Κύπρος – Κωστρίκης: H παρεξήγηση… για την μετάλλαξη DeltaCron


«Τα άτομα που μολύνονται με DeltaCron, έχουν μεγαλύτερη τάση να νοσηλευτούν και αυτό με ώθησε να το δημοσιοποιήσω για να δουν όλες οι χώρες τι θα κάνουν», τόνισε ο καθηγητής Βιολογικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου, Λεόντιος Κωστρίκης, στον απόηχο των αντιδράσεων για το νέο στέλεχος του ιού που φέρεται να εντοπίστηκε σε περιστατικά στην Κύπρο.

«Υπάρχει αυξημένη συχνότητα αυτών των αλληλουχιών σε άτομα που νοσηλεύονται, εν συγκρίσει με άτομα που βρίσκονται στην κοινότητα. Η συχνότητα αυτή εξαιρετικά σημαντική. Είναι πεντακάθαρο, ότι η διαφορά της συχνότητας αυτών των αλληλουχιών σε άτομα που νοσηλεύονται, δεν είναι τυχαία», διευκρίνισε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, σημειώνοντας ότι «αυτό που ενόχλησε ορισμένους είναι το ότι δώσαμε μόνοι μας την ονομασία DeltaCron. Έχω το δικαίωμα να ονομάσω τις ανακαλύψεις μου όπως θέλω εγώ. Δεν παραβίασα κανέναν όρο, δημιούργησα ένα όνομα που περιγράφει το συγκεκριμένο φαινόμενο πάρα πολύ καλά».

«Το συγκεκριμένο στέλεχος, έχει δείξει κλινικές επιπτώσεις. Περιμένετε να δείτε την επιστημονική μελέτη. Έχουν κατατεθεί σε διεθνείς βάσεις δεδομένων, από το Ισραήλ, την Κολομβία και από άλλες χώρες, αλληλουχίες που είναι παρόμοιες, ταυτόσημες με την DeltaCron», υπογράμμισε ο ίδιος.

Ερωτηθείς για τη διχογνωμία σε σχέση με το DeltaCron, τόνισε ότι ο ίδιος θεώρησε σωστό, λόγω των παρατηρήσεων σε αλληλουχίες δειγμάτων ασθενών, να προχωρήσει στην ανακοίνωση λίγο πριν την δημοσιοποίηση της επιστημονικής μελέτης, για να δώσει την ευκαιρία και σε άλλες χώρες να προετοιμαστούν. Πρόσθεσε, δε, ότι πιθανότατα να ήταν λάθος, καθώς έπρεπε πρώτα να δημοσιευθεί η επιστημονική έρευνα και μετά να γίνουν οι ανακοινώσεις.

«Αυτό που παρατηρήσαμε από τα μέσα Δεκεμβρίου είναι ότι η Όμικρον εκτόπιζε συνεχώς στελέχη της Δέλτα. Είδαμε ότι υπήρχαν ορισμένα στελέχη της Δέλτα, όχι το κλασσικό αλλά εξελεγκτικά στελέχη, που είχαν ορισμένα παράξενα χαρακτηριστικά σε ένα γονίδιο που εκφράζει την πρωτεΐνη ακίδα, και η οποία είναι σημαντική γιατί χρησιμοποιείται στα εμβόλια. Παρατηρήσαμε ότι εμφανίζονταν παραλλαγές ή μεταλλάξεις του γονιδιώματος σε συγκεκριμένα αμινοξέα της πρωτεΐνης, προς το αριστερό άκρο της πρωτεΐνης. Άρα σε ένα συγκεκριμένο χώρο βλέπαμε μεταλλάξεις των αμινοξέων που ήταν χαρακτηριστικές της Όμικρον», εξήγησε ο κ. Κωστρίκης.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ