Μετάλλαξη Όμικρον: Στο τραπέζι νέα μέτρα – Τα σχολεία στο «μικροσκόπιο»


Μετάλλαξη Όμικρον: Η επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων είναι εξαιρετικά πιθανό να φέρει νέα μέτρα από πλευράς κυβέρνησης. Ανοίγουν τα σχολεία με τα δεδομένα να μελετώνται καθημερινά.

Το νέο κύμα πανδημίας που σαρώνει τη χώρα, με τη μετάλλαξη Όμικρον να έχει συμβάλει τα μέγιστα έτσι ώστε να αυξηθεί στο μέγιστο η διασπορά και τα κρούσματα, φαίνεται πως θα φέρει και επιπλέον μέτρα από πλευράς της κυβέρνησης. Μπορεί η νέα αυτή παραλλαγή να εμφανίζεται πιο ήπια από τις προηγούμενες, αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι είναι και ακίνδυνη.

Τρανό παράδειγμα η αύξηση των νοσηλειών το τελευταίο διάστημα και η μεγάλη πίεση που ασκείται στο Σύστημα Υγείας. Μέσα σε τρία 24ωρα έγιναν 1.831 εισαγωγές στα νοσοκομεία όλης της χώρας, οδηγώντας για ακόμα μια φορά τις αντοχές του στα άκρα. Με βάση αυτά τα δεδομένα, τέθηκε σε εφαρμογή το plan B προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πίεση στο ΕΣΥ από την επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα. Ο στόχος αυτού του σχεδίου είναι και η προστασία μεγαλύτερου τμήματος του πληθυσμού. Το ειδικό σχέδιο αφορά κυρίως τα νοσοκομεία της Αττικής, ενώ ήδη έχει δρομολογηθεί η αποστολή των φύλλων επίταξης στους ιδιώτες γιατρούς.

Πέρα, όμως, από τις προσπάθειες αποσυμφόρησης της κατάστασης στα νοσοκομεία, στο «τραπέζι» βρίσκονται και επιπλέον μέτρα συνολικά για την κοινωνία. Σύμφωνα με πληροφορίες, πιθανή επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων φέρει νέες παρεμβάσεις. Ήδη φαίνεται να δρομολογείται η επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού και στους άνω των 50, με τις ανακοινώσεις να έρχονται ίσως και την επόμενη εβδομάδα.

Παράλληλα, είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν αλλαγές και στην εστίαση με επιπλέον αυστηροποίηση για τους μη εμβολιασμένους και απαγόρευση παρουσίας τους ακόμα και στους εξωτερικούς χώρους. Επίσης, μελετάται το ενδεχόμενο να μειωθούν οι πελάτες που θα επιτρέπεται να βρίσκονται στους εσωτερικούς χώρους των καταστημάτων.

Σχολεία: Υπό συνεχή εξέταση τα δεδομένα

Μέσα σε αυτό το κλίμα έξαρσης της πανδημίας και πίεσης του συστήματος Υγείας, τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου θα ανοίξουν εν τέλει τα σχολεία. Γονείς, επιστήμονες, εκπαιδευτικοί – αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης – απευθύνουν εκκλήσεις στην κυβέρνηση να αναθεωρήσει την απόφαση, φαίνεται, όμως, πως το υπουργείο Παιδείας δεν σκοπεύει να κάνει πίσω και έτσι, με τον κίνδυνο να μετατραπούν οι σχολικές αίθουσες σε υγειονομικές «βόμβες» διασποράς, τα σχολεία θα ανοίξουν ξανά.

Πέρα από την τήρηση των μέτρων και του υγειονομικού πρωτόκολλου που έχουν ανακοινωθεί, από πλευράς των ειδικών και της κυβέρνησης θα υπάρχει συνεχής αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων που θα προκύψουν από το άνοιγμα των σχολείων. Σε περίπτωση που η κατάσταση ξεφύγει, δεν αποκλείεται να υπάρξει «αναδίπλωση» και τα σχολεία να κλείσουν, με εφαρμογή προφανώς τηλεκπαίδευσης στην πορεία, μόλις λίγες ημέρες αφότου θα ανοίξουν ξανά.


1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΝ ΝΑ ΕΠΩΦΕΛΗΘΟΥΝ…. ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΝΟΙΑΖΕΙ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΚΑΛΟ,ΜΟΝΟ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΟΦΕΛΟΣ….ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΤΟ ΟΤΙ ΤΙΠΟΤΑ ΕΔΩ ΚΑΣΙ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΚΑΤΙ ΚΑΛΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ…ΘΕΛΩ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΩ ΚΑΠΟΙΟΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΝΑ ΠΕΙ “ΝΑΙ ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ ΣΩΣΤΟ ΚΑΙ ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ” ΤΟΤΕ ΘΑ ΠΩ … ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΠΟΥ ΝΟΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ .ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΔΙΑΘΕΤΟΥΜΕ ΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΚΑΤΑ ΠΟΛΥ ΤΙΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΜΑΣ…ΑΣ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΧΘΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ… ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ…ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΥΧΕΡΟΙ ΣΑΝ ΛΑΟΣ ΠΟΥ ΤΗ ΔΕΔΟΜΕΝΗ ΣΥΓΚΥΡΙΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ…

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ