Σχολεία Ουγκάντα: Το μεγαλύτερο σχολικό lockdown στον κόσμο φτάνει στο τέλος του

Σχολεία Ουγκάντα: Τα σχολεία της Ουγκάντα ​​άνοιξαν ξανά για μαθητές τη Δευτέρα, τερματίζοντας τη μεγαλύτερη σχολική διαταραχή στον κόσμο λόγω της πανδημίας COVID-19. Η επαναλειτουργία προκάλεσε κυκλοφοριακή συμφόρηση σε ορισμένες περιοχές της πρωτεύουσας, Καμπάλα, και οι μαθητές φαίνονται να κουβαλούν τα στρώματά τους στους δρόμους, ένα φαινόμενο που δεν παρατηρείται εδώ για σχεδόν δύο χρόνια.

Τα σχολεία της Ουγκάντα ​​έχουν κλείσει πλήρως ή εν μέρει για περισσότερες από 83 εβδομάδες, η μεγαλύτερη αναταραχή στον κόσμο, σύμφωνα με στοιχεία της πολιτιστικής υπηρεσίας του ΟΗΕ. Το κλείσιμο επηρέασε περισσότερους από 10 εκατομμύρια μαθητές.

Η ανατολικοαφρικανική χώρα των 44 εκατομμυρίων κατοίκων έκλεισε για πρώτη φορά τα σχολεία της τον Μάρτιο του 2020, λίγο μετά την επιβεβαίωση του πρώτου κρούσματος κορωνοϊού στην αφρικανική ήπειρο. Ορισμένα μαθήματα άνοιξαν ξανά για τους μαθητές τον Φεβρουάριο του 2021, αλλά τον Ιούνιο επιβλήθηκε ξανά ολικό lockdown καθώς η χώρα αντιμετώπισε το πρώτο της μεγάλο κύμα.

Για πολλούς γονείς, η επαναλειτουργία είχε καθυστερήσει πολύ. «Αναπόφευκτα, πρέπει να ανοίξουμε τα σχολεία», είπε ο Felix Okot, πατέρας ενός 6χρονου νηπιαγωγού. «Το μέλλον των παιδιών μας, το μέλλον του έθνους μας, διακυβεύεται». Τα σχολεία της χώρας δεν μπορούν να «περιμένουν για πάντα» το τέλος της πανδημίας, προειδοποίησε. Το παρατεταμένο κλείδωμα των σχολείων αποδείχτηκε αμφιλεγόμενο σε μια χώρα όπου τα μέτρα που στόχευαν στον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού αγνοήθηκαν από πολλούς.

Ο σκεπτικισμός για τα εμβόλια, ακόμη και μεταξύ των εργαζομένων στον τομέα της υγείας, παραμένει πρόβλημα, με τις αυξανόμενες αναφορές για πλαστές κάρτες εμβολιασμού για την COVID-19 που πωλούνται στο κέντρο της Καμπάλα. Πολλοί μαθητές που επέστρεψαν στο σχολείο πιστεύεται ότι δεν είχαν βοήθεια κατά τη διάρκεια του lockdown. Τα περισσότερα δημόσια σχολεία, που εξυπηρετούν τη συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών στην Ουγκάντα, δεν μπόρεσαν να προσφέρουν εικονική εκπαίδευση.

Το Associated Press ανέφερε τον Νοέμβριο για μαθητές σε μια απομακρυσμένη πόλη της Ουγκάντα ​​όπου φύτρωναν ζιζάνια στις τάξεις και ορισμένοι μαθητές εργάζονταν σε βάλτο ως χρυσωρύχοι. Ορισμένοι επικριτές επεσήμαναν ότι η κυβέρνηση του Προέδρου Yoweri Museveni – ενός αυταρχικού που κατείχε την εξουσία για 36 χρόνια και του οποίου η σύζυγος είναι υπουργός Παιδείας – έκανε ελάχιστα για να υποστηρίξει τη μάθηση στο σπίτι.

Ο Museveni δικαιολόγησε το lockdown επιμένοντας ότι οι μολυσμένοι μαθητές αποτελούν κίνδυνο για τους γονείς τους και τους άλλους. “Υπάρχουν πολλά πράγματα που δεν μπορούν να προβλεφθούν αυτή τη στιγμή. Η προσέλευση των μαθητών είναι απρόβλεπτη, η προσέλευση των δασκάλων είναι απρόβλεπτη”, δήλωσε ο Fagil Mandy, πρώην κυβερνητικός επιθεωρητής σχολείων που τώρα εργάζεται ως ανεξάρτητος σύμβουλος. «Ανησυχώ περισσότερο ότι πολλά παιδιά δεν θα επιστρέψουν στο σχολείο για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένων των σχολικών διδάκτρων».

Ο Μάντι σημείωσε επίσης την ανησυχία ότι ένα ξέσπασμα του ιού «θα εξαπλωθεί πολύ γρήγορα» σε πολυσύχναστα σχολεία, ζητώντας στενή παρακολούθηση από τους διευθυντές των σχολείων. Χαιρετίζοντας την επαναλειτουργία των σχολείων της Ουγκάντα, η Save the Children προειδοποίησε ότι «η χαμένη μάθηση μπορεί να οδηγήσει σε υψηλά ποσοστά εγκατάλειψης τις επόμενες εβδομάδες χωρίς επείγουσα δράση», συμπεριλαμβανομένων αυτών που περιέγραψε ως συλλόγους catch-up. Η ομάδα βοήθειας προειδοποίησε σε δήλωση τη Δευτέρα για ένα κύμα εγκαταλείψεων «καθώς οι μαθητές που έχουν μείνει πίσω στη μάθηση φοβούνται ότι δεν έχουν καμία πιθανότητα να καλύψουν τη διαφορά».

Μένει να δούμε πόσο καιρό θα παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία της Ουγκάντα, με ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων του ιού τις τελευταίες ημέρες. Την περασμένη εβδομάδα οι υγειονομικές αρχές ανέφεραν ημερήσιο ποσοστό θετικότητας άνω του 10%, από σχεδόν μηδενικό τον Δεκέμβριο. Ο Museveni έχει προειδοποιήσει για ένα πιθανό νέο lockdown εάν οι μονάδες εντατικής θεραπείας φτάσουν το 50% της πληρότητας. Ελπίζοντας για μια ομαλή επιστροφή στο σχολείο, οι αρχές παραιτήθηκαν από οποιεσδήποτε απαιτήσεις τεστ COVID για τους μαθητές.

Ένα συνοπτικό πρόγραμμα σπουδών έχει επίσης εγκριθεί στο πλαίσιο μιας ρύθμισης για αυτόματη προώθηση όλων των μαθητών στην επόμενη τάξη. Η Ουγκάντα ​​έχει λάβει ξένη υποστήριξη για την επαναλειτουργία των σχολείων. Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τα παιδιά και οι κυβερνήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας ανακοίνωσαν οικονομική υποστήριξη που επικεντρώνεται στην επιτήρηση του ιού και την ψυχική υγεία μαθητών και δασκάλων σε 40.000 σχολεία. Είπαν ότι η υποστήριξή τους ήταν το κλειδί για να παραμείνει ανοιχτό το σχολικό σύστημα της Ουγκάντα.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here