Άγχος αντιμετώπιση αυτοφροντίδα: 4 “μαχητές” του στρες


Εάν αγχώνεστε, είτε από τη δουλειά σας είτε από κάτι πιο προσωπικό, το πρώτο βήμα για να νιώσετε καλύτερα είναι να εντοπίσετε την αιτία. Το πιο άχρηστο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να στραφείτε σε κάτι ανθυγιεινό για να σας βοηθήσει να αντεπεξέλθετε, όπως το κάπνισμα ή το ποτό. «Στη ζωή, υπάρχει πάντα μια λύση σε ένα πρόβλημα», λέει ο καθηγητής Cary Cooper, ειδικός στην επαγγελματική υγεία στο Πανεπιστήμιο του Lancaster. «Το να μην παίρνεις τον έλεγχο της κατάστασης και να μην κάνεις τίποτα, θα επιδεινώσει τα προβλήματά σου». Λέει ότι τα κλειδιά για την καλή διαχείριση του άγχους είναι η οικοδόμηση συναισθηματικής δύναμης, το να έχετε τον έλεγχο της κατάστασής σας, να έχετε ένα καλό κοινωνικό δίκτυο και να υιοθετήσετε μια θετική προοπτική.

Τι μπορείτε να κάνετε για να αντιμετωπίσετε το άγχος – Προτάσεις του καθηγητή Κούπερ για την καταπολέμηση του στρες

Να είστε δραστήριοι/ες
Η άσκηση δεν θα εξαφανίσει το άγχος σας, αλλά θα μειώσει μέρος της συναισθηματικής έντασης που νιώθετε, θα καθαρίσει τις σκέψεις σας και θα σας επιτρέψει να αντιμετωπίσετε τα προβλήματά σας πιο ήρεμα.

Πάρτε τον έλεγχο
Υπάρχει λύση σε οποιοδήποτε πρόβλημα. «Αν παραμείνετε παθητικοί, σκεπτόμενοι «δεν μπορώ να κάνω τίποτα για το πρόβλημά μου», το άγχος σας θα χειροτερέψει», λέει ο καθηγητής Κούπερ. «Αυτό το αίσθημα απώλειας ελέγχου είναι μια από τις κύριες αιτίες του άγχους και της έλλειψης ευεξίας». Η πράξη της ανάληψης του ελέγχου είναι από μόνη της ενδυναμωτική και είναι ένα κρίσιμο μέρος για την εύρεση μιας λύσης που να ικανοποιεί εσάς και όχι κάποιον άλλο.

Συνδεθείτε με ανθρώπους
Ένα καλό δίκτυο υποστήριξης από συναδέλφους, φίλους και συγγενείς μπορεί να διευκολύνει τα εργασιακά σας προβλήματα και να σας βοηθήσει να δείτε τα πράγματα με διαφορετικό τρόπο. «Αν δεν συνδέεστε με ανθρώπους, δεν θα έχετε υποστήριξη για να απευθυνθείτε όταν χρειάζεστε βοήθεια», λέει ο καθηγητής Κούπερ. Οι δραστηριότητες που κάνουμε με φίλους μας βοηθούν να χαλαρώσουμε. Συχνά γελάμε μαζί τους, κάτι που είναι εξαιρετικό ανακουφιστικό από το άγχος. «Το να μιλάς με έναν φίλο θα σε βοηθήσει επίσης να βρεις λύσεις στα προβλήματά σου», λέει ο καθηγητής Κούπερ.

Βρείτε χρόνο για σας
Συχνά δεν αφιερώνουμε αρκετό χρόνο κάνοντας πράγματα που πραγματικά μας αρέσουν. «Όλοι πρέπει να αφιερώσουμε λίγο χρόνο για κοινωνικοποίηση, χαλάρωση ή άσκηση», λέει ο καθηγητής Κούπερ. Συνιστά να αφιερώνετε μερικές νύχτες την εβδομάδα για κάποιο ποιοτικό «χρόνο μόνο για σας» μακριά από τη δουλειά.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ