Μετάλλαξη Όμικρον: Τα «καλά και τα κακά νέα» για το στέλεχος – Κρίσιμο το επόμενο 15ήμερο


Η μετάλλαξη Όμικρον είναι εξαιρετικά μεταδοτική, αλλά έχει χαμηλή θνητότητα και δεν οδηγεί σε διασωληνώσεις ασθενών. Παρ’ όλα αυτά προκαλεί ασφυξία στα νοσοκομεία και ανησυχητικές ελλείψεις προσωπικού σε πολλούς κλάδους

Η μετάλλαξη Όμικρον που εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς, έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και αλλάζει το σχεδιασμό των κυβερνήσεων.

«Έχουμε καλά νέα, φαίνεται ότι η νόσος έχει τεράστια διασπορά με χαμηλή θνητότητα. Το στέλεχος δημιουργεί προβλήματα λόγων των μέτρων αλλά παραμένει σταθερός ο αριθμός των διασωληνωμένων», δήλωσε στην εκπομπή «Τώρα ό,τι συμβαίνει» στο Open ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας για τη νέα μετάλλαξη.

Μάλιστα τόνισε πως «δεν διασωληνώνονται οι ασθενείς με Όμικρον». «Φαίνεται ότι ο ιός γίνεται ηπιότερος. Παίζει το σενάριο να γίνει ενδημικός Και μετά από 1-2 μήνες να είναι καλύτερη η κατάσταση», εξήγησε.

Κρίσιμο το επόμενο 15νθήμερο

Η ραγδαία εξάπλωση της Όμικρον ωστόσο προκαλεί ασφυξία στις απλές κλίνες για κορονοϊό των νοσοκομείων, αλλά και ελλείψεις στο υγειονομικό προσωπικό.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο ημερήσιος μέσος όρος εισαγωγών του 7ημέρου ανέβηκε κατακόρυφα στους 511 ασθενείς, και προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πίεση, στην Αττική προστίθενται περίπου 800 απλές κλίνες Covid.

Όσον αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό που νοσεί, μέχρι στιγμής το πρόβλημα είναι διαχειρίσιμο, ωστόσο από την ερχόμενη Τετάρτη αρχίζει η επίταξη των ιδιωτών γιατρών σε Μακεδονία και Θράκη, στις ειδικότητες πνευμονολόγων, παθολόγων, αναισθησιολόγων και γενικών ιατρών.

Συγκρατημένη αισιοδοξία προκαλεί το γεγονός πως η κατάσταση στις μονάδες εντατικής θεραπείας δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες μεταβολές, και όλοι οι ασθενείς είναι φορείς μόνο της μετάλλαξης Δέλτα, καθώς και ότι οι εκτιμήσεις των επιστημόνων συγκλίνουν στη διαπίστωση πως σε 2 με 3 εβδομάδες αναμένεται σημαντική αποκλιμάκωση του πανδημικού κύματος.

Τα κρούσματα παγκοσμίως

Ο επίσημος αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού παγκοσμίως ξεπέρασε τα 300 εκατομμύρια, αν και σίγουρα είναι χαμηλότερος από τον πραγματικό, ενώ οι χώρες θωρακίζονται για την καταπολέμηση της κυρίαρχης παραλλαγής Όμικρον.

Στη Βρετανία, με τη συνδρομή του στρατού αντιμετωπίζεται η υπερφόρτωση του συστήματος υγείας για τις επόμενες 3 εβδομάδες, καθώς 1 στα 8 νοσοκομεία βρίσκεται σε οριακή κατάσταση, με 80.000 υγειονομικούς να νοσούν.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ