ΠΟΥ μετάλλαξη Όμικρον: Επικίνδυνο το αφήγημα ότι η παραλλαγή Όμικρον προκαλεί «απλώς μια ήπια» ασθένεια

Καθώς παγκόσμια τα κράτη σπάνε το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο, με τα νέα κρούσματα που οφείλονται στην μετάλλαξη Όμικρον να αυξάνονται εκρηκτικά, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) επισημαίνει ότι είναι επικίνδυνο να εκτιμά κανείς ότι η επικρατούσα παραλλαγή Omicron είναι «απλά μια ήπια» ασθένεια. Συγκεκριμένα, η Αμερικανίνα επιδημιολόγος και μέλος του ΠΟΥ, Maria Van Kerkhove, μιλώντας νωρίτερα την Πέμπτη 6 Ιανουαρίου στο BBC δήλωσε σχετικά: “Ναι, οι υπεραπλουστευμένες αφηγήσεις μπορεί να είναι επικίνδυνες. Ενώ βλέπουμε χαμηλότερο κίνδυνο νοσηλείας σε σύγκριση με την [παραλλαγή] Delta, είναι επικίνδυνο να υποδηλώνει κανείς ότι η [μετάλλαξη] Omicron είναι “απλά μια ήπια” ασθένεια. Και με χαμηλότερο κίνδυνο [νοσηλείας], θα δούμε τα νοσοκομεία να κατακλύζονται. Παρακαλούμε να είστε προσεκτικοί.”

Ακολουθεί η σχετική δήλωση της Maria Van Kerkhove:

Σημειώνεται ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει τις κυβερνήσεις των κρατών να εντείνουν τα υγειονομικά μέτρα περιορισμού της Covid στο πλαίσιο της νέου κύματος κρουσμάτων που προκαλείται από την παραλλαγή Omicron. Νωρίτερα τον Δεκέμβριο, ο ΠΟΥ είχε επίσης προειδοποιήσει για τσουνάμι νέων διαγνώσεων και είχε ζήτησε να ακυρωθούν όλες οι εορταστικές εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις ανά τον κόσμο.

Έκκληση για μεγαλύτερη ισότητα στη διανομή και την πρόσβαση στα εμβόλια κατά της Covid

Την ίδια ώρα, και ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γεμπρεγεζούς υπογράμμισε ότι αν και η παραλλαγή Omicron μπορεί να προκαλεί λιγότερο σοβαρή νόσηση συγκριτικά με την Δέλτα, δεν πρέπει να χαρακτηριστεί ως «ήπια». Επιπλέον, ο επικεφαλής του ΠΟΥ επανέλαβε για μία ακόμη φορά την έκκληση του Οργανισμού για μεγαλύτερη ισότητα στη διανομή όσο και την πρόσβαση στα εμβόλια παγκοσμίως.

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα, 36 κράτη δεν έχουν καν φτάσει στο 10% της εμβολιαστικής κάλυψης, ενώ το 80% των ασθενών με σοβαρή Covid λοίμωξη παγκοσμίως ήταν ανεμβολίαστοι.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here