Ινομυαλγία αίμα: Τα συμπτώματα βελτιώνονται από τη ροή του αίματος

Σύμφωνα με μια μελέτη από το Universitat Politècnica de València (Ισπανία), οι ασθενείς με ινομυαλγία έχουν αλλαγές στην εγκεφαλική ροή αίματος. Η έρευνα χρησιμοποιώντας διακρανιακό Doppler (TCD), που παρουσιάστηκε στο περιοδικό PLoS ONE, αποκάλυψε αλλαγές στις παραμέτρους ροής αίματος σε ασθενείς με ινομυαλγία που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην εξήγηση των επώδυνων και συναισθηματικών συμπτωμάτων που σχετίζονται με τη νόσο. Η ινομυαλγία είναι μια χρόνια νόσος που χαρακτηρίζεται από διάχυτο μυοσκελετικό πόνο σε πολλαπλές θέσεις και υπερευαισθησία σε φυσιολογικά ανώδυνα ερεθίσματα.

Πολλές περιοχές του εγκεφάλου ενεργοποιούνται ως απόκριση σε αυτά τα επώδυνα ερεθίσματα. Άλλα συναφή συμπτώματα περιλαμβάνουν διαταραχές ύπνου, κόπωση, δυσκαμψία, διαταραχές της διάθεσης, πονοκεφάλους, παραισθησία. Ο επιπολασμός της νόσου υπολογίζεται σε 2 έως 6%. Αυτή η κοινή παθολογία θεωρείται πλέον πολυτροπική και συστηματική, επηρεάζοντας τόσο το κεντρικό νευρικό σύστημα όσο και τις μικρές νευρικές ίνες. Αν και τα συμπτώματά της είναι πολλαπλά, η ινομυαλγία χαρακτηρίζεται κυρίως από αυτόν τον χρόνιο πόνο και μια υψηλότερη, επώδυνη απόκριση στην πίεση σε υπερευαίσθητα σημεία. Η ινομυαλγία συνήθως εκδηλώνεται ως νευροπάθειες που οδηγούν σε μια ποικιλία επώδυνων επιπτώσεων που ποικίλλουν από ασθενή σε ασθενή, ανάλογα με τα νεύρα που επηρεάζονται.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια διακρανιακή τεχνική Doppler, μια μη επεμβατική διαγνωστική μέθοδο υπερήχων που αναλύει τις αλλαγές στη ροή του αίματος στον εγκέφαλο μετρώντας την ταχύτητα της ροής του αίματος στα κύρια αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου. 15 γυναίκες με ινομυαλγία και 15 υγιείς γυναίκες υποβλήθηκαν σε αυτό το τεστ εγκεφάλου κατά τη διάρκεια μιας περιόδου ανάπαυσης πέντε λεπτών με κλειστά μάτια για να διαπιστωθεί εάν η ινομυαλγία σχετίζεται με αλλαγές στον εγκέφαλο, συμπεριλαμβανομένης της εγκεφαλικής ροής αίματος. Οι ερευνητές ανέλυσαν τη ροή στις πρόσθιες και μεσαίες εγκεφαλικές αρτηρίες και των δύο εγκεφαλικών ημισφαιρίων.

Αυτή η εξέταση έδειξε ότι οι συμμετέχοντες με ινομυαλγία έχουν:

  • Σημαντικά υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης και άγχους
  • Σημαντικά υψηλότερη ένταση πόνου
  • Μεγαλύτερη πολυπλοκότητα της εγκεφαλικής αγγειακής ροής (σήματα CBFV)

Αρνητικοί συναισθηματικοί παράγοντες και ενεργοποίηση περιοχών του εγκεφάλου που σχετίζονται με τον πόνο. Αποτελέσματα σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες που δείχνουν μια σχέση μεταξύ αρνητικών συναισθηματικών παραγόντων και ενεργοποίησης περιοχών του εγκεφάλου που σχετίζονται με τον πόνο. Τα δεδομένα επιβεβαιώνουν ότι η πολυπλοκότητα και τα χαρακτηριστικά της εγκεφαλικής αγγειακής ροής αίματος σχετίζονται με ορισμένα συμπτώματα της νόσου, συμπεριλαμβανομένων των επιπέδων κατάθλιψης, άγχους και πόνου. Αν και αυτά τα αποτελέσματα από ένα μικρό δείγμα δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί από μεγαλύτερες μελέτες, υποδηλώνουν ότι η θεραπεία των εγκεφαλοαγγειακών ανωμαλιών μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση ορισμένων από τα συμπτώματα της ινομυαλγίας.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here