Οξειδωτικό στρες Covid: Οι ασθενείς με κορωνοϊό παρουσιάζουν αυξημένα επίπεδα οξειδωτικού στρες


Ερευνητές στο Baylor College of Medicine ερεύνησαν την επίδραση της μόλυνσης από την COVID-19 στα επίπεδα οξειδωτικού στρες, οξειδωτικής βλάβης και γλουταθειόνης, του πιο άφθονου φυσιολογικού αντιοξειδωτικού. Σε σύγκριση με υγιή άτομα που αντιστοιχούν στην ηλικία των οποίων τα δείγματα ελήφθησαν πριν από την έναρξη της πανδημίας το 2019, οι ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με COVID-19 είχαν σημαντικά αυξημένα επίπεδα οξειδωτικού στρες και οξειδωτικής βλάβης και σημαντικά μειωμένα επίπεδα γλουταθειόνης. Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Antioxidants, υποδεικνύουν ότι η συμπλήρωση με GlyNAC, ένας συνδυασμός πρόδρομων ουσιών γλουταθειόνης που προηγουμένως είχε αποδειχθεί ότι μειώνει το οξειδωτικό στρες και τις οξειδωτικές βλάβες και αυξάνει τη γλουταθειόνη καθώς και βελτιώνει τους δείκτες υγείας όπως η φλεγμονή, μπορεί να είναι ευεργετική για τους ασθενείς με COVID-19.

Η σημασία των ευρημάτων

“Το αυξημένο οξειδωτικό στρες και τα μειωμένα επίπεδα γλουταθειόνης σχετίζονται με μια σειρά καταστάσεων όπως η γήρανση, ο διαβήτης, η μόλυνση από τον ιό HIV, οι νευροεκφυλιστικές διαταραχές, οι καρδιαγγειακές διαταραχές, οι νευρομεταβολικές ασθένειες, η παχυσαρκία και άλλες”, δήλωσε ο αντίστοιχος συγγραφέας Δρ. Rajagopal Sekhar, αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής στο το τμήμα της ενδοκρινολογίας, του διαβήτη και του μεταβολισμού στο Baylor. “Υποψιαζόμασταν ότι η COVID-19 μπορεί επίσης να επηρεάζει το οξειδωτικό στρες και τη γλουταθειόνη, και σε αυτή τη μελέτη το επιβεβαιώσαμε σε ενήλικες που νοσηλεύονται με COVID-19. Διαπιστώσαμε ότι αυτά τα ελαττώματα εμφανίζονται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες ενηλίκων, συμπεριλαμβανομένων των νέων, και επιδεινώνονται με την αύξηση ηλικία.”

Ο Sekhar και οι συνάδελφοί του εργάστηκαν με 60 συμμετέχοντες (25 γυναίκες, 35 άνδρες, εύρος ηλικιών 21 έως 85 ετών), οι οποίοι είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο με βάση τη διάγνωση της COVID-19. Η ομάδα μέτρησε τα επίπεδα οξειδωτικού στρες, οξειδωτικής βλάβης και γλουταθειόνης στα δείγματα αίματος των ασθενών και τα συνέκρινε με αυτά από υγιή άτομα. Οι ερευνητές οργάνωσαν τα δείγματα σε τρεις διαφορετικές ομάδες, ανάλογα με την ηλικία των ασθενών με COVID-19: την ομάδα 21 έως 40 ετών, την ομάδα 41 έως 60 και την ομάδα 61 και άνω. Σε παλαιότερη εργασία, η ομάδα του Sekhar είχε δείξει ότι σε υγιείς ενήλικες, τα επίπεδα οξειδωτικού στρες, οξειδωτικής βλάβης και γλουταθειόνης παραμένουν σταθερά μέχρι τα άτομα να περάσουν τα 60 τους, όταν το οξειδωτικό στρες και η οξειδωτική βλάβη αρχίζουν να αυξάνονται και η γλουταθειόνη να μειώνεται. Η μόλυνση από την COVID-19 άλλαξε αυτό το μοτίβο.

“Με έκπληξη είδαμε ότι οι ασθενείς με COVID-19 στις ομάδες 21 έως 40 και 41 έως 60 είχαν πολύ λιγότερη γλουταθειόνη και περισσότερο οξειδωτικό στρες από τις αντίστοιχες ηλικιακές ομάδες χωρίς COVID-19”, είπε ο Sekhar. “Γνωρίζαμε ότι υγιείς άνθρωποι χωρίς COVID-19 ηλικίας άνω των 60 ετών τείνουν να έχουν έλλειψη γλουταθειόνης και να έχουν αυξημένο οξειδωτικό στρες. Ωστόσο, όταν η ηλικιακή ομάδα άνω των 60 προσβληθεί από COVID-19, τα επίπεδα γλουταθειόνης ήταν πολύ χαμηλότερα και οξειδωτικά Το άγχος ήταν πολύ υψηλότερο από αυτά της ίδιας ηλικίας αλλά χωρίς COVID-19. Το εύρημα ότι τα νεότερα άτομα με COVID-19 έχουν επίσης έλλειψη γλουταθειόνης και έχουν αυξημένο οξειδωτικό στρες και οξειδωτικές βλάβες είναι πραγματικά εκπληκτικό, επειδή συνήθως δεν βλέπουμε αυτά τα ελαττώματα σε νεότερες ηλικιακές ομάδες. Αυτά τα ελαττώματα φαίνεται να επιδεινώνονται σταδιακά με την αύξηση της ηλικίας. και οι παλαιότεροι ασθενείς με COVID-19 είχαν υψηλότερο επίπεδο ελαττωμάτων σε αυτά τα αποτελέσματα.”

Πώς προκύπτει το οξειδωτικό στρες;

Το οξειδωτικό στρες προκύπτει από τη συσσώρευση ελεύθερων ριζών, μορίων υψηλής αντίδρασης που μπορούν να βλάψουν κύτταρα, μεμβράνες, λιπίδια, πρωτεΐνες και DNA. Τα κύτταρα του σώματος παράγουν γλουταθειόνη για να προστατευθούν από το οξειδωτικό στρες. Όταν τα κύτταρα αποτυγχάνουν να εξουδετερώσουν τις ελεύθερες ρίζες, μπορεί να συμβεί επιβλαβής κυτταρική βλάβη και ενδεχομένως να επηρεάσει πολλές φυσιολογικές διεργασίες. “Η προηγούμενη εργασία μας έδειξε ότι αυξημένα επίπεδα οξειδωτικού στρες και μειωμένη γλουταθειόνη δεν υπάρχουν μόνο σε ηλικιωμένους, αλλά και σε άτομα με HIV, μια ιογενή λοίμωξη και σε ασθενείς με διαβήτη. Βρήκαμε επίσης ότι η συμπλήρωση του GlyNAC, ένας συνδυασμός Οι πρόδρομες ουσίες γλουταθειόνης βελτίωσαν αυτά τα ελαττώματα σε όλους αυτούς τους πληθυσμούς”, είπε ο Sekhar.

Επιπλέον, η εργασία του Sekhar αποκάλυψε ότι η συμπλήρωση του GlyNAC σε ηλικιωμένους και ασθενείς με HIV ανέστρεψε άλλες ανωμαλίες, όπως φλεγμονή, ενδοθηλιακή δυσλειτουργία, αντίσταση στην ινσουλίνη και βελτιωμένη μυϊκή δύναμη, ικανότητα άσκησης, γνωστική έκπτωση, γονιδιακή βλάβη και σύσταση σώματος. Ορισμένα από αυτά τα ελαττώματα έχουν επίσης αναφερθεί σε ασθενείς με COVID-19. “Με βάση τα προηγούμενα ευρήματά μας σχετικά με τις επιδράσεις του συμπληρώματος GlyNAC σε άλλους πληθυσμούς και το τρέχον εύρημα ότι άτομα που νοσηλεύτηκαν με COVID-19 είχαν ανεπάρκεια γλουταθειόνης και αυξημένο οξειδωτικό στρες, εξετάσαμε εάν το συμπλήρωμα GlyNAC θα μπορούσε επίσης να καταπολεμήσει αυτά τα ελαττώματα στην COVID-19 και ενδεχομένως είναι πολύτιμη για να βοηθήσει τον οργανισμό να καταπολεμήσει αυτή τη σοβαρή λοίμωξη. Τα αποτελέσματα του συμπληρώματος GlyNAC σε ασθενείς με COVID-19 παραμένουν προς διερεύνηση σε μελλοντικές ερευνητικές μελέτες.”

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ