καθησυχάζει και για τον λόγο αυτόν ήρθε σε επαφή με την ιδιοκτήτρια, η οποία αν και εμφανίστηκε απολογητική δεν θέλησε να μπει σε λεπτομέρειες.

«Δεν μου έλεγε τίποτα για τα κρούσματα, δεν αναφέρθηκε καν στον θάνατο του 62χρονου και έλεγε πως δεν θυμόταν τις ημερομηνίες», επισημαίνει η κόρη της 85χρονης και συμπληρώνει ότι «μετά μίλησα ξανά και μου είπε ότι όλοι είναι καλά και ότι κάποιοι πήγαν νοσοκομείο, αλλά όλα ήταν υπό έλεγχο».

Λίγο πριν από τα Χριστούγεννα και μετά την επικοινωνία της κόρης με τη γιατρό της μονάδας στη Θέρμη διαπιστώθηκε ότι η μητέρα της δεν τρώει, παρουσιάζει κατάπτωση και γενικότερα η υγεία της επιβαρύνθηκε σε μεγάλο βαθμό.

Για τον λόγο αυτόν, η κόρη της 85χρονης αποφάσισε να κινητοποιηθεί και να εξακριβώσει περαιτέρω τις συνθήκες κάτω από τις οποίες η μητέρα της διαμένει στη συγκεκριμένη δομή φροντίδας ηλικιωμένων.

«Είχα μιλήσει την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου με τη γιατρό της μονάδας, η οποία μου είπε “όπως έχετε καταλάβει από τις συνομιλίες που έχετε με τη μητέρα σας, δεν είναι καθόλου καλά”. Τότε σοκαρίστηκα. Εγώ όντως μιλούσα με τη μητέρα μου, και μερικές φορές έβρισκα από τη φωνή της πως μάλλον ήταν αρκετά κουρασμένη. Αλλά επειδή η μητέρα μου πάσχει από άνοια και δε θυμάται αυτά που της συμβαίνουν, δεν υπήρχε καμία περίπτωση να καταλάβω από τις συνομιλίες μας ότι δεν ήταν καθόλου καλά και εννοείται ότι όφειλαν να με ενημερώσουν γι’αυτό, αλλά δεν το έκαναν», δήλωσε η Η.Κ..

«Μου είπαν ότι ίσως έχει καρκίνο»

Στη μήνυση αναφέρεται επίσης ότι από εκείνη τη συνομιλία και έπειτα η κόρη της 85χρονης δεν κατάφερε να επικοινωνήσει με τη γιατρό που παρακολουθούσε τη μητέρα της.

Τότε, τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου ενημερώθηκε -αδικαιολόγητα καθυστερημένα όπως καταγγέλλει η ίδια- για την εικόνα της 85χρονης, καθώς τα αποτελέσματα των εξετάσεων ήταν πολύ άσχημα, ενώ μάλιστα της μετέφεραν ότι ίσως να έχει καρκίνο.

«Είπε πως δεν θα μπορούσε λόγω των κρουσμάτων covid να πάει σε διαγνωστικό κέντρο, οπότε θα έπρεπε να μπει σε νοσοκομείο για να βρουν τα αίτια της σοβαρής κατάστασης της μητέρας μου. Επίσης μου είπε η γιατρός πως μάλλον ήταν καρκίνος.

Γιατί, αφού η κατάσταση της μητέρας μου ήταν τόσο άσχημη και θα έπρεπε να μπει σε νοσοκομείο δεν την μετέφεραν αμέσως ή δεν με ενημέρωσαν την Παρασκευή το πρωί και όχι τη Δευτέρα;», διερωτήθηκε στο ThessToday.gr η κόρη της 85χρονης, η οποία συμπλήρωσε ότι αμέσως μετά κινητοποιήθηκε για να νοσηλευτεί η μητέρα της σε άλλο ιδιωτικό κέντρο αποκατάστασης.

«Ο γιατρός από το άλλο ιδιωτικό κέντρο αποκατάστασης είδε ηλεκτρονικά τις εξετάσεις που είχαμε κάνει την προηγούμενη εβδομάδα και ήταν τόσο άσχημες που κι αυτός πίστεψε ότι ήταν καρκίνος. Όταν όμως μπήκε στο νοσοκομείο είδε την τρομακτική κατάστασή της, καθώς η μητέρα μου ήταν λερωμένη από εμετούς, ήταν κάτασπρη και δεν μιλούσε.

Την πρώτη μέρα καταφέρανε σχετικά γρήγορα να αντιμετωπίσουν τη ναυτία. Τη δεύτερη μέρα ο γιατρός μου είπε ότι άρχισε να τρώει, την τρίτη μέρα είχε πολλή περισσότερη όρεξη για φαγητό.

Δεν βρήκαν τελικά καρκίνο και όταν τελικά ενυδατώθηκε η μητέρα μου -γιατί ήταν αφυδατωμένη με χαμηλό αιματοκρίτη και χαμηλά νούμερα πρωτεΐνης στο αίμα- τότε ο γιατρός απόρησε και μου είπε “πιστεύω ότι όλα όσα έχει η μητέρα σου οφείλονται στη χαμηλή πρωτεΐνη, πιστεύω ότι είναι υποσιτισμένη. Η εικόνα της ήταν αυτή που έχουν τα παιδιά στην Αφρική“».

Μάλιστα, εύλογα ερωτήματα εγείρονται και από την αναφορά του γιατρού, ο οποίος της είπε ότι «ενδεχομένως να μην την κινούσαν καν στην υγειονομική δομή της Θέρμης».

Διαλυνάς: «Να επέμβουν οι αρμόδιες αρχές»

Ο γνωστός ποινικολόγος Νίκος Διαλυνάς ο οποίος έχει αναλάβει την υπόθεση της κόρης της 85χρονης, επισήμανε ότι μετά και τη δεύτερη καταγγελία πρέπει να επέμβουν οι αρμόδιες αρχές.

«Ένα δεύτερο κρούσμα παρουσιάστηκε στο ίδιο κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, ευτυχώς η ηλικιωμένη γυναίκα μεταφέρθηκε από την κόρη της στο Διαβαλκανικό Κέντρο και μπόρεσαν να τη σώσουν, εκεί βέβαια διαπιστώθηκε ότι ήταν υποσιτισμένη και με όλους τους δείκτες τους αιματολογικούς στα τάρταρα. Κατόπιν τούτου κατετέθη νέα μήνυση από πλευράς της κόρης της και πιστεύω πλέον ότι ο προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών αλλά και οι αρμόδιες κρατικές και εποπτικές αρχές θα επέμβουν διότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Νίκος Διαλυνάς.

Και πρόσθεσε:

«Προκύπτει από ιατρικά έγγραφα του ιδιωτικού νοσοκομείου στο οποίο διακομίστηκε η γυναίκα ότι οι θεράποντες γιατροί είπαν στην κόρη της ότι η εικόνα της μητέρας της μοιάζει πολύ με την κατάσταση των παιδιών της Νοτίου Αφρικής. Νομίζω ότι αυτό τα λέει όλα και εύχομαι οι αρχές να επέμβουν εγκαίρως για να μην έχουμε και άλλα θύματα ή υποψήφια θύματα».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ