Όμικρον παραλλαγή: Τρεις εναλλακτικές θεωρίες για την προέλευση της Όμικρον

Όμικρον παραλλαγή: Επιστήμονες στη Νότια Αφρική αποκάλυψαν ότι είχαν ανακαλύψει μια ανησυχητική νέα παραλλαγή του SARS-CoV-2. Ανέφεραν ότι η παραλλαγή εξαπλωνόταν πολύ γρήγορα στη νότια Αφρική και περιείχε μεγάλο αριθμό ασυνήθιστων μεταλλάξεων που πιθανόν να κάνουν τον ιό πιο μολυσματικό από τις προηγούμενες παραλλαγές. Μέσα σε λίγες μέρες από την ανακοίνωση των επιστημόνων, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε ότι η νέα παραλλαγή, που ονομάζεται Όμικρον, ήταν μια παραλλαγή ανησυχίας.

Πολλές από τις μεταλλάξεις που εντόπισαν οι ειδικοί στον τομέα της υγείας στο Omicron είναι σπάνιες μεταξύ των προηγούμενων παραλλαγών του ιού. Αυτό αποτελεί ένα παζλ για τους επιστήμονες επειδή δεν υπάρχουν γνωστές ενδιάμεσες παραλλαγές που να αποκαλύπτουν πώς εξελίχθηκε το Omicron. Είναι σχεδόν σαν να εμφανίστηκε η νέα παραλλαγή «από το πουθενά».

Υπάρχουν τρεις εναλλακτικές θεωρίες για την προέλευση του Omicron:

  • Η παραλλαγή εξελίχθηκε απαρατήρητα σε έναν πληθυσμό κάπου στον κόσμο όπου υπήρχε λίγη επιτήρηση και αλληλούχιση του COVID-19.
  • Εξελίχτηκε σε κάποιον που παρέμεινε με τη λοίμωξη για ασυνήθιστα μεγάλο χρονικό διάστημα επειδή η ανοσία του ήταν σε κίνδυνο, ίσως ως αποτέλεσμα μιας ταυτόχρονης λοίμωξης HIV ή θεραπείας με ένα ανοσοκατασταλτικό φάρμακο.
  • Εξελίχτηκε σε πληθυσμό ζώων προτού ο άνθρωπος αποκτήσει τον ιό.
  • Η δεύτερη θεωρία είναι η πιο δημοφιλής μεταξύ των ιολόγων και των επιδημιολόγων.

Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί υποστήριξαν ότι άλλοι ιοί, όπως ο ιός της γρίπης, τείνουν να γίνονται λιγότερο μολυσματικοί με την πάροδο του χρόνου σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Αναφέρουν στοιχεία ότι ενώ τέτοιοι ιοί εξελίσσονται προσαρμογές στο ανοσοποιητικό σύστημα του ξενιστή τους, συσσωρεύουν άλλες μεταλλάξεις που τους καθιστούν λιγότερο ικανούς να προκαλέσουν λοιμώξεις σε άλλους ανθρώπους. Ωστόσο, το Omicron φαίνεται να είναι πιο μολυσματικό από όλες τις προηγουμένως γνωστές παραλλαγές.

Υπογραφή μετάλλαξης ποντικών

Ερευνητές στην Κινεζική Ακαδημία Επιστημών στο Πεκίνο βρήκαν τώρα στοιχεία ότι η Omicron μπορεί να έχει εξελίξει τη μεγάλη συλλογή ασυνήθιστων μεταλλάξεων σε ποντίκια. Πιστεύουν ότι μια παλαιότερη παραλλαγή, από τη γενεαλογία γνωστή ως B.1.1, πήδηξε από άνθρωπο σε ποντίκι στα μέσα του 2020. Με την πάροδο του χρόνου, εξέλιξε μια σειρά προσαρμογών στον νέο του ξενιστή προτού προκαλέσει μόλυνση σε άλλον άνθρωπο στα τέλη του 2021.

Εντόπισαν 45 «σημειακές μεταλλάξεις» στο RNA του Omicron που προτείνουν ότι συνέβησαν μετά τη διάσπαση της παραλλαγής από τον τελευταίο γνωστό κοινό πρόγονό της στους ανθρώπους. Προηγούμενη έρευνα υποδηλώνει ότι οι ιοί RNA τείνουν να συλλαμβάνουν περισσότερες μεταλλάξεις σε συγκεκριμένες βάσεις, σύμφωνα με το ποιόν ζώο ξενιστή αναπαράγονται μέσα. Χρησιμοποιώντας αυτή τη γνώση, οι συγγραφείς της νέας εργασίας έχουν προηγουμένως εντοπίσει την «υπογραφή» της μετάλλαξης διαφορετικών ζωικών ξενιστών του SARS-CoV-2.

Η νέα τους μελέτη διαπίστωσε ότι η σχετική συχνότητα των νέων σημειακών μεταλλάξεων στο Omicron είναι χαρακτηριστική της εξέλιξης σε έναν ξενιστή ποντικού και όχι σε έναν ανθρώπινο ξενιστή. Ανακάλυψαν ότι η υπογραφή μετάλλαξης του Omicron είναι διαφορετική από πολλές παραλλαγές που είναι γνωστό ότι έχουν εξελιχθεί στους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων τριών παραλλαγών που απομονώθηκαν από ασθενείς με χρόνιο COVID-19. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν επίσης ότι αρκετές μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδας του Omicron, την οποία χρησιμοποιεί ο SARS-CoV-2 για να προκαλέσει μόλυνση στα κύτταρα-ξενιστές, βοηθούν τον ιό να δεσμεύεται πιο σφιχτά στον υποδοχέα στόχο του στα ποντίκια.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here