Πλεύρης: Καμία παράταση προστίμου στους 60+, το Σισμανόγλειο νοσοκομείο Covid


Σε σημερινές συνεντεύξεις του στα ΜΜΕ ο υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης, ανέδειξε όλα τα καυτά ζητήματα που ταλανίζουν αυτές τις ημέρες τη χώρα. Ανέφερε πως δεν θα δοθεί καμία παράταση ως προς την επιβολή διοικητικού προστίμου στους πολίτες άνω των 60 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί μέχρι τώρα, ενώ επεσήμανε πως και τα σημερινά self test για την επαναλειτουργία των σχολείων ανίχνευσε 9.700 περισσότερα κρούσματα επιπλέον των χτεσινών 15.000 κρουσμάτων. Επίσης, ο υπουργός τόνισε πως η αυξημένη ζήτηση για νοσηλείες οδήγησε στην μετατροπή του Σισμανόγλειου σε νοσοκομείο Covid, με το ΝΙΜΤΣ να εξυπηρετεί τις εφημερίες του.

Τι δήλωσε αναλυτικά ο υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης

Η ανίχνευση των κρουσμάτων μέσω self test

Αρχικά, ο κ. Πλεύρης υπερασπίστηκε της επιλογής να ανοίξουν τα σχολεία σύμφωνα με τα πρωτόκολλα που επιβάλλουν 3 self test για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας τους. Χτες ανιχνεύθηκαν περισσότερα από 15.000 κρούσματα, ενώ και σήμερα 9.700 σελφ τεστ ήταν θετικά (1.000 εκπαιδευτικοί και οι υπόλοιποι μαθητές). Αν δεν είχε αποφασιστεί αυτή η στρατηγική, αυτά τα κρούσματα το πιθανότερο είναι πως θα κυκλοφορούσαν ανάμεσά μας και θα εξάπλωναν τον κορωνοϊό ακόμη περισσότερο στην κοινότητα. Ωστόσο, δεν έχουν προσμετρηθεί ακόμη στα συνολικά κρούσματα που ανακοινώνονται από τον ΕΟΔΥ και αυτό θα γίνει στις επόμενες 2 με 3 ημέρες.

Η νοσηλεία με Όμικρον

Στη συνέχεια, ο υπουργός επεσήμανε πως η Όμικρον δίνει βραχύτερες νοσηλείες με ήπια συμπτώματα και με έναν μέσο όρο νόσησης που δεν ξεπερνά τις 5 ημέρες. Σε σύγκριση με τη Δέλτα, αυτή η νόσηση φαίνεται να προκαλεί μικρότερη ανησυχία. Ωστόσο, αυτό που προκαλεί την συμφόρηση στις νοσοκομειακές δομές και φέρνει το ΕΣΥ σε οριακές καταστάσεις είναι η μεγάλη μεταδοτικότητα και όχι η νοσηρότητα. Σε σχέση με τα ποσοστά, αναλυτικότερα, ο κ. Πλεύρης ανέφερε πως η αναλογία στην κοινότητα είναι:

  • 80% «Όμικρον»
  • 20% «Δέλτα»

Αντιθέτως, οι νοσηλείες είναι μοιρασμένες:

  • 50% «Όμικρον»
  • 50% «Δέλτα»

 

Τις ερχόμενες εβδομάδες ανακοίνωσε ο κ. Πλεύρης πως θα υπάρξει κορύφωση της πανδημίας με τον μέγιστο αριθμό θετικότητας και συνεπακόλουθα κρουσμάτων. Γι’ αυτό και το ΕΣΥ ενισχύεται με επιπλέον κλίνες και ιδιαίτερα τα νοσοκομεία της Αττικής, ενώ ξεκινά η επίταξη ιδιωτών στη Βόρεια Ελλάδα. Το Σισμανόγλειο ειδικότερα μετατρέπεται σε νοσοκομείο μόνο για Covid περιστατικά και τις εφημερίες του τις παίρνει το Στρατιωτικό Νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ.

Αξιολόγηση εκ νέου των μέτρων αύριο

Για τα μέτρα που πάρθηκαν πριν από τις γιορτές, ο κ. Πλεύρης τόνισε: “Αύριο συνεδριάζει η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων και προφανώς θα μας εισηγηθεί. Αυτή τη στιγμή εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα, υπό την έννοια ότι η μεταδοτικότητα της «Όμικρον» δείχνει ότι έχει μία κυκλική πορεία με συγκεκριμένο χρόνο και επομένως τα πάρα πολύ περιοριστικά μέτρα, λόγω της μεταδοτικότητας, δεν έχουν απόδοση. Θεωρούμε ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί, είναι επαρκή μέτρα και δεν χρειάζονται επιπλέον, αλλά από εκεί και πέρα υπήρξαν και κάποια μέτρα τα οποία ελήφθησαν κυρίως με γνώμονα την εορταστική περίοδο, όπως λόγου χάριν η μουσική, για τα οποία θα συζητήσουμε με την Επιτροπή εάν αυτά τα μέτρα που είχαν στόχευση να περιορίσουν κάποια πάρτι, τα οποία συνήθως γίνονταν μέσα στην εορταστική περίοδο, έχουν κάποιο νόημα.”

Για το πρόστιμο στους άνω των 60

Τέλος, ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε στους πολίτες άνω των 60 ετών και στα διοικητικά πρόστιμα που αναμένεται να τους επιβληθούν μέσα στις επόμενες ημέρες, μετά το πέρας της διορίας για τον εμβολιασμό τους. Τόνισε πως εάν εξεταστεί η επέκταση της υποχρεωτικότητας, θα έχει ηλικιακά χαρακτηριστικά, όπως και στους 60+. Πρώτα, όμως, είναι επιβεβλημένη η παρακολούθηση της πλήρους εφαρμογής της στους 60 και άνω, για τους οποίους από τη Δευτέρα ξεκινά η διαδικασία των διοικητικών κυρώσεων που θα εφαρμοστούν από την πρώτη μέρα και δεν θα υπάρξει παράταση.

 

 

 

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ