Τ κύτταρα κορωνοϊός: Υψηλά επίπεδα Τ-λεμφοκυττάρων καταπολεμούν την Covid


Άτομα με υψηλά επίπεδα Τ-λεμφοκυττάρων από κοινό κρυολόγημα έχουν λιγότερες πιθανότητες να κολλήσουν τον κορωνοϊό, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην παροχή του σχεδίου για την παραγωγή νέων εμβολίων που παρέχουν μακροχρόνια ανοσία και θα προστατεύουν από τις τρέχουσες και μελλοντικές παραλλαγές του κορωνοϊού, όπως η Όμικρον και η Δέλτα. Οι ερευνητές του Imperial College του Λονδίνου λένε ότι τα υψηλά επίπεδα Τ-λεμφοκυττάρων και ο ρόλος στην καταπολέμηση της COVID είναι μια “σημαντική ανακάλυψη”. Ωστόσο, προειδοποιούν ότι “κανείς δεν πρέπει να βασίζεται μόνο σε αυτό” και επιμένουν ότι οι άνθρωποι πρέπει να εμβολιάζονται ως ο “καλύτερος τρόπος” προστασίας κατά της COVID.

Τα Τ κύτταρα είναι ένας τύπος λευκών αιμοσφαιρίων που βοηθούν στην προστασία του σώματος από μόλυνση. Ο Δρ. Rhia Kundu, πρώτος συγγραφέας της μελέτης, από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς & Πνεύμονα του Imperial, δήλωσε: “Η έκθεση στον ιό SARS-CoV-2 δεν οδηγεί πάντα σε μόλυνση και ήμασταν πρόθυμοι να καταλάβουμε γιατί. Βρήκαμε ότι τα υψηλά επίπεδα προϋπαρχόντων Τ κυττάρων, που δημιουργούνται από το σώμα όταν μολυνθούν με άλλους ανθρώπινους κορωνοϊούς, όπως το κοινό κρυολόγημα, μπορούν να προστατεύσουν από τη μόλυνση από την COVID-19. Αν και αυτή είναι μια σημαντική ανακάλυψη, είναι μόνο μια μορφή προστασίας και θα τονίσω ότι κανείς δεν πρέπει να βασίζεται σε αυτό μόνο.  Αντίθετα, ο καλύτερος τρόπος για να προστατευτείτε από την COVID-19 είναι να εμβολιαστείτε πλήρως, συμπεριλαμβανομένης της αναμνηστικής δόσης σας” .

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Η μελέτη ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2020, όταν οι περισσότεροι άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν είχαν μολυνθεί από την COVID-19. Περιλάμβανε 52 άτομα που ζούσαν με κάποιον που είχε εκτεθεί στην COVID, κάτι που είχε επιβεβαιωθεί μέσω τεστ PCR. Οι συμμετέχοντες έκαναν εξετάσεις PCR στην αρχή και στη συνέχεια σε τέσσερις και επτά ημέρες αργότερα για να προσδιορίσουν εάν ανέπτυξαν λοίμωξη. Δείγματα αίματος από τα 52 άτομα λήφθηκαν εντός έξι ημερών από την έκθεσή τους στον ιό για να μπορέσουν οι ερευνητές να αναλύσουν τα επίπεδα των προϋπαρχόντων Τ-κυττάρων που προκλήθηκαν από προηγούμενες λοιμώξεις από κοινό κρυολόγημα που αναγνωρίζουν επίσης πρωτεΐνες της COVID.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπήρχαν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα αυτών των διασταυρούμενων Τ κυττάρων στα 26 άτομα που δεν μολύνθηκαν, σε σύγκριση με τα 26 άτομα που προσβλήθηκαν από τον COVID. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Nature Communications και επεσήμανε ότι τα Τ κύτταρα στοχεύουν τις εσωτερικές πρωτεΐνες εντός της COVID, παρά την πρωτεΐνη ακίδας στην επιφάνεια του ιού. Τα τρέχοντα εμβόλια δεν προκαλούν ανοσολογική απόκριση σε αυτές τις εσωτερικές πρωτεΐνες.

Ο καθηγητής Ajit Lalvani, ανώτερος συγγραφέας της μελέτης και Διευθυντής της Ερευνητικής Μονάδας Προστασίας Υγείας του NIHR Respiratory Infections στο Imperial, δήλωσε: “Η μελέτη μας παρέχει τα σαφέστερα στοιχεία μέχρι σήμερα ότι τα Τ κύτταρα που προκαλούνται από τους κορονοϊούς του κοινού κρυολογήματος παίζουν προστατευτικό ρόλο έναντι του SARS-CoV. -2 στη μόλυνση. Αυτά τα Τ κύτταρα παρέχουν προστασία προσβάλλοντας τις πρωτεΐνες εντός του ιού, αντί της πρωτεΐνης ακίδας στην επιφάνειά του. Τα νέα εμβόλια που περιλαμβάνουν αυτές τις διατηρημένες, εσωτερικές πρωτεΐνες θα προκαλέσουν ευρέως προστατευτικές αποκρίσεις των Τ κυττάρων που θα πρέπει να προστατεύουν από τις τρέχουσες και μελλοντικές παραλλαγές του SARS-CoV-2”.

ΠΗΓΗ


1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Εδω κανενας παλιοτσογλανος κωλοπαρουσιαστης θα ρωτησει τον Καπραβελο,τι εγινε με τα τ-λεμφοκυταρα εκει στην αιματολογικη;Ολα καλα;Εχουμε ικανοποιητικο τζιρο στους θανατους;[να μη μιλησω για το πλασμα του Ιταλου που τον “αυτοκτονησαν” τα σκουληκια.]

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ