Αθλητισμός ύπνος: Το πώς και πόσο ασκείστε μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο σας [vid]


Η άσκηση είναι απαραίτητη για τη γενική υγεία και ευεξία σας. Ακόμη και μικρές ποσότητες σωματικής δραστηριότητας μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεση και τη γνωστική σας λειτουργία, να ανακουφίσουν το άγχος και να μειώσουν τον κίνδυνο ασθενειών και άλλων ιατρικών καταστάσεων. Μελέτες έχουν επίσης βρει ότι η σωματική δραστηριότητα βοηθά τους ανθρώπους να κοιμούνται καλύτερα. Επιπλέον, ένας καλός βραδινός ύπνος είναι σημαντικός για όσους ασκούνται τακτικά. Ο ύπνος επιτρέπει στο σώμα σας να ανακάμψει από την προηγούμενη μέρα. Η καλή ξεκούραση μετά από μια προπόνηση ενισχύει τους μύες και τους ιστούς σας, κάτι που μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε την κούραση και τους τραυματισμούς που σχετίζονται με την άσκηση. Αντίθετα, ο κακός ύπνος μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Μπορεί η σωματική δραστηριότητα να σας βοηθήσει να κοιμάστε καλύτερα;

Πολυάριθμες μελέτες έχουν διερευνήσει τη σχέση μεταξύ άσκησης και ύπνου και οι περισσότερες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ορισμένοι τύποι σωματικής δραστηριότητας βελτιώνουν την ποιότητα και τη διάρκεια του ύπνου. Είναι ενδιαφέρον ότι άλλες μορφές άσκησης μπορούν να μειώσουν την ποιότητα του ύπνου και να μας εμποδίσουν να ξεκουραστούμε αρκετά. Η καλύτερη άσκηση για τη βελτίωση του ύπνου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πόσο χρονών είστε. Για παράδειγμα, ορισμένες μελέτες έχουν βρει ότι η μέτρια άσκηση κατά τη διάρκεια αρκετών εβδομάδων μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα και τη διάρκεια του ύπνου για τους εφήβους, ενώ η έντονη άσκηση κατά το ίδιο χρονικό διάστημα έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη διάρκεια του ύπνου για ορισμένους εφήβους.

Η τακτική άσκηση μπορεί να βοηθήσει τους υγιείς ενήλικες να κοιμούνται καλύτερα. Ενώ η οξεία σωματική δραστηριότητα μπορεί να έχει μικρή επίδραση στην ποιότητα και τη διάρκεια του ύπνου, η τακτική, μέτρια άσκηση μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια του ύπνου, να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου και να μειώσει τον χρόνο που χρειάζεται κανείς για να αποκοιμηθεί.

Για ενήλικες με διαταραχές ύπνου, οι ανάγκες άσκησης μπορεί να είναι λίγο διαφορετικές. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η προπόνηση μέτριας αντίστασης και οι ασκήσεις διατάσεων είναι ευεργετικές για άτομα με αϋπνία. Ομοίως, τα άτομα που συμμετείχαν σε μέτριας έντασης αερόβιες συνεδρίες ανέφεραν γρηγορότερη έλευση του ύπνου, λιγότερο συχνές αφυπνίσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας, μεγαλύτερη διάρκεια ύπνου και λιγότερο άγχος γενικά.

Ακολουθεί βίντεο:

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ