Αντιμικροβιακή συσκευασία: Ανακαλύφθηκε συσκευασία τροφίμων με αντιμικροβιακές λειτουργίες

Αντιμικροβιακή συσκευασία: Ερευνητική ομάδα αποτελούμενη από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Nanyang στη Σιγκαπούρη δημιούργησαν μια συσκευασία τροφίμων η οποία απελευθερώνει σταδιακά αντιμικροβιακά συστατικά. Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «ACS Applied Materials & Interfaces οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα συστατικά αυτά εξοντώνουν επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία όπως το E.coli και το μικρόβιο της λιστερίωσης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι συσκευασίες αυτές να διατηρούν τα τρόφιμα φρέσκα και υγιεινά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ότι οι σημερινές συσκευασίες.

Στα πειράματα που έγιναν οι αντιμικροβιακές συσκευασίες διατήρησαν φρέσκα τα φρούτα που τοποθετήθηκαν σε αυτά για 2-3 μέρες περισσότερο από ότι οι συμβατικές συσκευασίες. Η αντιμικροβιακή συσκευασία είναι επίσης αδιάβροχη και διάφανη και οπτικά δεν διαφέρει από τις πλαστικές που χρησιμοποιούνται συνήθως για την αποθήκευση και μεταφορά τροφίμων.

Σε αντίθεση όμως με τις πλαστικές αυτή η συσκευασία είναι βιοδιασπώμενη κάτι που σημαίνει ότι δεν θα μολύνει για πολλά χρόνια το περιβάλλον όπως οι άλλες συσκευασίες όταν κάποια στιγμή οι κάτοχοι τους τις πετάξουν. Σύμφωνα με τους ερευνητές το κόστος παραγωγής των αντιμικροβιακών συσκευασιών είναι παρόμοιο με αυτό των πλαστικών και στο μέλλον όσο εξελίσσεται η τεχνολογία απόσπασης χρήσιμων συστατικών από βιομάζα το κόστος αυτό θα μειώνεται συνεχώς.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here