Κορονοϊός: Ποια μάσκα είναι αποτελεσματικότερη – Τι δείχνει νέα έρευνα


Κορονοϊός: Η πανδημία συνεχίζεται όπως και οι έρευνες για το ποια είναι η μάσκα με την μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα…

Η πανδημία του κορονοϊού συνεχίζει να… καλπάζει στον πλανήτη με το τελευταιο στέλεχός την, εκείνο της παραλλαγής Όμικρον να φέρνει αλλαγές στις συστάσεις των ειδικών για τη χρήση μάσκας.

Κάπως έτσι, επιστήμονες σε όλον τον κόσμο προχώρησαν στην σύσταση της χρήσης μάσκας τύπου ΚΝ95, η οποία θεωρείται ως μάσκα «υψηλής προστασίας» κατά της μετάδοσης του κορονοϊού.

Η ηλεκτρονική έκδοση της Wall Street Journal διεξήγαγε έρευνα ώστε να διαπιστώσει ποια είναι τελικά η μάσξα η οποία μας κρατά ασφαλείς απέναντι στον κορονοϊό. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά οι υφασμάτινες μάσκες μονής ύφανσης μπορούν να μπλοκάρουν μεγάλα σταγονίδια που περιέχουν τον ιό ωστόσο δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικές με αερολύματα ή μικρότερα σωματίδια που περιέχουν τον ιό.

Ακόμα δημοσιεύει έναν πίνακα του CDC που δίνει στοιχεία για το πόσο προστατεύουν τα τρία είδη μάσκας και πόσος χρόνος χρειάζεται για να κολλήσει κάποιος κοροναϊός ανάλογα με τη μάσκα που φορούν δύο άτομα που έρχονται σε επαφή.

Όπως φαίνεται στον πίνακα, αν κανείς από τους δύο δεν φορά μάσκα τότε είναι πολύ πιθανό να κολλήσουν μέσα σε 15 λεπτά. Αν ο ένας φορά υφασμάτινη και ο δεύτερος καμία μάσκα, τότε η μετάδοση γίνεται σε 20 λεπτά. Στην περίπτωση που και οι δύο φορούν χειρουργικές μάσκες τότε χρειάζεται μία ώρα για να μεταδώσουν.

Αν, ωστόσο, και οι δυο φορούν KN95 (N95), με σωστή εφαρμογή, μπορεί να χρειαστούν 25 ώρες ώστε να κολλήσει ο ένας από τον άλλον.

Δείτε τον πίνακα σύγκρισης:

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ