Θεοφάνεια 2022: Ο Τίμιος Σταυρός στα νερά του Ατλαντικού ωκεανού ανήμερα των Αγίων Θεοφανείων


Την Πέμπτη 6 Ιανουαρίου είναι η μεγάλη εκκλησιαστική εορτή των Αγίων Θεοφανείων. Η γιορτή των Φώτων είναι το τέλος μιας εκκλησιαστικής περιόδου πού ονομάζεται Δωδεκαήμερο, που άρχισε με τη γέννηση του Χριστού. Το έθιμο της ρίψης του Τιμίου Σταυρού το 2022 θα διεξαχθεί για πρώτη φορά και στον Ατλαντικό ωκεανό ανήμερα των Φώτων. Ειδικότερα, η ελληνική κοινότητα της πόλης του Αγίου Αυγουστίνου στη Φλόριντα των ΗΠΑ θα ρίξει τον Τίμιο Σταυρό στα νερά του Ωκεανού αύριο 6 Ιανουαρίου. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία με πρωτεργάτη τον π. Μάξιμο Πολίτη, εφημέριο της ελληνορθόδοξης Κοινότητας της Αγίας Τριάδος, HolyTrinityGreek Orthodox Church στην πόλη του Αγίου Αυγουστίνου της Φλόριντα που έλαβε άμεσης ανταπόκρισης και εγγρίθηκε από το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, αλλά και τα μέλη της κοινότητας με μεγάλο ενθουσιαμό.

Τα κάλαντα των Φώτων

Σήμερα, παραμονή της μεγάλης γιορτής, ακούγονται τα κάλαντα των Φώτων. Σημειώνεται πως για το έθιμο, υπάρχουν αρκετές τοπικές παραλλαγές, τα πιο διαδεδομένα ωστόσο κάλαντα στην Ελλάδα είναι:

Σήμερα τα φώτα κι ο φωτισμός
η χαρά μεγάλη κι ο αγιασμός.
Κάτω στον Ιορδάνη τον ποταμό
κάθετ’ η κυρά μας η Παναγιά.
Όργανo βαστάει, κερί κρατεί
και τον Αϊ-Γιάννη παρακαλεί.
Άϊ-Γιάννη αφέντη και βαπτιστή
βάπτισε κι εμένα Θεού παιδί.
Ν’ ανεβώ επάνω στον ουρανό
να μαζέψω ρόδα και λίβανο.
Καλημέρα, καλημέρα,
Καλή σου μέρα αφέντη με την κυρά.

Πώς θα γιορτάσουμε τα Θεοφάνεια 2022 στη σκιά της έκρηξης κρουσμάτων λόγω Όμικρον

Με αυστηρά υγειονομικά μέτρα κατά της πανδήμιας θα εορταστούν τα Θεοφάνεια του 2022. Υποχρεωτικά οι παρευρισκόμενοι στις εκδηλώσεις θα πρέπει να φορούν μάσκα και να κρατούν τις απαιτούμενες αποστάσεις του 1,5 μέτρου, μεταξύ άλλων. Ειδικότερα, με Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε στις 30 Δεκεμβρίου και ισχύει μέχρι τις 16 Ιανουαρίου, η Πολιτεία προβλέπει πως σε περίπτωση τέλεσης λειτουργίας, λατρευτικής σύναξης, ιεροπραξίας, μυστηρίου και κάθε είδους θρησκευτικής τελετής σε υπαίθριους χώρους, ισχύουν τα θεσπισθέντα προληπτικά μέτρα υγιεινής για την αποφυγή μετάδοσης του κορωνοϊού. Αυτό μεταφράζεται σε μάσκες και αποστάσεις, εφόσον ο καθαγιασμός γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.

Στο πλαίσιο αυτό, ορισμένα από τα μέτρα θα ισχύουν αύριο περιλαμβάνουν την τήρηση απόστασης 1,5 μέτρου μεταξύ των συμμετεχόντων, την υποχρεωτική χρήση μάσκας, την απαγόρευση παραλαβής αγιασμού από την εκκλησία σε προσωπικά σκεύη και την απαγόρευση τέλεσης αγιασμών σε εργασιακούς χώρους και σπίτια.

Την ίδια ώρα, νωρίτερα την Τετάρτη 5 Ιανουαρίου, ο επιδημιολόγος Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την ενημέρωση για την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού και ενόψει της αυριανής γιορτής απήυθυνε έκκληση στους ανεμβολιάστους πιστούς να μην συμμετάσχουν στις εορταστικές εκδηλώσεις.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ