Μικροπλαστικά και Φλεγμονώδης Νόσος του Εντέρου: Υπάρχει σύνδεση, λέει νέα μελέτη


Μια νέα μελέτη αναζητά συνδέσμους μεταξύ των μικροπλαστικών και της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου. Οι άνθρωποι εκτίθενται σε μικροπλαστικά καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Οι επιστήμονες εξακολουθούν να μην είναι σίγουροι για τις επιπτώσεις αυτής της έκθεσης στην υγεία. Σε μια πρόσφατη μικρή μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (IBD) είχαν περισσότερα μικροπλαστικά στα κόπρανα τους από τα άτομα χωρίς IBD.
Οι ερευνητές βρήκαν μια συσχέτιση μεταξύ της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου και των μεγαλύτερων ποσοτήτων μικροπλαστικών στα κόπρανα. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Environmental Science & Technology. Ωστόσο, η μελέτη δεν καταδεικνύει ότι τα μικροπλαστικά προκαλούν φλεγμονώδη νόσο του εντέρου. Η επιβεβαίωση των ευρημάτων και στη συνέχεια ο εντοπισμός μιας εξήγησης για τη σύνδεση απαιτεί περαιτέρω έρευνα.

Η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου

Το IBD είναι ένας γενικός όρος που περιλαμβάνει μια σειρά καταστάσεων που χαρακτηρίζονται από φλεγμονή στο γαστρεντερικό σωλήνα. Οι δύο πιο συνηθισμένοι τύποι φλεγμονώδους νόσου του εντέρου είναι η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα. Ένα άτομο με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου μπορεί να έχει διάρροια, αιμορραγία, απώλεια βάρους, πόνο στην κοιλιά και κόπωση. Οι ερευνητές εξακολουθούν να μην είναι βέβαιοι για τα αίτια, αλλά πιστεύουν ότι η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου αναπτύσσεται όταν ένα άτομο που είναι γενετικά ευαίσθητο σε αυτό το είδος ασθένειας εκτίθεται σε ένα συγκεκριμένο ερέθισμα. Η κατανόηση του πόσο μεγάλο ρόλο παίζουν οι περιβαλλοντικοί ερεθισμοί απαιτεί περισσότερη έρευνα.

Μικροπλαστικά και Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές ήθελαν να δουν εάν υπήρχε συσχέτιση μεταξύ μικροπλαστικών και IBD. Οι άνθρωποι εκτίθενται σε μικροπλαστικά καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους, αν και οι επιπτώσεις στην υγεία δεν είναι ακόμη σαφείς. Η Δρ Μαρία Νέιρα, διευθύντρια στο Public Health, Environment, and Social Determinants of Health στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), σημειώνει ότι “Πρέπει επειγόντως να μάθουμε περισσότερα για τον αντίκτυπο των μικροπλαστικών στην υγεία, επειδή υπάρχουν παντού — ακόμη και στο πόσιμο νερό”. “Με βάση τις περιορισμένες πληροφορίες που έχουμε, τα μικροπλαστικά στο πόσιμο νερό δεν φαίνεται να αποτελούν κίνδυνο για την υγεία στα σημερινά επίπεδα. Αλλά πρέπει να μάθουμε περισσότερα. Πρέπει επίσης να σταματήσουμε την αύξηση της πλαστικής ρύπανσης παγκοσμίως”, προσθέτει

Ο Δρ Yan Zhang, συγγραφέας της παρούσας μελέτης, εργάζεται στο Κρατικό Εργαστήριο Ελέγχου Ρύπανσης και Επαναχρησιμοποίησης Πόρων στη Σχολή Περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο Nanjing, στην Κίνα, και προηγουμένως ανακάλυψε ότι σε ζώα, τα μικροπλαστικά συσσωρεύονται στο ήπαρ, τα νεφρά και το έντερο. Βρήκε επίσης ότι αυτή η συσσώρευση εξαρτιόταν σε μεγάλο βαθμό από το μέγεθος των σωματιδίων των μικροπλαστικών. Ο ερευνητής εξήγησε ότι «Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα μικροπλαστικά συσσωρεύονται κυρίως στο έντερο διαφόρων ειδών και προκαλούν εντερική φλεγμονή και μεταβολική διαταραχή. Η ανθρώπινη έκθεση στα μικροπλαστικά είναι αναπόφευκτη». «Για την αξιολόγηση του κινδύνου για την υγεία των μικροπλαστικών, η εκτίμηση των επιπέδων έκθεσης και των επιβαρύνσεων των μικροπλαστικών στους ανθρώπους είναι κρίσιμη. Ωστόσο, μέχρι σήμερα, λείπουν ακριβή δεδομένα σχετικά με την επιβάρυνση των μικροπλαστικών στον άνθρωπο. Επιπλέον, ο πραγματικός κίνδυνος για την υγεία από την έκθεση των ανθρώπων σε μικροπλαστικά ήταν πάντα μια κοινή ανησυχία».

Δείγματα κοπράνων

Δεδομένου ότι οι άνθρωποι συνήθως εκτίθενται σε μικροπλαστικά μέσω του εντέρου, η ομάδα ήθελε να καταλάβει εάν υπήρχε κάποια σχέση μεταξύ των μικροπλαστικών και της IBD. Για να γίνει αυτό, εξέτασαν δείγματα κοπράνων των συμμετεχόντων στη μελέτη. Οι ερευνητές στρατολόγησαν 52 άτομα με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου και 50 άτομα χωρίς τη νόσο, που κατά τα άλλα ήταν υγιή. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τα τρόφιμα και τα ποτά που καταναλώνουν, τις συνθήκες εργασίας και διαβίωσής τους κατά το προηγούμενο έτος, την κατάσταση της IBD τους και τα δημογραφικά τους χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια οι επιστήμονες ανέλυσαν τα δείγματα κοπράνων για να προσδιορίσουν την ποσότητα και τον τύπο των μικροπλαστικών που υπήρχαν.

Τα Μικροπλαστικά συνδέονται με την φλεγμονώδη νόσο του εντέρου

Διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες με IBD είχαν σημαντικά περισσότερα μικροπλαστικά στα κόπρανα τους από την υγιή ομάδα. Περαιτέρω ανάλυση έδειξε ότι η σοβαρότητα της ελκώδους κολίτιδας και της νόσου του Crohn συσχετίστηκε με τις ποσότητες μικροπλαστικών. Επιπλέον, η ομάδα σημείωσε ότι τα άτομα με περισσότερα μικροπλαστικά στα δείγματα κοπράνων τους έτειναν να πίνουν περισσότερο εμφιαλωμένο νερό, να τρώνε περισσότερο φαγητό σε πακέτο ή να εκτίθενται περισσότερο στη σκόνη όπου ζούσαν ή εργάζονταν. «Για πρώτη φορά, αυτή η μελέτη αποκαλύπτει ότι υπάρχει σημαντική διαφορά στη συγκέντρωση μικροπλαστικών στα κόπρανα σε ασθενείς με IBD και υγιείς ανθρώπους. Η μελέτη μας δείχνει επίσης ότι τα χαρακτηριστικά των μικροπλαστικών κοπράνων είναι χρήσιμα για την εκτίμηση της έκθεσης των μικροπλαστικών στο έντερο», λέει ο Δρ Γιαν Ζανγκ. Ωστόσο, ο ερευνητής προειδοποιεί ότι η μελέτη δεν συμπεράνει ότι τα μικροπλαστικά προκαλούν IBD.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ