Το μυστήριο του εγκεφάλου μετά τον καρδιακό θάνατο

Το «αίνιγμα» του ανθρώπινου εγκεφάλου μετά θάνατον βρέθηκε για μια ακόμη φορά στο στόχαστρο των επιστημόνων. Ειδικοί από το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Stony Brook της Νέας Υόρκης εξέτασαν 2.060 περιπτώσεις ασθενών από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ που είχαν πάθει καρδιακή ανακοπή και όπως διαπίστωσαν, οι ασθενείς που επανήλθαν επιτυχώς μετά την ανακοπή καρδιάς μπορούσαν να θυμηθούν τις συνομιλίες που άκουγαν από τους γύρω τους ενώ, είχαν και επίγνωση του περιβάλλοντός τους.

Οι 140 επιζώντες ολοκλήρωσαν τις πρώτες συνεντεύξεις και 101 εξ αυτών και τις δεύτερες. Το 46% είχε αναμνήσεις 7 σημείων όπως τις χαρακτήρισαν οι ερευνητές οι οποίοι είπαν ότι οι επιζώντες αντιμετωπίζουν συνήθως ένα ευρύ φάσμα γνωστικών θεμάτων, ενώ το 9% είχε near-death experience (NDE) και τέλος, ένα 2% έχει πλήρη επίγνωση του τι συνέβαινε.

Όπως επεσήμανε ο επικεφαλής της μελέτης, Δρ Sam Parnia, οι ασθενείς μπορούσαν να περιγράψουν λεπτομερώς τι συνέβη γύρω τους. Εξήγησε μάλιστα, ότι ο χρόνος που ο θάνατος δηλώνεται είναι ο χρόνος που η καρδιά σταματά να χτυπάει. Καθώς η καρδιά σταματά να χτυπάει, σταματά να αντλεί αίμα στον εγκέφαλο και αργά ο εγκέφαλος αρχίζει να κλείνει. Αυτή η διαδικασία του εγκεφάλου που κλείνει αργά μπορεί να διαρκέσει ώρες και το άτομο μπορεί να είναι νεκρό κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ωστόσο, συνειδητοποιώντας το περιβάλλον του.

Η ερευνητική ομάδα ευελπιστεί ότι αυτή η μελέτη θα βοηθήσει στη διαχείριση των καρδιακών ανακοπών και επίσης θα προλάβει την εγκεφαλική βλάβη κατά τη διάρκεια της ανάνηψης τέτοιων ασθενών. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτή η μελέτη αποδεικνύει ότι οι άνθρωποι είναι παγιδευμένοι στο νεκρό σώμα τους για λίγο, αφού κηρυχθούν νεκροί.

Όπως εξήγησε ο γιατρός, η περιοχή σκέψης του εγκεφάλου ή του εγκεφαλικού φλοιού επιβραδύνεται και εμφανίζονται οι επίπεδες γραμμές στην οθόνη, αλλά τα κύτταρα του εγκεφάλου εξακολουθούν να είναι ενεργά. Όταν οι γιατροί κάνουν στον ασθενή CPR, η καρδιά ξεκινά και πάλι και η λειτουργία του εγκεφάλου.  Όπως είπε χαρακτηριστικά, αν κατορθώσουν οι γιατροί να επανεκκινήσουν την καρδιά, αυτό είναι που κάνει το CPR, τότε επανέρχεται σταδιακά και ο εγκέφαλος.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here