Χάος στο Καζακστάν – Έκρηξη και πυροβολισμοί στην κεντρική πλατεία του Αλμάτι


Νέα εστία έντασης στην κεντρική πρωτεύουσα της πρωτεύουσας του Καζακστάν, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters

Μια έκρηξη και πυροβολισμοί ακούστηκαν δίπλα στην κεντρική πλατεία του Αλμάτι, της μεγαλύτερης πόλης του Καζακστάν, μεταδίδουν τα πρακτορεία ειδήσεων Reuters και AFP.

Στρατιωτικά οχήματα εθεάθησαν να κατευθύνονται προς την πλατεία, σύμφωνα με το Reuters.

Ρώσοι αλεξιπτωτιστές κατά της εξέγερσης

Με ανάπτυξη Ρώσων αλεξιπτωτιστών ξεκίνησε η παρέμβαση στο Καζακστάν της ομάδας της CSTO, στην οποία ηγετικό ρόλο παίζει η Ρωσία, μετά το αίτημα που υπέβαλε ο πρόεδρος της χώρας προκειμένου να αντιμετωπίσει την ανεξέλεγκτη τα προηγούμενα 24ωρα λαϊκή εξέγερση λόγω της αύξησης των τιμών στο υγροποιημένο αέριο.

Η CSTO ανακοίνωσε ότι αποστολή των Ρώσων αλεξιπτωτιστών είναι να διασφαλίσουν κρίσιμες κρατικές και στρατιωτικές υποδομές βοηθώντας τις αρχές ασφαλείας του Καζακστάν.

Νωρίτερα η αστυνομία του Καζακστάν ανακοίνωσε ότι δεκάδες ταραξίες «εξαλείφθηκαν» στην πόλη Αλμάτι, το οικονομικό κέντρο της χώρας, με τον υπουργό Υγείας, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Tass να ανακοινώνει ότι περισσότεροι από 1.000 είναι οι τραυματίες κατά τη διάρκεια των επεισοδίων με περισσότερους από 400 να νοσηλεύονται σε νοσοκομεία.

Το πρακτορείο Sputnik μετέδωσε την ίδια ώρα, επικαλούμενο ανακοίνωση των δυνάμεων επιβολής της τάξης της Αλμάτι, ότι δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πόλη αυτή κατά την προσπάθειά τους να εισβάλουν στα κεντρικά γραφεία της αστυνομίας στη διάρκεια της νύχτας. «Απόπειρα εισβολής στο αρχηγείο της αστυνομίας στην Αλμάτι έγινε κατά τη διάρκεια της νύχτας και δεκάδες επιτιθέμενοι εξαλείφθηκαν», ανακοίνωσε η αστυνομία.

Όπως μετέδωσε νωρίτερα το Reuters, επικαλούμενο ανταποκριτές του που βρίσκονται εκεί, θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και δεκάδες στρατιώτες που κινούνται πεζή εισήλθαν το πρωί της Πέμπτης στην κύρια πλατεία της Αλμάτι, όπου είχαν συγκεντρωθεί εκατοντάδες άνθρωποι για να διαμαρτυρηθούν κατά της κυβέρνησης για τρίτη ημέρα. Αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο, μάλιστα, για πυροβολισμούς που ακούστηκαν καθώς οι στρατιώτες προσέγγιζαν το πλήθος.

Πλαφόν στις τιμές των καυσίμων

Η κυβέρνηση του Καζακστάν ανακοίνωσε σήμερα ότι έθεσε ανώτατο όριο για ένα εξάμηνο στις τιμές πώλησης των καυσίμων, με φόντο τις χαοτικές ταραχές στη χώρα, που τροφοδοτούνται από την οργή σχετικά με την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου.

Το μέτρο αυτό, που εξηγείται λεπτομερώς στον ιστότοπο του πρωθυπουργού της χώρας, στοχεύει να «σταθεροποιήσει την κοινωνικο-οικονομική κατάσταση» σε αυτήν τη χώρα της Κεντρικής Ασίας.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ