Σαουδική Αραβία: Αποφυλακίστηκε μετά από 3 χρόνια η πριγκίπισσα Μπάσμα


Σαουδική Αραβία: Η πριγκίπισσα Μπάσμα –επιχειρηματίας και ακτιβίστρια- και η ενήλικη κόρη της Σουχούντ απελευθερώθηκαν από μια φυλακή υψίστης ασφαλείας όπου κρατούνταν για σχεδόν τρία χρόνια χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες.

Η πριγκίπισσα Μπάσμα μπιντ Σαούντ συνελήφθη τον Μάρτιο του 2019, ενώ ετοιμαζόταν να πετάξει στην Ελβετία για ιατρική περίθαλψη. Δεν είναι γνωστό γιατί φυλακίστηκαν η ίδια και η κόρη της Σουχούντ, καθώς δεν τους απαγγέλθηκαν ποτέ κατηγορίες.

Πολλοί εικάζουν ότι η κράτηση σχετίζεται με την δράση της για υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τον αγώνα της για τη συνταγματική μεταρρύθμιση στο πετρελαιοπαραγωγό βασίλειο. Άλλοι υποστηρικτές αναφέρουν τους στενούς δεσμούς της με τον πρώην πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Ναγιέφ, ο οποίος φέρεται να τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό.

«Οι δύο γυναίκες αφέθηκαν ελεύθερες μετά την αυθαίρετη φυλάκισή τους και έφτασαν στο σπίτι τους στην Τζέντα στις 6 Ιανουαρίου», δήλωσε ο νομικός εκπρόσωπος της 57χρονης. «Η πριγκίπισσα είναι καλά, αλλά θα ζητήσει ιατρική γνώμη. Φαίνεται καταπονημένη, αλλά είναι σε καλή διάθεση και ευγνώμων γιατί ξανασυνάντησε από κοντά τους γιους της» συμπλήρωσε.

Το Ριάντ δεν είχε κάνει ποτέ δημόσιο σχόλιο για την υπόθεση. Το 2020 η πριγκίπισσα Μπασμά, μέσω των social media, ανέφερε ότι κρατούνταν στο Ριάντ για πάνω από ένα χρόνο και ότι ήταν άρρωστη.

Τον περασμένο Απρίλιο απηύθυνε έκκληση στον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν και τον διάδοχο του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, λέγοντας ότι δεν είχε κάνει τίποτα κακό και ότι η υγεία της υποφέρει.

Ανακοινώνοντας την απελευθέρωσή της στο Twitter, η ALQST για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα είπε ότι της «στερήθηκε η ιατρική περίθαλψη που χρειαζόταν για μια δυνητικά απειλητική για τη ζωή της κατάσταση» κατά τη διάρκεια της παραμονής της στη φυλακή Al-Ha’ir, στα περίχωρα της πρωτεύουσας.

«Σε κανένα σημείο της κράτησής της δεν έχει απαγγελθεί καμία κατηγορία εναντίον της» πρόσθεσε η οργάνωση Η πριγκίπισσα Μπάσμα είναι η μικρότερη κόρη του βασιλιά Σαούντ, ο οποίος κυβέρνησε τη Σαουδική Αραβία μεταξύ 1953 και 1964.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ