Παγώνη: 5 μέρες καραντίνας δεν αρκούν για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό – Πιέζεται το ΕΣΥ


Για την εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού που οφείλονται στην μετάλλαξη Όμικρον και την υψηλή πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας μίλησε την Πέμπτη 6 Ιανουαρίου η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη. Συγκεκριμένα η ίδια δήλωσε αρχικά πως στα νοσοκομεία «από το πρωί οι ουρές είναι ατελείωτες» και σημείωσε ότι αρκετές κλινικές μετατρέπονται σε Covid κλινικές Covid ώστε οι υγειονομικές μονάδες να ανταποκριθούν στην υψηλή πίεση που δέχονται. «Άρα καταλαβαίνετε ότι πιέζεται το σύστημα υγείας» συμπλήρωσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, μιλώντας στο MEGA και διευκρίνισε πως το 90% των νέων διαγνώσεων οφείλεται στην παραλλαγή Όμικρον. Όπως είπε, από τις εισαγωγές που έχουν γίνει στο «Γεννηματάς» μέχρι στιγμής ήταν όλοι ανεμβολίαστοι.

«Από δω και πέρα, μέχρι τις 20 Ιανουαρίου, οι δυσκολίες θα είναι πολλές στα νοσοκομεία» σημείωσε η κα Παγώνη και εξήγησε πως αρκετοί είναι οι υγειονομικοί που νοσούν, εξαιτίας της καθημερινής τους έκθεσης στο αυξημένο ιικό φορτίο εντός των νοσοκομείων. Μέχρι στιγμής, ο αριθμός των υγειονομικών που νοσούν ανέρχεται σε περίπου 2.000 άτομα.

«Πέντε μέρες δεν φτάνουν για να γυρίσουν στις δουλειές τους οι γιατροί και οι νοσηλευτές» δήλωσε χαρακτηριστικά η Ματίνα Παγώνη. «Τουλάχιστον 8-10 μέρες και να γυρίσουν με pcr», συμπλήρωσε.

«Καταλαβαίνω ότι υπάρχουν ελλείψεις, αλλά πάνω απ’ όλα είναι η υγεία των συναδέλφων μου. Δεν ξέρουμε με τι συμπτώματα είναι ο καθένας και σε τι κλινική κατάσταση θα είναι. Υπάρχουν κάποιοι με πιο βαριά συμπτώματα και κάποιοι με πιο ελαφρά», δήλωσε η κα Παγώνη και επεσήμανε ότι έχει σταλεί ήδη χαρτί στο υπουργείο προκειμένου να εξετάσουν και πάλι το συγκεκριμένο μέτρο για το τροποποιήσουν.

Οδηγίες απομόνωσης για ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που νοσεί με Covid ή είχε επαφή με κρούσμα

Την ίδια ώρα, ο ΕΟΔΥ, δημοσίευσε τις τροποποιημένες οδηγίες αναφορικά με τον χρόνο καραντίνας των υγειονομικών που έχουν θετική διάγνωση Covid ή έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Υγείας, ισχύουν τα κάτωθι:

Ιατρονοσηλευτικό Προσωπικό

(υγειονομικό/παραϊατρικό/διοικητικό προσωπικό σε δομές παροχής υπηρεσιών υγείας κάθε βαθμίδας)

 Α1. Ιατρονοσηλευτικό προσωπικό με λοίμωξη από Sars-Cov-2:

Απομόνωση πέντε (5) ημερών και επιστροφή στην εργασία με ή χωρίς αρνητικό testing εάν είναι ασυμπτωματικοί ή με ήπια συμπτώματα. Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2).

Α2. Ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που έχει εκτεθεί σε επιβεβαιωμένο κρούσμα Sars-Cov-2:

  1. Για ιατρονοσηλευτικό προσωπικό εμβολιασμένο και με ενισχυτική δόση: Συνεχίζουν κανονικά την εργασία τους με υποχρεωτική διενέργεια εργαστηριακού test την 3η ημέρα από την έκθεση.
  2. Για ιατρονοσηλευτικό προσωπικό εμβολιασμένο με 2 δόσεις ή 1 δόση για το εμβόλιο J&J: Συνεχίζουν κανονικά την εργασία τους με υποχρεωτική διενέργεια εργαστηριακού test την 1η , 3η και 5η -7 η ημέρα από την έκθεση.

 

Σε κάθε περίπτωση, οι Επιτροπές Λοιμώξεων κάθε νοσηλευτικού ιδρύματος δύνανται να λάβουν οποιοδήποτε επιπλέον μέτρο για αποφυγή διασποράς της λοίμωξης και περιορισμού της νόσου.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ