Τίμιος Σταυρός 2022: Τι γιορτάζουμε σήμερα με το έθιμο της κατάδυσης του τίμιου σταυρού


Το Δωδεκαήμερο που ξεκίνησε την ημέρα των Χριστουγέννων κορυφώνεται με ευλάβεια και τιμή σήμερα 6 Ιανουαρίου, με τον Τίμιο Σταυρό 2022, ενώ μετά τα Θεοφάνεια ολοκληρώνεται αύριο του Αγίου Ιωάννη.

Η γιορτή ονομάζεται Θεοφάνεια, μιας και την αρχαιότητα εκείνη την ημέρα βαπτίζονταν οι νέοι πιστοί που ακολουθούσαν πλέον την χριστιανική θρησκεία. “Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου σου Κύριε”, με τη νίκη του φωτός έναντι του σκότους.

Τα ύδατα αγιάζονται σε όλη την Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, από τη Μελβούρνη με την μεγαλύτερη κοινότητα των Ελλήνων, μέχρι τον Ατλαντικό Ωκεανό. Στην ελληνική κοινότητα της πόλης του Αγίου Αυγουστίνου στη Φλόριντα των ΗΠΑ ο Τίμιος Σταυρός καθαγίασε τα ύδατα.

Ο καθαγιασμός των υδάτων με τον Τίμιο Σταυρό εορτάζεται και φέτος με τη δοξολογία των ιερέων, πάντοτε με την τήρηση των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Στον Πειραιά, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, και σε κάθε άκρη της Ελλάδας, οι χειμερινοί κολυμβητές ετοιμάζονται να βουτήξουν στα αγιασμένα νερά και να διεκδικήσουν τον σταυρό. Αυτό θα τους φέρει τύχη ολόκληρο το έτος, καθώς θα είναι ευλογημένοι όπως και οι υπόλοιποι συμμετέχοντες που λαμβάνουν χώρα στο λαμπρό αυτό μυστήριο.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ