Αθλητισμός οφέλη υγεία: Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν ασκούμαστε τακτικά [vid]

Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι ότι η τακτική σωματική δραστηριότητα είναι βασικό κλειδί στη διατήρηση της καλής υγείας και ευεξίας. Τα καλά νέα μάλιστα είναι ότι δε χρειάζεται να περνάτε ώρες στο γυμναστήριο για να αποκομίσετε τα οφέλη της άσκησης. Στην πραγματικότητα, ακόμη και μικρές δόσεις μέτριας έντασης άσκησης την ημέρα, αρκούν για να δείτε και να νιώσετε διαφορά.

Tα οφέλη της τακτικής άσκησης στην υγεία

Βελτιωμένη αντοχή: Ορισμένες αερόβιες δραστηριότητες μπορούν να αυξήσουν τους ρυθμούς της καρδιάς και της αναπνοής, κάτι που είναι σημαντικό για την υγιή καρδιαγγειακή, αναπνευστική και κυκλοφορική λειτουργία. Οι ασκήσεις αντοχής περιλαμβάνουν τρέξιμο ή γρήγορο περπάτημα, κολύμπι και ποδηλασία.

Πιο δυνατά οστά και μύες: Η άρση βαρών και άλλες ασκήσεις ενδυνάμωσης μπορούν να αυξήσουν τη μυϊκή σας μάζα. Για τους ηλικιωμένους, η σωματική δραστηριότητα διατηρεί επίσης τα οστά και τις αρθρώσεις σε καλή κατάσταση. Αυτό μπορεί να εξουδετερώσει την απώλεια οστικής πυκνότητας, η οποία συμβαίνει φυσικά με την ηλικία, και να μειώσει τον κίνδυνο κατάγματος ισχίου σε περίπτωση πτώσης.

Αυξημένη ισορροπία και ευελιξία: Οι ασκήσεις εξισορρόπησης όπως το τάι τσι σας διευκολύνουν να περπατάτε σε ανώμαλες επιφάνειες και μειώνουν τον κίνδυνο να πέσετε και να τραυματιστείτε. Η γιόγκα και άλλες ασκήσεις διατάσεων βοηθούν το σώμα σας να παραμείνει ευέλικτο.

 

Διαχείριση βάρους: Η άσκηση σάς επιτρέπει να κάψετε τις θερμίδες που καταναλώνετε από το φαγητό και το ποτό. Η σωστή ποσότητα άσκησης εξαρτάται από τον σωματότυπό σας, καθώς μερικοί άνθρωποι χρειάζονται περισσότερη σωματική δραστηριότητα για να κάψουν θερμίδες. Ωστόσο, για τους περισσότερους ανθρώπους συνιστώνται 30 λεπτά μέτριας αερόβιας δραστηριότητας πέντε φορές την εβδομάδα.

Μειωμένοι κίνδυνοι για την υγεία: Η τακτική άσκηση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για ένα ευρύ φάσμα ασθενειών και ιατρικών καταστάσεων. Αυτά περιλαμβάνουν καρδιαγγειακές παθήσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο, διαβήτη και ορισμένους τύπους καρκίνου. Η σωματική δραστηριότητα μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο διαταραχών ψυχικής υγείας όπως η κατάθλιψη και το άγχος.

Ακολουθεί σχετικό βίντεο:

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here