Άδεια από την εργασία για όσους νοσούν με κορονοϊό: Τέλος στο αλαλούμ – Τι προβλέπει η ΚΥΑ


Διευκρινίσεις και επίσημα για την άδεια από την εργασία όσων νοσούν από κορονοϊό δίνει η τελευταία ΚΥΑ που εκδόθηκε

Λύση στο αλαλούμ που δημιουργήθηκε στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα σχετικά με το πώς χορηγείται η άδεια από την εργασία για όσους βρεθούν θετικοί από τον κορονοϊό δίνει η ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης και μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και αλλαγές για το πιστοποιητικό νόσησης.

Συγκεκριμένα στην ΚΥΑ, την οποία είχε προαναγγείλει ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ορίζεται ρητά ότι αρκεί το θετικό rapid test προκειμένου να θεωρηθεί νόμιμη η απουσία από την εργασία λόγω νόσησης από κορονοϊό. Σημειώνεται ότι στην ΚΥΑ δεν προβλέπεται καμία διαφοροποίηση για όσους έχουν εμβολιαστεί και για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί.

Το κείμενο της ΚΥΑ για την άδεια εργασίας έχει ως εξής:

«Προστίθεται νέα παρ. 3Α ως εξής: «3Α. Για να θεωρηθεί νόμιμη η απουσία από την εργασία λόγω νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19, σύμφωνα με τα εκάστοτε ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα, αρκεί η βεβαίωση θετικού ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) σύμφωνα με την παρ. 3. Ειδικώς ως προς τους δημοσίους υπαλλήλους εφαρμόζεται η παρ. 3 του άρθρου τριακοστού όγδοου της από 20.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 68), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4683/2020 (Α’ 83)».

Υπενθυμίζεται ότι το πρόβλημα είχε δημιουργηθεί γιατί το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ δεν αναγνώριζε τα rapid test προκειμένου να χορηγήσει την άδεια από την εργασία στους εμβολιασμένους εργαζόμενους που νοσούν με κορονοϊό και για τους οποίους σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ δεν απαιτείτο μοριακό τεστ έτσι ώστε να μπορούν να δικαιολογήσουν την απουσία από την εργασία τους.

Δείτε την ΚΥΑ για τις αλλαγές στην άδεια εργασίας και το πιστοποιητικό νόσησης (kya-pistopoitiko-nosisis.pdf | 136.77 KB | application/pdf)

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ