19 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός smarty4covid: Ξεκινά πιλοτικά στο ΑΧΕΠΑ εφαρμογή που αξιολογεί την Covid από τον ήχο της φωνής και του βήχα


Η πρωτοποριακή εφαρμογή smarty4covid που ανέπτυξαν ερευνητές του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, συλλέγει πολύτιμα ηχητικά δεδομένα από την φωνή, τον βήχα και την αναπνοή των ασθενών Covid με σκοπό να εκτιμήσει την εξέλιξη της νόσου. Το καινοτόμο app ξεκινά πιλοτικά να εφαρμόζεται στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της συμπρωτεύουσας

Πώς λειτουργεί η εφαρμογή smarty4covid;

Ο ασθενής επαναλαμβάνει 3 φορές την ίδια πρόταση, όπως για παράδειγμα, «η φωνή μου έχει δύναμη στην πανδημία» και ακολούθως παίρνει βαθιές ανάσες, βήχει δυο-τρεις φορές κι αμέσως μετά ανασαίνει κανονικά για τριάντα δευτερόλεπτα. Όπως εξηγούν οι ερευνητές που βρίσκονται πίσω από την καινοτόμα εφαρμογή, ήδη, οι νοσηλευτές μέσω τάμπλετ έκαναν χρήση της εφαρμογής και τα δεδομένα που συνέλλεξαν από τους θαλάμους των δομών υγείας παρέχουν πολύτιμα συμπεράσματα για την εξέλιξη της Covid. «Η εφαρμογή βασίζεται στο γεγονός ότι η φωνή μάς παρέχει πολύ σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση της υγείας μας και πιο συγκεκριμένα σχετικά με τη λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος, το οποίο προφανώς συνδέεται άμεσα με την Covid-19», σημειώνει η Κωνσταντία Ζαρκογιάννη, διδάκτωρ μηχανικός του εθνικού Μετσόβιου πολυτεχνείου και ΕΔΙΠ στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ, μια εκ των εμπνευστών της εφαρμογής και βασική ερευνήτρια, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».

Κωνσταντία Ζαρκογιάννη, διδάκτωρ μηχανικός του εθνικού Μετσόβιου πολυτεχνείου και ΕΔΙΠ στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ

Πώς γίνεται η εκτίμηση της εξέλιξης της νόσου

Με τη βοήθεια των τεχνολογιών κινητής υγείας και τεχνητής νοημοσύνης, οι ερευνητές εντοπίζουν παθολογικά μοτίβα στα ηχητικά δεδομένα καταγραφής της φωνής, του βήχα και της αναπνοής των ασθενών που συλλέγουν, προκείμενου να ορίσουν βιοδείκτες που έχουν υψηλή προγνωστική αξία για την εξέλιξη της Covid.

Το smarty4covid σε πιλοτική δοκιμή στο ΑΧΕΠΑ

«Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η αντιμετώπιση της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης που επέφερε η πανδημία, έθεσε στο επίκεντρο τη συνεισφορά της έρευνας και τη συνεργασία μεταξύ των επιστημόνων. Με αυτή την πεποίθηση, ως επιστήμονες νοσηλευτές που εργαζόμαστε σε ένα από τα μεγαλύτερα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία της χώρας, δεν μπορούσαμε παρά να προσφέρουμε τη συνεργασία μας σε κλινικό επίπεδο στους ερευνητές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για τη διεξαγωγή της αξιόλογης αυτής ερευνητικής προσπάθειας», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Δρ Χριστίνα Δημόνη, Νοσηλεύτρια ΠΕ, MSc Κλινικής Νοσηλευτικής, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθύντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας στο Π.Γ.Ν. ΑΧΕΠΑ.

*H ομάδα του smarty4covid, έχοντας μακρόχρονη εμπειρία στο να αναπτύσσει συστήματα υποστήριξης κλινικών αποφάσεων, αποτελείται από ερευνητές δύο εργαστηρίων βιοιταρικων προσομοιώσεων και απεικονιστικών τεχνολογίας (BIOSIM-biosim.ntua.gr και AILS-ails.ece.ntua.gr) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Επιστημονική υπεύθυνη του έργου είναι η Δρ. Κωνσταντίνα Νικήτα, καθηγήτρια του ΕΜΠ και διευθύντρια του εργαστηρίου BIOSIM. Κύρια ερευνήτρια του έργου είναι η Δρ. Κωνσταντία Ζαρκογιάννη, μέλος ΕΔΙΠ του ΕΜΠ και μέλος του BIOSIM. Στην ερευνητική ομάδα του smarty4covid, συμμετέχει ο Δρ. Γεώργιος Στάμου, καθηγητής του ΕΜΠ και ερευνητές-μέλη των εργαστηρίων ΒIOSIM και AILS.

*Το ερευνητικό έργο χρηματοδοτείται από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ).

* Η εφαρμογή έχει ήδη εξεταστεί από όλα τα επιστημονικά συμβούλια και έχει λάβει τις απαραίτητες εγκρίσεις.

 

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ