Ούλα χρόνιες παθήσεις: Μελέτη συνδέει την κακή στοματική υγεία με αυτοάνοσα νοσήματα και χρόνιες παθήσεις


Καθώς τα προβλήματα υγείας των ούλων επηρεάζουν πολλούς ενήλικες, οι σύνδεσμοι με μια σειρά από άλλες παθήσεις είναι ιδιαίτερα ανησυχητικοί. Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, η περιοδοντική νόσος και η τερηδόνα είναι οι δύο πιο σοβαρές παθήσεις που επηρεάζουν την οδοντική υγεία. Η νέα μελέτη από ερευνητές στο Ηνωμένο Βασίλειο αναφέρει ότι ο αντίκτυπος της περιοδοντικής νόσου μπορεί να επεκταθεί πολύ πέρα ​​από το στόμα, αυξάνοντας τον κίνδυνο μιας σειράς σοβαρών καταστάσεων υγείας. Ειδικότερα, η μελέτη διαπιστώνει ότι η κακή υγεία των ούλων σχετίζεται με αύξηση των προκλήσεων ψυχικής υγείας, καθώς και με αυτοάνοσα, καρδιαγγειακά και καρδιομεταβολικά νοσήματα. Το CDC σημειώνει ότι σχεδόν οι μισοί, το 47,2% των ατόμων ηλικίας άνω των 30 ετών έχουν κάποια μορφή περιοδοντικής νόσου. Για άτομα 65 ετών και άνω, το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 70,1%.

Όπως εξηγεί ο συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Joht Singh Chandan: «Όταν η στοματική ασθένεια εξελίσσεται, μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά μειωμένη ποιότητα ζωής. Ωστόσο, μέχρι τώρα, δεν έχουν γίνει πολλά γνωστά για τη συσχέτιση της κακής στοματικής υγείας και πολλών χρόνιων ασθενειών, ιδιαίτερα των ψυχικών ασθενειών. Ως εκ τούτου, πραγματοποιήσαμε μία από τις μεγαλύτερες επιδημιολογικές μελέτες του είδους της μέχρι σήμερα, χρησιμοποιώντας δεδομένα πρωτοβάθμιας περίθαλψης του Ηνωμένου Βασιλείου για να διερευνήσουμε τη σχέση μεταξύ της περιοδοντικής νόσου και πολλών χρόνιων παθήσεων».

Για να μετρήσουν τις μη οδοντιατρικές επιπτώσεις της περιοδοντικής νόσου και της αρχικής της φάσης, της ουλίτιδας, οι ερευνητές εντόπισαν μια ομάδα 64.379 ενηλίκων στη χώρα με προβλήματα στην υγεία των ούλων. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν τα 45 έτη, το 43% της ομάδας ήταν άνδρες και το 30% ήταν καπνιστές. Η υγεία κάθε ατόμου παρακολουθήθηκε κατά μέσο όρο 3,4 χρόνια. Οι ερευνητές αξιολόγησαν τον κίνδυνο εμφάνισης πρόσθετων προβλημάτων υγείας συγκρίνοντας το ιατρικό ιστορικό των συμμετεχεόντων με εκείνο μιας ομάδας ελέγχου 251.161 ατόμων χωρίς περιοδοντική νόσο. Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο BMJ Open.

Η ευρεία επιρροή της ουλίτιδας

Η πιο έντονη συσχέτιση στην ανάλυση της μελέτης ήταν μεταξύ της περιοδοντικής νόσου και των καταστάσεων ψυχικής υγείας, όπως το άγχος και η κατάθλιψη, που αναπτύχθηκαν στο 37% των ατόμων με ουλίτιδα. Ο συγγραφέας της μελέτης και ειδικός περιοδοντολόγος Δρ. Devan Raindi πρότεινε ότι «Θα μπορούσε να υποτεθεί ότι οι συνέπειες της περιοδοντίτιδας, που περιελάμβανε δυσοσμία του στόματος (κακή αναπνοή), κινητικότητα δοντιών και τελικά απώλεια δοντιών, θα έχουν ψυχοκοινωνικό αντίκτυπο σε ένα άτομο». «Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της αυτοπεποίθησης, της ικανότητας κοινωνικοποίησης, καθώς και σε λειτουργικά προβλήματα [που σχετίζονται με το φαγητό και τον πόνο]. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι υπάρχει ένα πολυπαραγοντικό στοιχείο στην ανάπτυξη θεμάτων ψυχικής υγείας και, φυσικά, εστιάζουμε μόνο σε μία πτυχή, αν και δυνητικά τροποποιήσιμη», προσέθεσε.

Τα αυτοάνοσα νοσήματα, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο διαβήτης τύπου 1, η αρθρίτιδα και η ψωρίαση, αναπτύχθηκαν στο 33% των συμμετεχόντων στη μελέτη. Για να εξηγήσει τη σχέση μεταξύ της νόσου των ούλων και των αυτοάνοσων παθήσεων, ο Δρ Ράιντι έδωσε ένα παράδειγμα. «Ένας μηχανισμός που συνδέει τη ρευματοειδή αρθρίτιδα και την περιοδοντίτιδα εξετάζει τις μεταφραστικές αλλαγές στις πρωτεΐνες που προκαλούνται από ένζυμα που παράγονται από το P. gingivalis, ένα περιοδοντικό παθογόνο. Αυτή η αλλαγή είναι γνωστή ως citrullination, η οποία μπορεί, με τη σειρά της, να οδηγήσει στην παραγωγή αντισωμάτων έναντι αυτών των πρωτεϊνών (γνωστά ως αντισώματα κατά της κιτρουλινωμένης πρωτεΐνης). Υποτίθεται ότι αυτά τα αυτοαντισώματα μπορεί να διατηρήσουν την αρθρική φλεγμονή.

Επιπλέον, η μελέτη εντόπισε 18% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου, 26% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και 7% υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης άλλων καρδιομεταβολικών διαταραχών στην κοόρτη με ουλίτιδα.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ