Ανοίγουν σήμερα τα σχολεία, παρά τις αντιδράσεις – Τι θα γίνει με όσους μαθητές δεν βρήκαν self test

Άνοιγμα σχολείων: Σήμερα το «πρώτο κουδούνι», παρά τις αντιδράσεις γονέων, μαθητών και εκπαιδευτικών

Επιστρέφουν σήμερα στις σχολικές αίθουσες, μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, δεκάδες χιλιάδες μαθητές σε όλη τη χώρα. Μετά από πολλές συζητήσεις -αλλά και αντιδράσεις- για το αν έπρεπε να ανοίξουν τα σχολεία τη στιγμή που έχουμε 50.000 ενεργά κρούσματα σε παιδιά, η κυβέρνηση πήρε το ρίσκο και έδωσε το «πράσινο» φως για να χτυπήσει σε λίγη ώρα «πρώτο κουδόυνι» του 2022.

Η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών και η αναστολή των εκδρομών, εξακολουθούν να ισχύουν, όπως συνεχίζει να ισχύει και το 50%+1 για την αναστολή λειτουργίας τμήματος σε περίπτωση κρούσματος, παρά τις έντονες αντιδράσεις γονέων, μαθητών, εκπαιδευτικών, αλλά και της ΔΟΕ.

Την αντίθεση τους με το άνοιγμα των σχολείων εξέφρασαν και πολλοί επιστήμονες. Ένας από αυτούς είναι και ο Καθηγητής Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και γιατρός του Ευαγγελισμού, Ιωάννης Καλομενίδης, ο οποίος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου. «Σας το λέω ξεκάθαρα και ανερυθρίαστα. Δεν έχει ληφθεί κανένα σοβαρό μέτρο και δυστυχώς αυτό θα το δούμε με την αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες. Τα self test δεν είναι σοβαρό μέτρο. Σας λέω από τώρα, πως αρκετοί δεν θα μπουν καν στον κόπο να κάνουν τα τεστ στα παιδιά τους. Είναι ένα μέτρο ολότελα λανθασμένο», τόνισε μεταξύ άλλων.

Ειδικότερα, τρεις είναι οι σημαντικότερες αλλαγές στα σχολεία:

  1. Προβλέπεται ένα επιπλέον self test για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας σχολείων, δηλαδή θα διενεργηθούν τρία δωρεάν self test την εβδομάδα που έρχεται αντί για δύο.
  2. Τα δωρεάν δύο εβδομαδιαία self test πλέον θα διενεργούνται και από τους εμβολιασμένους μαθητές και από τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς, πάλι δύο φορές την εβδομάδα έως και 24 ώρες πριν την προσέλευση στο σχολείο την Τρίτη και την Παρασκευή.
  3. Σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη όλο το τμήμα θα υποβάλλεται σε έλεγχο, και όχι μόνο οι μαθητές που κάθονταν κοντά στο κρούσμα, όπως ίσχυε μέχρι τώρα. Όλοι οι μη εμβολιασμένοι μαθητές θα κάνουν δωρεάν τεστ κάθε μέρα για 5 ημέρες. Συγκεκριμένα, θα κάνουν δύο rapid και ένα self test σε διάστημα πέντε ημερών, επιπλέον των δύο σταθερών self test την εβδομάδα, άρα 5 τεστ σε 5 ημέρες. Οι εμβολιασμένοι μαθητές θα κάνουν σύνολο 3 self test δωρεάν εκείνες τις ημέρες.

Όσον αφορά τους εκπαιδευτικούς, οι μη εμβολιασμένοι θα κάνουν και αυτοί 5 τεστ σε 5 ημέρες: δύο rapid και ένα self test, επιπλέον των δύο rapid test που ήδη κάνουν την εβδομάδα. Οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν 3 self test δωρεάν την εβδομάδα.

Οι μη εμβολιασμένοι μαθητές ή εκπαιδευτικοί που έχουν νοσήσει εντός του τελευταίου τριμήνου έχουν το ίδιο καθεστώς με τους εμβολιασμένους μαθητές ή εκπαιδευτικούς αντίστοιχα.

Άνοιγμα σχολείων: Τι θα γίνει με όσους μαθητές δεν βρήκαν self test – Η διαδικασία

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη καταγράφηκε το μεγαλύτερο πρόβλημα στη δωρεάν διάθεση των self test. Το υπουργείο Υγείας, με ανακοίνωσή του το Σάββατο, γνωστοποίησε πως όσοι δεν κατάφεραν να προμηθευτούν ένα self test θα μπορούν να το προμηθεύονται από τα σχολεία τους.

Έτσι το πρωί της Δευτέρας όποιος γονιός, μαθητής ή εκπαιδευτικός δεν κατάφερε να προμηθευτεί με self test θα μπορεί να προσέρχεται στο σχολείο από τις 7 το πρωί. Στο σχολείο θα βρίσκεται ο διευθυντής ή κάποιος εκπαιδευτικός που θα δίνει το απαραίτητο self test.

Ωστόσο, το self test δεν θα γίνεται στον χώρο του σχολείου αλλά οι μαθητές/εκπαιδευτικοί θα πρέπει να το κάνουν εκτός σχολείου, να δηλώσουν το αποτέλεσμα στη σχετική πλατφόρμα και μόνο εφόσον το αποτέλεσμα είναι αρνητικό θα μπορούν να μπουν και πάλι στον χώρο του σχολείου.

Άνοιγμα σχολείων: Τι θα γίνεται αν ένας μαθητής ή εκπαιδευτικός διαγνωσθούν θετικοί

Αν ένας μαθητής διαγνωστεί θετικός στον κορονοϊό, τότε θα μπαίνει σε απομόνωση για 5 ημέρες τουλάχιστον. Η απομόνωση θα διακόπτεται μετά από 5 ημέρες εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα, ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο -προεξάρχοντος του πυρετού- υποχωρούν, και με αρνητικό self test. Εάν ο πυρετός συνεχίζει ή υπάρχει θετικό τεστ (self ή radid), η απομόνωση θα παρατείνεται.

Αν εκπαιδευτικός διαγνωστεί θετικός, τότε θα μπαίνει σε απομόνωση για 5 ημέρες τουλάχιστον. Η απομόνωση θα διακόπτεται μετά από 5 ημέρες εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα, ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο -προεξάρχοντος του πυρετού- υποχωρούν, και με αρνητικό self test για τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς, και αρνητικό εργαστηριακό έλεγχο (radid ή PCR) για τους μη εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς. Εάν ο πυρετός συνεχίζει ή υπάρχει θετικό τεστ, η απομόνωση θα παρατείνεται. Όταν εξέλθουν από την καραντίνα, οι εκπαιδευτικοί υποχρεούνται να χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για τουλάχιστον άλλες 5 ημέρες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here