Folli Follie: Ξεκινά η δίκη του οικονομικού σκανδάλου – Στο εδώλιο η οικογένεια Κουτσολιούτσου

Ξεκινάει η δίκη για το σκάνδαλο της Folli Follie

Η ώρα της Δικαιοσύνης έφτασε για την οικογένεια Κουτσολιούτσου, που θα καθίσει στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας και θα βρεθεί αντιμέτωπη με βαρύτατα κακουργήματα, που επισύρουν υψηλές ποινές κάθειρξης.

Παραποιημένοι ισολογισμοί, εικονικά έσοδα, μετοχές δίχως αντίκρισμα οδήγησαν την «χρυσή» οικογένεια από τις διεθνείς αγορές στο κελί της φυλακής. Οι συνολικά 13 κατηγορούμενοι της, ανάμέσα στους οποίους είναι ο ιδρυτής της εταιρείας Δημήτρης Κουτσολιούτσος, η σύζυγός του Καίτη και ο γιος τους Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, βρίσκονται αντιμέτωποι με σοβαρότατα κακουργήματα, όπως η σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, η κακουργηματική πλαστογραφία, η κακουργηματική απάτη τελεσθείσα κατά φυσικών και νομικών προσώπων, ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ, η χειραγώγηση της αγοράς και η νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Ωστόσο, ο επικεφαλής της εταιρίας, Δημήτρης Κουτσολιούτσος, βαρύνεται με ένα ακόμη κακούργημα, αυτό της κατάχρησης προνομιακής πληροφορίας κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα.

Το σκάνδαλο της Folli Follie απασχόλησε τις δικαστικές αρχές από το 2018, ενώ η σχηματισθείσα δικογραφία κάνει λόγο για «εγκληματική οργάνωση» που δρούσε σε Ασία και Ευρώπη, υπό τη διεύθυνση του πατέρα και του υιού Κουτσολιούτσου, οι οποίοι βρίσκονται προφυλακισμένοι από το Σεπτέμβριο του 2020. Βέβαια, τον Μάρτιο του 2022 αναμένεται να δουν την έξοδο από τη φυλακή, καθώς λήγει το 18μηνο της προσωρινής τους κράτησης, με πιθανό το σενάριο η δίκη να μην έχει ολοκληρωθεί.

Σύμφωνα με τους δικαστές, η ζημία από τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης ανέρχεται στα 413.078.346,17 ευρώ, αν και, όπως εξηγείται, το συνολικό μέγεθος της οικονομικής βλάβης δεν είναι δυνατόν να αποτιμηθεί επακριβώς. Οι απώλειες για τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου αποτιμώνται σε 3.988.701,39 ευρώ, ενώ για τα φυσικά πρόσωπα και τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου σε 409.089,644 ευρώ.

Στο σκεπτικό της παραπομπής, αναφέρεται ότι οι κατηγορούμενοι συγκρότησαν εγκληματική οργάνωση –ηθικοί αυτουργοί της οποίας φέρονται οι Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος– και από το 2006 κατήρτιζαν πλαστά έγγραφα τραπεζών προκειμένου να παρουσιάζουν, ψευδώς, ότι η εταιρεία ευημερούσε οικονομικά. Ψευδώς φέρονται να παρουσίαζαν και τεράστιο κύκλο εργασιών στη Κίνα, με πληθώρα υποτιθέμενων συναλλαγών με ανύπαρκτες εταιρείες, ενώ τις παραποιημένες οικονομικές καταστάσεις των δήθεν εταιρειών, ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος μαζί με τον γιο του, τις έστελναν στην Ελλάδα και ζητούσαν να ενοποιηθούν με τους ισολογισμούς των εταιρειών του άλλου υποομίλου που δραστηριοποιούνταν στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και στη Β. Αμερική. Με τον τρόπο αυτό κατάφεραν να εξαπατήσουν το επενδυτικό κοινό, τα χρηματιστήρια και να χειραγωγήσουν την αγορά.

Κατά πληροφορίες, στο βούλευμα αναφέρεται ότι «ο Δημήτριος Κουτσολιούτσος, με τους Γεώργιο Κουτσολιούτσο και τον CFO του Υποομίλου στην Ασία, Ι.Μ. με πρόθεση, συγκρότησαν επιχειρησιακά δομημένη και με διαρκή δράση ομάδα, στην οποία εντάχθηκαν οι ίδιοι ως μέλη και εν συνεχεία η Αικατερίνη Κουτσολιούτσου, οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι αλλά και άγνωστοι μέχρις στιγμής υπάλληλοι και στελέχη του Ομίλου Folli Follie, υποτάσσοντας τη βούλησή τους έκαστος σε αυτήν, ως μέλη της, επιδιώκοντας και πετυχαίνοντας, στο πλαίσιο της συμφωνηθείσας εγκληματικής τους δράσης, βάσει οργανωμένου σχεδίου, που προέβλεπε ιεραρχική διάρθρωση και διακριτούς ρόλους, επιδιώκοντας την κατ’ εξακολούθηση τέλεση κακουργηματικής πλαστογραφίας και απάτης υπό οποιαδήποτε συμμετοχική έκφανση, προς σκοπό αποκόμισης παράνομου περιουσιακού οφέλους, διαμοιράζοντας τα παράνομα κέρδη ανάλογα με το ρόλο, τη δραστηριότητα και την ιεραρχική τους θέση, βλάπτοντας ή αποσκοπώντας να βλάψουν την περιουσία ιδιωτών και Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου ( ΝΠΔΔ)».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here