Μελέτη Omicron: Τα Τ-κύτταρα του ανοσοποιητικού μπορούν να καταπολεμήσουν την παραλλαγή


Μελέτη Omicron: Οι αποκρίσεις των Τ-κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος παραμένουν σε γενικές γραμμές ισχυρές έναντι της παραλλαγής του κορωνοϊού Omicron, σύμφωνα με ερευνητές. Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Viruses, μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Χονγκ Κονγκ (HKUST) και το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης ανέλυσαν περισσότερα από 1.500 θραύσματα ιικών πρωτεϊνών – ή επιτόπων του SARS-CoV’2 που έχουν αναγνωριστεί από Τ-κύτταρα σε ασθενείς με COVID-19 που έχουν αναρρώσει ή μετά τον εμβολιασμό.

«Συνολικά, δεδομένου ότι οι περισσότεροι από τους πειραματικούς επιτόπους Τ-κυττάρων που είναι γνωστό ότι στοχεύουν σε εμβολιασμένα ή/και μολυσμένα άτομα [συλλογικά, που αντιστοιχούν στο (περίπου) 60% του παγκόσμιου πληθυσμού στις 25 Δεκεμβρίου 2021] δεν επηρεάζονται από μεταλλάξεις της όμικρον, ενώ η προκαταρκτική ανάλυσή μας δείχνει ότι η αποτελεσματικότητα της προϋπάρχουσας ανοσίας των Τ-κυττάρων θα παραμείνει ανέπαφη», ανέφερε η ομάδα.

“Οι αποκρίσεις των Τ-κυττάρων από μόνες τους, ωστόσο, δεν μπλοκάρουν τη μόλυνση και επομένως δεν αποτρέπουν τη μετάδοση.

Έτσι, ενώ ο αριθμός των λοιμώξεων μπορεί να αυξηθεί σημαντικά ως συνέπεια της ικανότητας της omicron να αποφεύγει τα αντισώματα, η ισχυρή ανοσία των Τ-κυττάρων παρέχει ελπίδα ότι, παρόμοια σε άλλες [παραλλαγές που προκαλούν ανησυχία], το επίπεδο προστασίας από σοβαρές ασθένειες θα παρέμενε υψηλό». Ωστόσο, οι συγγραφείς σημείωσαν ότι ενώ τα δεδομένα υποδηλώνουν μειωμένο κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου από την παραλλαγή ανησυχίας, ο βαθμός στον οποίο η προϋπάρχουσα ανοσία των Τ-κυττάρων συμβάλλει σε αυτά τα αποτελέσματα «ακόμη πρέπει να καθοριστεί με σαφήνεια».

“Παρά το γεγονός ότι είναι μια προκαταρκτική μελέτη, πιστεύουμε ότι αυτό είναι θετικό νέο.

Ακόμη κι αν η omicron, ή κάποια άλλη παραλλαγή για αυτό το θέμα, μπορεί δυνητικά να ξεφύγει από τα αντισώματα, μια ισχυρή απόκριση των Τ-κυττάρων μπορεί να αναμένεται να προσφέρει προστασία και να βοηθήσει στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών», δήλωσε σε δελτίο τύπου ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης Μάθιου ΜακΚέι, ο οποίος ήταν συνεπικεφαλής της έρευνας.

Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι είπαν ότι η omicron φαίνεται λιγότερο πιθανό να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια από προηγούμενες παραλλαγές, με βάση προκαταρκτική έρευνα.

Οι επιστήμονες εργάζονται για να μάθουν περισσότερα για το εξαιρετικά μεταδοτικό στέλεχος, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητάς του να αποφεύγει την ανοσολογική απόκριση και τον αντίκτυπό του στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Τα Τ-κύτταρα, τα οποία είναι ένας τύπος λευκών αιμοσφαιρίων και αναπτύσσονται από βλαστοκύτταρα του μυελού των οστών, βοηθούν στην προστασία του σώματος από μόλυνση.

Η πρωτεΐνη ακίδας της Omicron επιτρέπει στον ιό να προσκολληθεί και να εισέλθει στα κύτταρα των ανθρώπων.

Μελέτη: Η Omicron λιγότερο θανατηφόρα από προηγούμενες παραλλαγές: Εξετάζοντας τους επιτόπους από την πρωτεΐνη ακίδας που στοχεύουν τα Τ-κύτταρα σε εμβολιασμένα ή προηγουμένως μολυσμένα άτομα, η μελέτη διαπίστωσε ότι μόνο το 20% έδειξε μεταλλάξεις που σχετίζονται με την εξαιρετικά μεταλλαγμένη παραλλαγή όμικρον. “Μεταξύ αυτών των επιτόπων Τ-κυττάρων που έχουν μεταλλάξεις όμικρον, η περαιτέρω ανάλυσή μας αποκάλυψε ότι περισσότερα από τα μισά αναμένεται να είναι ακόμα ορατά στα Τ-κύτταρα.

Αυτό μειώνει περαιτέρω την πιθανότητα η όμικρον να ξεφύγει από την άμυνα των Τ-κυττάρων”, δήλωσε ο Ahmed Abdul Quadeer, συν-επικεφαλής της μελέτης και επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστήμιου Επιστήμης και Τεχνολογίας του Χονγκ Κονγκ HKUST.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι περισσότερο από το 97% των επιτόπων Τ-κυττάρων χωρίς ακίδα δεν περιλαμβάνουν μεταλλάξεις που σχετίζονται με το μικρόνιο.

«Αυτά τα αποτελέσματα συνολικά υποδηλώνουν ότι η ευρεία διαφυγή από τα Τ-κύτταρα είναι πολύ απίθανη», σημείωσε ο McKay. «Με βάση τα δεδομένα μας, αναμένουμε ότι οι αποκρίσεις των Τ-κυττάρων που προκαλούνται από εμβόλια και ενισχυτές, για παράδειγμα, θα συνεχίσουν να βοηθούν στην προστασία από την όμικρον, όπως παρατηρείται για άλλες παραλλαγές».

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ