Μίνα Γκάγκα: Είναι ακόμη νωρίς για να προβλέψουμε το τέλος της πανδημίας

Με τα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουμε μέχρι στιγμής διεθνώς, είναι ακόμη νωρίς για να προβλέψουμε το τέλος της πανδημίας και είναι πολύ σημαντικό να τηρούμε τα μέτρα, δηλαδή μάσκες, αποφυγή συγχρωτισμού και 3η δόση εμβολιασμού που προστατεύει ισχυρά, σημείωσε η κα Γκάγκα. Όπως ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, η παραλλαγή Όμικρον φαίνεται πως είναι πλέον το κυρίαρχο στέλεχος του ιού στην Ελλάδα, αφού αφορά έως και 90% των νέων περιστατικών Covid-19. “Διεθνώς – και στη χώρα μας – με την επικράτηση της Όμικρον διαφαίνεται μια τάση σταθεροποίησης στους λεγόμενους σκληρούς δείκτες (εισαγωγές σε ΜΕΘ και θανάτους), κάτι που συνηγορεί υπέρ της άποψης ότι η συγκεκριμένη μετάλλαξη προκαλεί πιο ήπια νόσο, κυρίως στον πλήρως εμβολιασμένο πληθυσμό. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να υποτιμήσουμε τη μεγάλη διαμόλυνση που προκαλεί η Όμικρον και η οποία μπορεί να επηρεάσει την ομαλή λειτουργία του συστήματος υγείας”, διευκρίνισε η κα Γκάγκα, μιλώντας στην ιστοσελίδα iefimerida.gr.

Για την πίεση στο ΕΣΥ: Δεν έχουν όλες οι περιοχές την ίδια επιβάρυνση

Tο ΕΣΥ εδώ και δύο χρόνια αντέχει χάρη στους ανθρώπους του οι οποίοι δεν έχουν σταματήσει να δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό στη φροντίδα όλων των ασθενών, τόνισε η κα Γκάγκα. Καθώς, το ισοζύγιο διαφέρει από μέρα σε μέρα αλλά και από περιοχή σε περιοχή, δεν έχουν όλες οι περιοχές την ίδια επιβάρυνση, εξήγησε. Όπως είπε, η επίταξη αποφασίστηκε – αρχικά στις δυο υγειονομικές περιφέρειες Μακεδονίας και Θράκης – “για να ενισχυθούν τα νοσοκομεία και να καλυφθούν τυχόν κενά που προκύπτουν και από απουσίες υγειονομικών λόγω νόσησης και καραντίνας. Οι απουσίες στο ΕΣΥ δεν ξεπερνούν αυτή τη στιγμή το 2,5% του προσωπικού του, είπε η κα Γκάγκα. “Το ποσοστό δεν είναι ευκαταφρόνητο, αλλά προς το παρόν δεν έχει πολύ σοβαρή επίπτωση στη λειτουργία κρίσιμων τμημάτων και κλινικών. Παρακολουθούμε καθημερινά την κατάσταση σε όλα τα νοσοκομεία και παρεμβαίνουμε άμεσα όπου χρειάζεται”, προσέθεσε.

Από τη Δευτέρα τα φύλλα επίταξης ιδιωτών γιατρών

Τα φύλλα επίταξης θα αρχίσουν να επιδίδονται από Δευτέρα, ώστε μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη, οι γιατροί θα βρίσκονται στις θέσεις τους, διευκρίνισε η αναπληρώτρια υπουργός.

Σχετικά δε με τους χιλιάδες υγειονομικούς που είναι σε αναστολή, η κα Γκάγκα ξεκαθάρισε ότι είναι σαφής η απόφαση της κυβέρνησης, “οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί να μην εκτίθενται στον κίνδυνο του κορονοϊού, πρωτίστως για τη δική τους προστασία και βέβαια για την προστασία των ασθενών”. “Επειδή κανείς δεν περισσεύει στο ΕΣΥ, συνεχίζουμε να καλούμε όλους τους συναδέλφους υγειονομικούς να εμβολιαστούν και να επιστρέψουν στις θέσεις τους”, κατέληξε η αναπληρώτρια υπουργός.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here