Σεισμός: Από Τουρκία μέχρι Αίγυπτο αισθητό το χτύπημα του Εγκέλαδου στις κυπριακές ακτές


Σεισμός μεγέθους 6,1 βαθμών στην Κλίμακα Ρίχτερ και εστιακού βάθους εικοσιπέντε χιλιομέτρων στο ενεργό Κυπριακό Τόξο, σύμφωνα με το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης.

Η Ανώτερη Γεωλογική Λειτουργός Συλβάνα Πηλείδου ανέφερε στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση ότι η δόνηση έγινε αισθητή σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου και κυρίως στην Πάφο. Το σεισμικό “κύμα” έπληξε επίσης γειτονικές χώρες όπως Τουρκία, Αίγυπτο, Ισραήλ, Λίβανο, Συρία και Ελλάδα.

Η κυρία Πηλείδου τόνισε ότι η σημερινή σεισμική δόνηση καταγράφηκε πιο κοντά στη ξηρά και πλησιέστερα σε κατοικημένες περιοχές, σε σχέση με το σεισμό που συνέβη την περασμένη εβδομάδα μεγέθους 5,3 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ και σε απόσταση 100 χιλιόμετρα πιο βορειοδυτικά από το επίκεντρο του σημερινού σεισμού.

Παρόμοιου μεγέθους ήταν σεισμική δόνηση που καταγράφηκε το 1995 και προκάλεσε τον θάνατο δύο ανθρώπων και την κατάρρευση κτιρίων στις επαρχίες Λευκωσίας και Πάφου.

Σε ότι αφορά την μετασεισμική δραστηριότητα, η κυρία Πηλείδου τόνισε ότι δεν μπορεί να προβλεφθεί και τόνισε ότι μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί μικρότεροι μετασεισμοί.

Ο Πρόεδρος του Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξει μεγαλύτερος σεισμός στην Κύπρο, ούτε έντονη μετασεισμική δραστηριότητα. Επισήμανε ότι η δόνηση προέρχεται από την διατάραξη της Αφρικανικής τεκτονικής πλάκας, η οποία τέμνεται με την Ευρωπαϊκή.

Σε ότι αφορά την εκδήλωση τσουνάμι, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός κυμματισμού μικρής εμβέλειας, ενώ οι προειδοποιητικές ανακοινώσεις εξήγησε ότι σχετίζονται με την επιχειρησιακή ετοιμότητα και ικανότητα των αρμόδιων φορέων

Ο κύριος Λέκκας επισήμανε την ανάγκη εκπαίδευσης και ετοιμότητας των πολιτών για τέτοια φαινόμενα, μέσω ορθής διαχείρισης και “ωριμότητας” σε σχέση με τη γνώση για τους σεισμούς.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ