Τουρκμενιστάν: Κλείνει τη μυστηριώδη «Πύλη της Κόλασης» – Τι είναι το δημοφιλές αξιοθέατο


Ο πρόεδρος του Τουρκμενιστάν δήλωσε ότι θέλει να κλείσει ένα δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο γνωστό ως «Πύλη της Κόλασης». Η τοποθεσία είναι ένας εντυπωσιακός κρατήρας φυσικού αερίου που καίγεται εδώ και δεκαετίες.

Η πυρκαγιά στον κρατήρα ονομάστηκε «Πύλη της Κόλασης» και βρίσκεται κοντά στη Νταρβάζα του Τουρκμενιστάν. Δεκαετίες μετά από ένα ατύχημα στη σοβιετική γεώτρησηπου σημειώθηκε το 1971, ο φλεγόμενος κρατήρας φυσικού αερίου εξακολουθεί να καίει

Ο πρόεδρος του Τουρκμενιστάν, Γκουρμπανγκούλι Μπερντιμουχαμέντοφ, δήλωσε το Σάββατο ότι θέλει να σβήσει τον φλεγόμενο κρατήρα φυσικού αερίου Νταρβάζα. Εμφανίστηκε στην κρατική τηλεόραση δίνοντας εντολή σε κυβερνητικούς αξιωματούχους να σβήσουν τη φωτιά, επικαλούμενος οικολογική ζημιά και οικονομικές ανησυχίες.

Είπε ότι η φωτιά στο φυσικό αέριο επηρεάζει αρνητικά τόσο το περιβάλλον όσο και την υγεία των ανθρώπων που ζουν κοντά. «Χάνουμε πολύτιμους φυσικούς πόρους από τους οποίους θα μπορούσαμε να αντλήσουμε σημαντικά κέρδη και να τους χρησιμοποιήσουμε για τη βελτίωση της ευημερίας των ανθρώπων μας» είπε χαρακτηριστικά.

Τι είναι οι «Πύλες της Κόλασης»;

Η «Πύλη της Κόλασης» βρίσκεται περίπου 260 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας του Τουρκμενιστάν, Ασγκαμπάτ. Το σημείο έχει 60 μέτρα πλάτος και 20 μέτρα βάθος.

Το Turkmenportal, ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος του Τουρκμενιστάν, είπε ότι οι «Πύλες της Κόλασης» σχηματίστηκαν για πρώτη φορά το 1971 όταν Σοβιετικοί γεωλόγοι χτύπησαν ένα σπήλαιο φυσικού αερίου στη μεγάλη έρημο Karakum, προκαλώντας την κατάρρευσή του κατά λάθος.

Σοβιετικοί γεωλόγοι ξεκίνησαν τη φωτιά για να αποτρέψουν την εξάπλωση του φυσικού αερίου, πιστεύοντας λανθασμένα ότι θα σβήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα. Δεκαετίες αργότερα, η «Πύλη της Κόλασης» εξακολουθεί να καίγεται, όπως…τα καζάνια της κόλασης από την οποία πήρε το όνομά της.

Το 2018, ο πρόεδρος διέταξε να μετονομαστεί σε «Λάμψη του Καρακούμ». Παλαιότερες προσπάθειες να σβήσουν οι «Πύλες της Κόλασης» δεν είχαν επιτυχία. Το 2019, ο Μπερντιμουχαμέντοφ χρησιμοποίησε ένα φορτηγό εκτός δρόμου για να κινηθεί με ταχύτητα γύρω από την «Πύλη της Κολάσεως» για την κρατική τηλεόραση.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ