Kαζακστάν: Ποιος είναι ο πρόεδρος Τοκάγιεφ – Η διπλωματία, το πινγκ πονγκ και οι σχέσεις με τη Ρωσία


Βετεράνος διπλωμάτης, ο πρόεδρος του Καζακστάν, Τοκάγιεφ, συναντιόταν στο παρελθόν τακτικά με απεσταλμένους των ΗΠΑ. Η  πρόσκληση ρωσικών στρατευμάτων θα πλήξει τις σχέσεις  με τη Δύση, οδηγώντας τη χώρα σε αχαρτογράφητα νερά.

Αντιμέτωπος με τη λαϊκή εξέγερση, ο πρόεδρος του Καζακστάν, απάντησε με σκληροπυρηνικό τρόπο. Διέταξε καταστολή ασφαλείας, αποκάλεσε τους διαδηλωτές «τρομοκράτες» και είπε ότι όσοι βγαίνουν στους δρόμους αξίζει να εξοντωθούν. Ο Τοκάγιεφ υπαινίχθηκε επίσης ότι πίσω από τις αναταραχές βρίσκονται «ξένοι».

Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ο βετεράνος πολιτικός και διπλωμάτης ακολουθεί πρακτικές Κρεμλίνου. Ο Τοκάγιεφ πέρασε τα χρόνια που τον διαμόρφωσαν στην υπηρεσία του σοβιετικού υπουργείου Εξωτερικών. Μετά την αποφοίτησή του από το σχολείο στο Αλμάτι – το σκηνικό των χειρότερων αναταραχών αυτή την εβδομάδα – σπούδασε εξωτερικές σχέσεις σε κρατικό ινστιτούτο της Μόσχας.

Ο Τοκάγιεφ ειδικεύτηκε στα κινέζικα. Κατέκτησε τη γλώσσα, εντάχθηκε στο τμήμα της Άπω Ανατολής του σοβιετικού υπουργείου Εξωτερικών και πέρασε μεγάλο μέρος της δεκαετίας του 1980 στην πρεσβεία της Μόσχας στο Πεκίνο. Όταν η ΕΣΣΔ διαλύθηκε, έγινε γρήγορα σύμβουλος του Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ, ηγέτη του επι δεκαετίες αυταρχικού ηγέτη του Καζακστάν.

Ήταν ο Τοκάγιεφ που έπεισε άλλα έθνη να αναγνωρίσουν διπλωματικά το Καζακστάν. Η Κίνα ήταν ιδιαίτερα ενθουσιώδης. Ο Nαζαρμπάγεφ επιβράβευσε τον Toκάγιεφ καθιστώντας τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, καθώς και διερμηνέα-σύμβουλο σε επίσημες αντιπροσωπείες στο Πεκίνο.

Το 1999 ο Τοκάγιεφ έγινε πρωθυπουργός και το 2002 υπουργός Εξωτερικών. Πιστός του Nαζαρμπαγιεφ, ήταν υπεύθυνος για τη βελτίωση των σχέσεων με τους τρεις βασικούς εταίρους του Καζακστάν – τη Ρωσία, την Κίνα και τις ΗΠΑ. Συναντιόταν λοιπόν τακτικά με απεσταλμένους των ΗΠΑ και βοήθησε το Καζακστάν να εγκαταλείψει τις πυρηνικές βόμβες της κομμουνιστικής εποχής.

Μερικά από τα προηγούμενα σχόλια του Τοκάγιεφ φαίνονται πλέον ειρωνικά. Σε ένα γεύμα του 2005 είπε στον πρέσβη των ΗΠΑ ότι μια Πορτοκαλί Επανάσταση όπως αυτή που παρατηρείται σε άλλες μετασοβιετικές Δημοκρατίες ήταν «απίθανη» στο Καζακστάν. Η χώρα, υποστήριξε, δεσμεύτηκε για «πολιτικές μεταρρυθμίσεις» και αποκέντρωση, σύμφωνα με τηλεγράφημα των ΗΠΑ που διέρρευσε.

Ακολούθησαν και άλλες υψηλές θέσεις. Έγινε εκπρόσωπος και στη συνέχεια πρόεδρος της γερουσίας του Καζακστάν. Όταν ο Ναζαρμπάγιεφ αποσύρθηκε το 2019 – τυπικά τουλάχιστον – ο Τοκάγιεφ τον διαδέχθηκε ως πρόεδρος. Δυόμισι χρόνια μετά αντιμετωπίζει μια κρίση πιο σοβαρή από ο,τι έζησε ποτέ ο αυταρχικός προκάτοχός του.

Η απόφαση του Τοκάγιεφ να προσκαλέσει ρωσικά στρατεύματα για να αποκαταστήσουν την τάξη αντιστρέφει χρόνια κατά τα οποία το Καζακστάν επεδίωκε προσεκτικά να ακολουθήσει μια ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική, ισορροπώντας μεταξύ Μόσχας, Ουάσιγκτον και Πεκίνου. Από εδώ και πέρα ​​οι σχέσεις με τη Δύση θα είναι πιο ψυχρές και εκείνες με τη Ρωσία θα γίνουν ξαφνικά πιο εύθραυστες και υποτελείς.

Οι οικογενειακές σχέσεις του Τοκάγιεφ συνδέονται με τη σοβιετική ιστορία. Ο πατέρας του, συγγραφέας αστυνομικών ιστοριών, πολέμησε στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο – τον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο, όπως τον αποκαλεί η Ρωσία. Η μητέρα του ήταν καθηγήτρια ξένων γλωσσών στο πανεπιστήμιο. Είναι χωρισμένος με έναν γιο, τον Τιμούρ. Τα χόμπι του περιλαμβάνουν την ανάγνωση μυθιστορημάτων, αναμνήσεων και βιβλίων για την πολιτική.

Σύμφωνα με την επίσημη βιογραφία του, ο Τοκάγιεφ –68 ετών σήμερα– έχει γράψει 10 βιβλία για τις διεθνείς σχέσεις. Επίσης, «υποστηρίζει έναν υγιεινό τρόπο ζωής» και ήταν επικεφαλής της ένωσης πινγκ πονγκ του Καζακστάν.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ