Τρέξιμο οφέλη υγεία: “Τρέχοντας” για μια καλύτερη ζωή [vid]

Ας ρίξουμε μια ματιά στα στοιχεία αναφορικά με τα εκπληκτικά οφέλη που μπορεί να σας προσφέρει το τρέξιμο.

Όφελος 1. Το τρέξιμο προσθέτει χρόνια στη ζωή σας και ζωή στα χρόνια σας.

Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι το τρέξιμο αυξάνει τη διάρκεια ζωής. «Αν η άσκηση ήταν χάπι, θα ήταν το πιο δημοφιλές χάπι στον κόσμο». Θα ήταν επίσης το λιγότερο ακριβό, με μικρό έως καθόλου κόστος. Μια μετα-ανάλυση έρευνας του 2018 για το τρέξιμο και τη μακροζωία διαπίστωσε ότι οι δρομείς έχουν περίπου 25 έως 30 τοις εκατό χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από κάθε αιτία κατά την παρακολούθηση από ό,τι οι μη δρομείς. Η μεταανάλυση καταλήγει: «Οποιαδήποτε ποσότητα τρεξίματος, ακόμη και μία φορά την εβδομάδα, είναι καλύτερη από το να μην τρέχετε».

Λίγοι από εμάς, ωστόσο, απλά θέλουν να ζήσουν περισσότερο. Αντίθετα, ελπίζουμε σε μια μακρά, παραγωγική, υγιή, δραστήρια ζωή. Αυτό ακριβώς μπορεί να μας παράσχει το τρέξιμο. Για παράδειγμα, πρόσφατη έρευνα στο Ball State University διαπίστωσε ότι μια ομάδα 75χρονων δρομέων και ποδηλατών (που ασκούνταν για 50 χρόνια) είχαν βιολογικά προφίλ πιο κοντά στους 25χρονους μεταπτυχιακούς φοιτητές παρά στους 75χρονους συνομηλίκους τους που δεν ασκούνταν.

Όφελος 2. Το τρέξιμο σας βοηθά να κοιμάστε καλύτερα.

Ο ύπνος μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τους αθλητές, αλλά και γενικά. Εξάλλου, είναι κατά τη διάρκειά του που το σώμα μας εκτελεί όλες τις εργασίες επισκευής του. Στο Good to Go, το βιβλίο της για την αθλητική αποκατάσταση, η επιστημονική συγγραφέας Christie Aschwanden βαθμολογεί τον ύπνο ως μία από τις λίγες «τεχνικές» αποκατάστασης που στην πραγματικότητα υποστηρίζεται από καλά στοιχεία. Σύμφωνα με ειδικούς από το Johns Hopkins, «Έχουμε ακλόνητα στοιχεία ότι η άσκηση, στην πραγματικότητα, σας βοηθά να αποκοιμηθείτε πιο γρήγορα και βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου». Ένα άρθρο στο American Journal of Lifestyle Exercise σημειώνει ότι η σύνδεση άσκησης-ύπνου πηγαίνει αμφίδρομα. Όσο περισσότερο ασκείστε, τόσο περισσότερο χρειάζεστε ποιοτικό ύπνο. Επίσης, όσο χειρότερες είναι οι συνήθειες ύπνου σας, τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες να ασκείστε τακτικά.

Ακολουθεί βίντεο:

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here