Τζανάκης: Μια μέρα με λιγότερα κρούσματα δεν σημαίνει τίποτα –Τι δείχνουν τα μοντέλα


Για κορύφωση του πανδημικού κύματος στις 19-22 Ιανουαρίου, συνεχίζει να κάνει λόγο μιλώντας ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης αναφέροντας παράλληλα ότι μια ημέρα με χαμηλότερους αριθμούς κρουσμάτων σε σημαίνει τίποτα – Ο μέσος όρος τις εβδομάδας έχει σημασία αναφέρει ο καθηγητής

Μικρή πτώση σημείωσε σήμερα ο αριθμός των κρουσμάτων του κορονοϊού που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Ωστόσο αυτό, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης δεν σημαίνει ότι κάτι έχει αλλάξει με την πορεία της πανδημίας.

«Την μια μέρα μπορεί να έχουμε 33.000 κρούσματα όπως σήμερα, χθες να είχαμε παραπάνω και αύριο παρακάτω. Επιπλέον παραδοσιακά οι μέρες με τα περισσότερα κρούσματα είναι οι Τρίτες και οι Τετάρτες. Και αύριο μπορεί να έχουμε ακόμα λιγότερα λόγω αργίας και τη διενέργεια λιγότερων τεστ. Ο μέσος όρος της εβδομάδας είναι αυτά που έχει σημασία», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Νίκος Τζανάκης.

Όπως υποστηρίζει ο ίδιος η αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία θα συνεχιστεί ενώ μετά τις 10 -12 Ιανουαρίου θα αρχίσουν να αυξάνονται σιγά – σιγά και οι διασωληνώσεις.

Ο καθηγητής όπως ανέφερε τις προηγούμενες ημέρες στο Newsbomb.gr το προηγούμενο δεκαήμερο ο μέσος όρος των εισαγωγών στα νοσοκομεία ήταν περίπου 316, τώρα έχουν αυξηθεί κατά πολύ και την Τετάρτη καταγράφηκε ρεκόρ με 626 εισιτήρια μετά από πάρα πολύ καιρό.

Τα μοντέλα της ομάδας του κ. Τζανάκη «δείχνουν» κορύφωση του πανδημικού κύματος της Όμικρον γύρω στις 19-22 Ιανουαρίου με μέσο κινητό όρο στις 55.000 ημερήσια κρούσματα «που σημαίνει ότι θα δούμε αιχμές μεγαλύτερων αριθμών».

Η κατάσταση στη χώρα

Παραμένει ιδιαίτερα μεγάλος ο αριθμός κρουσμάτων κορονοϊού που ανακοινώνεται καθημερινά από τον ΕΟΔΥ. Η μετάλλαξη Όμικρον οδηγεί σε τεράστια διασπορά που προβληματίζει την επιστημονική κοινότητα, ειδικότερα από τη στιγμή που αυξάνεται και η πίεση στα νοσοκομεία. Η ημέρα των Θεοφανείων δεν αποτέλεσε εξαίρεση, με δεκάδες χιλιάδες κρούσματα να επιβεβαιώνονται και να καταγράφονται.

Συγκεκριμένα, την Πέμπτη 6 Ιανουαρίου ανακοινώθηκαν 33.716 κρούσματα, ενώ δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν 70 νέοι θάνατοι σε ένα 24ωρο. Παράλληλα, στις ΜΕΘ νοσηλεύονται 639 συμπολίτες μας. Παράλληλα, οι εισαγωγές ήταν και πάλι πολλές φτάνοντας τις 593 σε μια ημέρα, καταγράφοντας μικρή πτώση (7,49%) σε σχέση με την Τετάρτη (05.01).

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορονοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 6 Ιανουαρίου 2022 (ώρα 15:00).

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 33.716 , εκ των οποίων 76 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.422.020 (ημερήσια μεταβολή +2.4%), εκ των οποίων 50.1% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 358 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.409 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 70, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 21.185 θάνατοι. Το 95.1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 639 (58.4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη. To 80.3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ