Η Ελλάδα στέλνει μήνυμα στην Τουρκία: Διατηρούμε το νόμιμο δικαίωμα της αυτοάμυνας

Το υπουργείο Εξωτερικών έστειλε μήνυμα στην Τουρκία μετά την ανακοίνωση της Άγκυρας σε βάρος του Νίκου Δένδια

Πανικό στην Τουρκία φαίνεται ότι έχει προκαλέσει η ενημέρωση των συμμάχων της Ελλάδας όπως οι ΗΠΑ για την τουρκική προκλητικότητα που δεν σταματά όπως προκύπτει από την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της γείτονος με ειδική αναφορά στον Νίκο Δένδια τον οποίο στην προσφιλή στην Άγκυρα τακτική του «κάνω το άσπρο, μαύρο» κατηγορεί τον Έλληνα ΥΠΕΞ για «ανταγωνιστικές δηλώσεις» που γίνονται για λόγους «λάϊκισμού» και οι οποίες, σύμφωνα με την τουρκική λογική «αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα προτιμάει την ένταση με τη δημιουργία τεχνιτών συμμαχιών και βασιζόμενη στις χάρες τρίτων μερών κατά της Τουρκίας αντί της επίλυσης των διμερών ζητημάτων και την ανάπτυξη σχέσεων ειλικρινούς διαλόγου με την Τουρκία».

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζει, ακόμα, στην ανακοίνωση της Τρίτης ότι η Ελλάδα είναι αυτή που «συνεχίζει να προβαίνει σε προκλητικές ενέργειες διεκδικώντας μαξιμαλιστικά ζητήματα τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Μεσόγειο ενάντια στο διεθνές δίκαιο».

Στην απάντηση της η ελληνική πλευρά δια του υπουργείου Εξωτερικών διαμηνύει ότι η Ελλάδα είναι προσηλωμένη «στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και της προστασίας των συμφερόντων της χώρας μας» τονίζοντας παράλληλα ότι «οι θέσεις αυτές εκφράζονται ψύχραιμα και νηφάλια αποφεύγοντας επιμελώς οποιαδήποτε ονομαστική αναφορά σε αξιωματούχους άλλων χωρών, ως είθισται στην διπλωματική πρακτική».

«Είναι πραγματικά λυπηρό ότι το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας παραβαίνει αυτόν τον απαράβατο κανόνα και εκτοξεύει αβάσιμες και αστήρικτες κατηγορίες εναντίον κυβερνητικών αξιωματούχων άλλων χωρών, όπως του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας. Και είναι επίσης οξύμωρο ότι η χώρα που συστηματικά τις τελευταίες ημέρες έχει προβεί σε σειρά επιθετικών δηλώσεων, μέσω κυβερνητικών αξιωματούχων της, οι οποίοι απειλούν ευθέως την Ελλάδα και αμφισβητούν ακόμη και την εδαφική κυριαρχία της, να εγκαλεί τη χώρα μας για «προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες» τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών.

Στέλνει, δε, το μήνυμα ότι «η Ελλάδα θα συνεχίσει να ενισχύει τις συμμαχικές και εταιρικές της σχέσεις, οι οποίες έχουν καθαρά αμυντικό χαρακτήρα» και ότι «η Ελλάδα δεν προβαίνει σε καμία παράνομη μονομερή διεκδίκηση και διατηρεί το νόμιμο δικαίωμα στην αυτοάμυνα όπως αυτό προκύπτει από τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας εκφράζει τις πάγιες θέσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης όσον αφορά τα ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής, θέσεις οι οποίες αντανακλούν την προσήλωση της Ελλάδας στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και της προστασίας των συμφερόντων της χώρας μας.

Οι θέσεις αυτές εκφράζονται ψύχραιμα και νηφάλια αποφεύγοντας επιμελώς οποιαδήποτε ονομαστική αναφορά σε αξιωματούχους άλλων χωρών, ως είθισται στην διπλωματική πρακτική.

Είναι πραγματικά λυπηρό ότι το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας παραβαίνει αυτόν τον απαράβατο κανόνα και εκτοξεύει αβάσιμες και αστήρικτες κατηγορίες εναντίον κυβερνητικών αξιωματούχων άλλων χωρών, όπως του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας.

Και είναι επίσης οξύμωρο ότι η χώρα που συστηματικά τις τελευταίες ημέρες έχει προβεί σε σειρά επιθετικών δηλώσεων, μέσω κυβερνητικών αξιωματούχων της, οι οποίοι απειλούν ευθέως την Ελλάδα και αμφισβητούν ακόμη και την εδαφική κυριαρχία της, να εγκαλεί τη χώρα μας για «προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες».

Αναφορικά με τις μονομερείς αιτιάσεις που αναφέρονται στην εν λόγω ανακοίνωση, απορρίπτονται εν τω συνόλω τους.

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να οικοδομεί τις σχέσεις της με γειτονικές και άλλες χώρες στο πλαίσιο του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας και καλεί όσες χώρες της περιοχής δεν το έχουν ήδη πράξει, να σεβαστούν τους θεμελιώδεις αυτούς κανόνες, αντί να τους καταπατούν σε καθημερινή βάση.

Παράλληλα, η Ελλάδα θα συνεχίσει να ενισχύει τις συμμαχικές και εταιρικές της σχέσεις, οι οποίες έχουν καθαρά αμυντικό χαρακτήρα.

Η Ελλάδα δεν προβαίνει σε καμία παράνομη μονομερή διεκδίκηση και διατηρεί το νόμιμο δικαίωμα στην αυτοάμυνα όπως αυτό προκύπτει από τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Τέλος, η Ελλάδα είναι πάντα ανοιχτή στον εποικοδομητικό διάλογο, υπό την ουσιαστική προϋπόθεση ότι διεξάγεται με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here