Η νέα παγίδα περί «μείωσης στρατιωτικού αποτυπώματος στο Αιγαίο»


Μπαίνοντας στο 2022 μπορεί κανείς να διαπιστώσει ότι η στρατηγική των παράλογων διεκδικήσεων της Τουρκίας έχει αλλάξει level. Πλέον η εμμονή του καθεστώτος Ερντογάν έχει στραφεί στην αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών με μια εξόχως πονηρή νομικίστικη επιχειρηματολογία.

Η περίφημη αποστρατιωτικοποίηση των νήσων είναι κάτι που εγείρεται σαν τουρκικό αίτημα από το 1973-1974, αλλά πήρε διαδικασίες εμμονής κυρίως μετά την τραγωδία των Ιμίων το 1996. Εκείνη την εποχή, οι «φίλοι» μας οι Αμερικανοί είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι θα ήταν μια κάποια λύση η Ελλάδα να αποστρατιωτικοποιήσει τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, αφήνοντας εκεί μόνο τις δυνάμεις που προβλέπουν οι Συνθήκες της Λωζάννης και του Παρισίων.

Σε αντάλλαγμα, οι Τούρκοι υποτίθεται ότι θα απέσυραν τη Στρατιά του Αιγαίου από τα μικρασιατικά παράλια. Θα μου πείτε αστεία πράγματα καθότι η Στρατιά στην ξηρά μετακινείται πέρα – δώθε σε χρόνο dt, ενώ αντίθετα η όποια αποστρατιωτικοποίηση από νησιωτικό χώρο χρειάζεται μήνες ολόκληρους και μετά δεν υπάρχει επιστροφή.

Ευτυχώς τίποτα από τα παραπάνω δεν έγινε, όμως η επιθετική στρατηγική των Τούρκων επί του συγκεκριμένου θέματος, ενώ προκαλεί έντονο προβληματισμό στην Ελλάδα, δεν φαίνεται να απασχολεί ιδιαίτερα τους καλούς μας φίλους και εταίρους στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ. Παράλληλα είναι γνωστό στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ ότι κατά καιρούς ασκούνται στην Αθήνα πιέσεις από το Βερολίνο και από την Ουάσιγκτον για να αποδεχθεί «μερική αποστρατιωτικοποίηση». Επίσημα βέβαια κάτι τέτοιο διαψεύδεται μετ’ επιτάσεως και από τους αξιωματούχους των ΗΠΑ και από την πρεσβεία της Γερμανίας.

Πρόσφατα ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ έθεσε ξεκάθαρα το ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών και ισχυρίζεται πως «είναι πρόκληση» οι τελετές εορτασμών που οργανώνονται στα νησιά που βρίσκονται στις ακτές της Τουρκίας, όπως στη Χίο και στη Σάμο! Την ίδια ώρα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τόνιζε πως η Τουρκία αμφισβητεί την κυριαρχία των νησιών τα οποία στρατιωτικοποιήθηκαν. Στη συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα Milliyet ο κ. Ακάρ, αναφερόμενος στο ζήτημα της στρατιωτικοποίησης των νησιών, δήλωσε: «Η Συνθήκη της Λωζάννης λέει: “Υπάρχουν 23 νησιά, δεν μπορούν να στρατιωτικοποιηθούν”. Δεκαέξι από αυτά στρατιωτικοποιήθηκαν. Όταν το λέμε αυτό, εκείνοι (σ.σ. οι Έλληνες) λένε ότι δέχονται απειλές. Τα στρατιωτικοποιήσατε, κάνατε λάθος. Μετά σηκώνονται και το λένε “πρόκληση”. Κάνουν τελετές εορτασμών στη Χίο, στη Σάμο, στις Οινούσσες, μέσα στο “στόμα” μας. Αυτό είναι πρόκληση! Αν αυτά δεν είναι πρόκληση, τι είναι;». Την ίδια ώρα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στη συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο 24 TV, αμφισβήτησε την ελληνική κυριαρχία σε νησιά του Αιγαίου και δήλωσε: «Στην τελευταία μας επιστολή προς τον ΟΗΕ είπαμε ότι “αν η Ελλάδα παραβιάσει το καθεστώς αυτών των αποστρατιωτικοποιημένων νησιών και δεν κάνει πίσω, θα συζητηθεί η κυριαρχία αυτών των νησιών”. Δηλαδή, με τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923 και τη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων του 1947 τα νησιά αυτά παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα με την προϋπόθεση ότι παραμένουν αποστρατιωτικοποιημένα». Οι Τούρκοι έχουν στείλει ήδη τρεις επιστολές επί του συγκεκριμένου ισχυρισμού τους στον ΟΗΕ.

Το νέο… φρούτο που προωθούν οι φίλοι μας (οι οποίοι μας περίπου μας εξισώσουν με τους Τούρκους) ακούει στην έννοια: «μείωση του στρατιωτικού αποτυπώματος». Δεν ακούγεται τόσο σκληρό όσο η αποστρατιωτικοποίηση και αναφέρεται κατά κύριο λόγο στα όπλα που χρησιμοποιεί η Ελλάδα. Κάποιοι δηλαδή πιέζουν την χώρα μας να δεσμευτεί πως θα αποσύρει… επιθετικά όπλα και έξυπνα πυραυλικά συστήματα. Θυμίζω ότι η έκφραση «μείωση του στρατιωτικού αποτυπώματος» είναι Αμερικανική, είναι του φίλου μας Μάικ Πομπέο. Τυχαίο; Δε νομίζω… Αυτή λοιπόν είναι η νέα παγίδα εις την οποία επιχειρούν να μας σύρουν είτε μέσω της διπλωματικής, είτε μέσω της νομικής οδού. Έτσι εξηγείται και το χθεσινό παραλήρημα του Ακάρ ότι η Ελλάδα υπονομεύει το ΝΑΤΟ και χρησιμοποιεί την ΕΕ, όπως υποστήριξε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας. Οι δύο χώρες, ανέφερε ο Τούρκος υπουργός, βρίσκονται σε αντιπαράθεση σε μια σειρά ζητημάτων, όπως η επιθετική πολιτική εξοπλισμών στην Ελλάδα, η αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, η πολιτική καταστολής της «τουρκικής», όπως τη χαρακτήρισε, μειονότητας και οι αβάσιμες, όπως είπε, αξιώσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, που «παραβιάζουν τα δικαιώματα της Τουρκίας» και της τουρκοκυπριακής πλευράς.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ