Οικογένεια σχέσεις lockdown: Αυξήθηκε ο ποιοτικός χρόνος στην αρχή της πανδημίας


Κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών της πανδημίας στις ΗΠΑ, πολλοί γονείς αύξησαν τον ποιοτικό χρόνο που περνούσαν με την οικογένειά τους. Αυτό αποδεικνύεται από μια νέα έρευνα από το Γραφείο Απογραφής των ΗΠΑ, όπου οι γονείς ανέφεραν πως περνούσαν περισσότερο χρόνο τρώγοντας, διαβάζοντας και παίζοντας με τα παιδιά τους από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Ιούνιο του 2020 στο lockdown.

Σε μια έκθεση σχετικά με την έρευνα που κυκλοφόρησε αυτή την εβδομάδα, το Γραφείο Απογραφής περιλαμβάνει ορισμένες επιφυλάξεις:

  • Ένας μεγάλος αριθμός ατόμων δεν απάντησε.
  • Επίσης, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, περισσότεροι από τους γονείς σε αυτήν την έρευνα ήταν μεγαλύτερης ηλικίας, γεννημένοι στο εξωτερικό, παντρεμένοι, μορφωμένοι και πάνω από το επίπεδο της φτώχειας.
  • Η έρευνα επίσης δεν μετρά τον μακροπρόθεσμο αντίκτυπο της πανδημίας, η οποία εισέρχεται τώρα στο τρίτο ημερολογιακό της έτος, επομένως είναι άγνωστο αν έχει κολλήσει ο αυξημένος χρόνος με τα παιδιά.

Τα ευρήματα της Έρευνας Εισοδήματος και Συμμετοχής στο Πρόγραμμα βασίζονται σε συνεντεύξεις με έναν γονέα από 22.000 νοικοκυριά κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες της πανδημίας στις ΗΠΑ. Μερικοί γονείς διάβαζαν επίσης περισσότερο στα παιδιά τους το 2020 σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, αν και υπήρχαν διακυμάνσεις με βάση το εισόδημα, την εκπαίδευση και άλλους παράγοντες. Το 2020, το 69% των γονέων ανέφερε ότι διαβάζει σε μικρά παιδιά πέντε ή περισσότερες φορές την εβδομάδα σε σύγκριση με 65% το 2018 και 64% το 2019, αναφέρει η έκθεση.

Από την άλλη πλευρά, η έκθεση διαπίστωσε ότι οι εξορμήσεις με παιδιά μειώθηκαν για τους γονείς λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών και των lockdowns, πέφτοντας από 85% το 2018 και 87% το 2019 σε 82% το 2020. Η πτώση ήταν πιο έντονη για τους μεμονωμένους γονείς, από 86 % το 2019 σε 75% το 2020, σύμφωνα με την έρευνα. Η πανδημία έπληξε επίσης πολλές οικογένειες. Ο θάνατος αγαπημένων προσώπων, οι απώλειες θέσεων εργασίας, οι οικονομικές ανησυχίες, η εξ αποστάσεως εκπαίδευση, η κοινωνική απομόνωση και οι απαιτήσεις της φροντίδας παιδιών και ηλικιωμένων είχαν βαρύ τίμημα.

Ο ψυχικός απόηχος του lockdown για τις οικογένειες

Το βασικό σημείο είναι ότι οι οικογένειες έχουν βιώσει ακραίο στρες και καταπόνηση κατά τη διάρκεια αυτής της παρατεταμένης πανδημίας. Οι οικογένειες τα καταφέρνουν καλύτερα όταν μοιράζονται θετικές αξίες, υιοθετούν μια δημιουργική προσέγγιση στην επίλυση προβλημάτων και έχουν ευελιξία προσαρμογής. Οι οικογένειες που μπορούν να ενωθούν και να εξασκήσουν την ανθεκτικότητα τα πάνε καλά και στην πραγματικότητα ενισχύει τους δεσμούς τους. Ωστόσο, μόλις τα σχολεία άνοιξαν ξανά το 2021 και τα παιδιά επέστρεψαν στις εξωσχολικές ασχολίες τους, οι γονείς ξαναμπήκαν σε παλιότερες συνήθειες.

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ