Υπνική παράλυση Όμικρον: Σχετίζεται η διαταραχή ύπνου με τη νέα μετάλλαξη;


Τα τακτικά, σταθερά πρότυπα ύπνου έχουν δεχθεί σοβαρό πλήγμα από τότε που η Covid-19 μπήκε σε όλες μας τις ζωές πριν από περίπου δύο χρόνια. Οι διαρκώς μεταβαλλόμενοι κανόνες και περιορισμοί, η εργασία από το σπίτι και η καραντίνα είναι μεταξύ των διαφόρων παραγόντων που έχουν επηρεάσει την ικανότητα πολλών ανθρώπων να απολαμβάνουν έναν καλό βραδινό ύπνο. Αναφορές για υπνική παράλυση εμφανίζονται τώρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με κάποιους να εικάζουν ότι θα μπορούσε να είναι σύμπτωμα της νέας παραλλαγής Όμικρον.

Τι είναι η υπνική παράλυση και ποια είναι τα συμπτώματά της;

Ηυπνική παράλυση περιγράφεται ως “όταν δεν μπορείτε να κινηθείτε ή να μιλήσετε καθώς ξυπνάτε ή κοιμάστε”. Η αίσθηση μπορεί να είναι τρομακτική για όποιον τη βιώσει, αλλά προσθέτει ότι είναι ακίνδυνη και ότι οι περισσότεροι άνθρωποι θα την πάρουν μόνο μία ή δύο φορές στη ζωή τους. Τα άτομα που παρουσιάζουν υπνική παράλυση μπορεί να αισθάνονται ότι κάποιος βρίσκεται στο δωμάτιό τους ή σαν κάτι να τους σπρώχνει προς τα κάτω και τα συναισθήματα μπορεί να διαρκέσουν έως και αρκετά λεπτά.

Είναι επί του παρόντος άγνωστο με βεβαιότητα τι προκαλεί την υπνική παράλυση, αλλά έχει συνδεθεί με:

  • αϋπνία
  • διαταραγμένα πρότυπα ύπνου λόγω παραγόντων όπως η εργασία με βάρδιες
  • jet lag
  • ναρκοληψία
  • διαταραχή μετατραυματικού στρες
  • γενική αγχώδης διαταραχή
  • διαταραχή πανικού
  • οικογενειακό ιστορικό υπνικής παράλυσης

Αναφορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για άτομα που εμφάνισαν υπνική παράλυση μετά τη σύλληψη του κορωνοϊού έχουν κάνει ορισμένους να υποθέσουν ότι τα δύο θα μπορούσαν να συνδέονται. Ωστόσο, μια τέτοια σχέση δεν έχει τεκμηριωθεί ακόμη σε καμία έρευνα. Όμως, μια μελέτη εντόπισε μια αξιοσημείωτη αύξηση των διαταραχών ύπνου μεταξύ των ασθενών σε καραντίνα. Υποδηλώνει ότι η υπνική παράλυση θα μπορούσε να είναι μια παρενέργεια της πανδημίας και των κοινωνικών αλλαγών που έχει προκαλέσει, αντί να προκαλείται από την ίδια την Covid.

Θα μπορούσε να είναι η ίδια η μόλυνση από τον ιό που επηρεάζει τη ρύθμιση του ύπνου στον εγκέφαλο (έχουν αναφερθεί νευρολογικές επιδράσεις της Covid). Είναι πιο πιθανό εάν υπάρξει αύξηση της υπνικής παράλυσης, ότι αυτό οφείλεται στο άγχος που προκύπτει από τις μεγάλες αλλαγές στον τρόπο που πηγαίνουμε και ζούμε τη ζωή μας αυτή τη στιγμή, την αβεβαιότητα και το άγχος που αντιμετωπίζουμε επηρεάζουν το σύστημα ύπνου μας.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ