CDC ΗΠΑ διατροφή: Μόνο 1 στους 10 ενήλικες καταναλώνει αρκετά φρούτα και λαχανικά


Οι περισσότεροι Αμερικανοί ενήλικες δεν τρώνε αρκετά φρούτα και λαχανικά, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), με ακόμη μεγαλύτερες ανισότητες να διαπιστώνονται για όσους ζουν σε συνθήκες φτώχειας. Η έκθεση, που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, διαπίστωσε ότι μόνο το 10% των ενηλίκων τρώνε τη συνιστώμενη ημερήσια μερίδα λαχανικών και λίγο περισσότεροι (12,3%) καταναλώνουν αρκετά φρούτα.

 

Οι συστάσεις βασίζονται σε διατροφικές οδηγίες από το Υπουργείο Γεωργίας και Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ, οι οποίες συμβουλεύουν τους ενήλικες να ενσωματώνουν στη διατροφή τους 2 έως 3 φλιτζάνια λαχανικά και 1 1/2 έως 2 φλιτζάνια φρούτα κάθε μέρα. Η κατανάλωση επαρκών φρούτων και λαχανικών “μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από ορισμένες χρόνιες παθήσεις που είναι από τις κύριες αιτίες θνησιμότητας στις Ηνωμένες Πολιτείες”, σημείωσε η μελέτη. Οι ερευνητές εντόπισαν αξιοσημείωτες περιφερειακές και δημογραφικές διαφορές.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Περίπου το 16% των ενηλίκων του Κονέκτικατ ανταποκρίθηκε στις συστάσεις για φρούτα ενώ μόνο το 8% των ενηλίκων της Δυτικής Βιρτζίνια το έκανε. Εν τω μεταξύ, το 16% των ενηλίκων του Βερμόντ ανταποκρίθηκε στις συστάσεις για φρούτα, αλλά μόνο το 6% των ενηλίκων του Κεντάκι το έκανε. Οι γυναίκες ανταποκρίθηκαν στις συστάσεις πιο συχνά από τους άνδρες, ενώ τα άτομα άνω των 50 ετών τις ανταποκρίνονταν πιο συχνά από τους νεότερους συναδέλφους τους, διαπίστωσαν οι ερευνητές. Επιπλέον, οι μαύροι πέτυχαν τον στόχο των λαχανικών λιγότερο συχνά από τους λευκούς ή τους Ισπανόφωνους.

Όσοι ζούσαν κάτω ή κοντά στο επίπεδο της φτώχειας είχαν τις λιγότερες πιθανότητες να ανταποκριθούν στις συστάσεις για τα λαχανικά, στο 6,8%, σύμφωνα με τη μελέτη. “Πρόσθετες πολιτικές και προγράμματα που θα αυξήσουν την πρόσβαση σε φρούτα και λαχανικά σε μέρη όπου ζουν, μαθαίνουν, εργάζονται και παίζουν οι κάτοικοι των ΗΠΑ, ενδέχεται να αυξήσουν την κατανάλωση και να βελτιώσουν την υγεία”, ανέφερε η μελέτη. Η μελέτη διεξήχθη μέσω του Συστήματος Παρακολούθησης Παράγοντα Κινδύνου Συμπεριφοράς, το οποίο συλλέγει πληροφορίες για την αμερικανική κατανάλωση φρούτων και λαχανικών για περισσότερα από 30 χρόνια, και συμπεριέλαβε 294.566 συμμετέχοντες.

Ο αντίκτυπος της πανδημίας στη διατροφή

Η έρευνα περιελάμβανε δεδομένα από το 2019, πριν από την έναρξη της πανδημίας COVID-19. Οι ερευνητές σημείωσαν ότι τα εμπόδια στα υγιεινά τρόφιμα, όπως το κόστος και η περιορισμένη διαθεσιμότητα και πρόσβαση, “μπορεί να έχουν επιδεινωθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19”. Μεταξύ των συστάσεών των, τα CDC συμβούλεψαν τις πολιτείες και κοινότητες να υποστηρίξουν κοινοτικά προγράμματα λιανικής “για να προσελκύσουν παντοπωλεία και σούπερ μάρκετ σε υποεξυπηρετούμενες κοινότητες για να βελτιώσουν την ποιότητα των τροφίμων της κοινότητας”.

Οι άνθρωποι που ζουν σε κοινότητες που είχαν προβλήματα σχετικά με τη διαθεσιμότητα ποιοτικών, προσιτών προϊόντων, αυτά τα ζητήματα έχουν επιδεινωθεί κατά τη διάρκεια της COVID λόγω των προβλημάτων της εφοδιαστικής αλυσίδας. Η προώθηση της συμμετοχής σε ομοσπονδιακά προγράμματα επισιτιστικής βοήθειας, όπως το Πρόγραμμα Συμπληρωματικής Διατροφικής Βοήθειας, ή SNAP, και το Ειδικό Πρόγραμμα Συμπληρωματικής Διατροφής για Γυναίκες, Βρέφη και Παιδιά, ή WIC, θα είναι το κλειδί, ειδικά μετά την ενίσχυση και των δύο κατά τη διάρκεια της πανδημία.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ