O κορονοϊός «σφυροκοπά» τη χώρα μας με 239.000 κρούσματα σε μία εβδομάδα – Σφοδρή πίεση στο ΕΣΥ


O κορονοϊός σαρώνει την Ελλάδα, φόβοι για νέα έκρηξη των κρουσμάτων εξαιτίας της «Όμικρον» τις επόμενες ημέρες.

Λίγα 24ωρα πριν το 2021 μας πει «αντίο» και συγκεκριμένα το μεσημέρι της 28ης Δεκεμβρίου, έγινε γνωστό ότι τα κρούσματα αναμένεται να ξεπεράσουν τις 15.000. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε πάνω από 20.000 μολύνσεις και έκτοτε… έσπασαν τα φρένα της πανδημίας στη χώρα μας.

Μέσα σε μια εβδομάδα έχουμε γίνει μάρτυρες μιας εξωπραγματικής διασποράς για τα ελληνικά δεδομένα, καθώς πριν την εμφάνιση της μετάλλαξης «Όμικρον» κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι μπορεί η χώρα μας να έχει 50.000 κρούσματα ημερησίως.

Την τελευταία εβδομάδα ο ΕΟΔΥ έχει ανακοινώσει 238.983 κρούσματα και τα δύσκολα… έρχονται αφού το αποτύπωμα των ρεβεγιόν δεν έχει φανεί ακόμα.

Συγκεκριμένα, την τελευταία εβδομάδα

  • 4/1: 50.126 κρούσματα
  • 3/1: 36.246 κρούσματα
  • 2/1: 17.633 κρούσματα
  • 1/1: 30.010 κρούσματα
  • 31/12: 40.560 κρούσματα
  • 30/12: 35.580 κρούσματα
  • 29/12: 28.828 κρούσματα

Δραματικά για το ύψος του ιικού φορτίου στην Αττική ήταν όσα είπε το πρωί της Τρίτης ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαΐδης, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά ότι «δεν έχουμε ξαναδεί τέτοιο ιικό φορτίο».

Όπως επεσήμανε στο MEGA ο κ. Θωμαΐδης «σε 20 ημέρες έχει πενταπλασιαστεί το ιικο φορτίο στα λύματα της Αττικής» εκτιμώντας, μάλιστα, ότι σε επίπεδο κρουσμάτων «θα συμβεί οπωσδήποτε να ξεπεράσουμε τα 40.000 – 45.0000 καθώς το 40% των κρουσμάτων της επικράτειας είναι στην Αττική».

«Αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς με ακρίβεια πότε θα γίνει η κορύφωση του κύματος, αλλά φαίνεται ότι όπως εξελίσσεται μπορεί να είναι περίπου στις 20 Ιανουαρίου, αλλά μπορεί να έρθει και πιο γρήγορα, γιατί έχει γρήγορη εξέλιξη» συμπλήρωσε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης.

50.000 κρούσματα και σήμερα και τα σχολεία… ανοίγουν

Σύμφωνα με όσα είπε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, τα κρούσματα που θα ανακοινωθούν το απόγευμα θα κινηθούν κοντά στα 50.000, ενώ η κατάσταση αναμένεται να… αγριέψει τις επόμενες ημέρες σύμφωνα με τον Μάριο Θεμιστοκλέους, ο οποίος παρόλα αυτά έκανε και μία πρόβλεψη ότι ίσως η «Όμικρον» σημάνει και το τέλος της πανδημίας, άποψη που έχουν ασπαστεί και πολλοί επιστήμονες.

Την ίδια στιγμή, σάλο έχει προκαλέσει η απόφαση του υπουργείου Παιδείας να ανοίξουν τα σχολεία παρά τα δεκάδες χιλιάδες κρούσματα καθημερινά, με γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές να είναι στα… κάγκελα.

Οι εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ διατύπωσαν τον έντονο προβληματισμό τους αφενός για το γεγονός ότι παρέμεινε χωρίς καμία αλλαγή το πρωτόκολλο του 50%+1 για να κλείνει μια σχολική τάξη και αφετέρου γιατί τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι τουλάχιστον ελλιπή.

Αφόρητη πίεση στο ΕΣΥ

Η πίεση στο ΕΣΥ συνεχίζεται, οι ΜΕΘ παραμένουν γεμάτες, ενώ οι ουρές για τα τεστ για τον κοροναϊό μεγαλώνουν με κίνδυνο να κολλήσουν εκεί οι πολίτες, καταγγέλλει ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Ήδη πολλά νοσοκομεία του ΕΣΥ έχουν τεθεί σε συναγερμό επειδή δεκάδες υγειονομικοί έχουν μολυνθεί με κορονοϊό, με αποτέλεσμα να μένουν κενές οι θέσεις τους και να δημιουργούνται οι πρώτες δυσλειτουργίες.

Μάλιστα η οδηγία που έχει δοθεί στους Διοικητές των Νοσοκομείων είναι να απαγορεύουν τα επισκεπτήρια και οι νοσηλευόμενοι να εξυπηρετούνται μόνο από το νοσηλευτικό προσωπικό, κάτι που έγινε ήδη στον «Ευαγγελισμό».

Όπως είπε ο Θάνος Πλεύρης, εαν χρειαστεί από την πίεση που θα ασκηθεί στο σύστημα υγείας, θα γίνει επίταξη υπηρεσιών ιδιωτών ιατρών αλλά όχι επιστροφή υγειονομικών που δεν έχουν εμβολιαστεί. «Δεν πρόκειται να επιστρέψουν στις εργασίες τους οι μη εμβολιασμένοι γιατροί αν δεν κάνουν την πρώτη δόση του εμβολίου» ξεκαθάρισε ο Θάνος Πλεύρης επαναλαμβάνοντας ότι «το μέτρο (αναστολής εργασίας) παρατείνεται μέχρι τις 31 Μαρτίου. Εξετάζεται το ενδεχόμενο να είναι το μέτρο μόνιμο, υπό την έννοια ότι ο εμβολιασμός θα είναι υποχρεωτικός, αν γίνει υποχρεωτικός προφανώς δεν θα μπορέσουν να παραμείνουν στο σύστημα».

«Παράθυρο» για μερική άρση περιορισμών

Ο Θάνος Πλεύρης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για μερική άρση των περιορισμών μετά από επανεξέταση του επιδημικού κύματος από την επιτροπή την επόμενη εβδομάδα ανάλογα με το χρόνο κορύφωσης του κύματος και της πίεσης στο ΕΣΥ εξηγώντας ότι αυτό θα αφορά και τα κέντρα διασκέδασης.

«Πρόθεσή μας είναι να μην υπάρξει περαιτέρω περιορισμός σε άλλες δραστηριότητες, άρα αυτή τη στιγμή δεν συζητάμε περισσότερους από αυτούς που έχουν μπει, κι από εκεί και πέρα θα επανεκτιμηθεί την άλλη εβδομάδα αν χρειαστεί αυτοί οι περιορισμοί να παραμείνουν, ή θα μπορούν μερικώς να αίρονται πχ. στα γήπεδα, αν θα μπορεί να υπάρξει κάτι μεγαλύτερο σε πληρότητα. Αλλά αυτό θα είναι συζήτηση της άλλης εβδομάδας. Μέχρι τις 16 ισχύουν τα μέτρα, άρα υπολογίστε ότι την επομένη Τρίτη – Τετάρτη που θα είναι η τρίτη εβδομάδα με μετάλλαξη Όμικρον θα έχουμε καλύτερα αποτυπωμένη εικόνα» είπε χαρακτηριστικά ο Θάνος Πλεύρης.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ