Όμικρον μετάδοση: Γιατί η Όμικρον μεταδίδεται έντονα ακόμη και από ασυμπτωματικούς;


Οι ερευνητές έχουν αποκαλύψει μια ένδειξη γιατί η παραλλαγή Όμικρον εξαπλώνει την COVID-19 πολύ πιο γρήγορα από τους προκατόχους της. Όσοι έχουν μολυνθεί αλλά δεν έχουν συμπτώματα εξακολουθούν να είναι πολύ πιο πιθανό να μολύνουν άλλους από ό,τι εάν νοσούσαν με προηγούμενες παραλλαγές, όπως δείχνουν τα δεδομένα. “Καθώς γινόμαστε μάρτυρες της γρήγορης, παγκόσμιας εξάπλωσης της Όμικρον, είναι σαφές ότι χρειαζόμαστε επειγόντως μια καλύτερη κατανόηση της δυναμικής μετάδοσης αυτής της παραλλαγής”, δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης Δρ. Lawrence Corey.

Δεδομένου ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί, δεν μπορούμε πάντα να γνωρίζουμε ποιος είναι ο φορέας του ιού, αλλά ξέρουμε τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατευτούμε και να αποτρέψουμε περαιτέρω εξάπλωση:

  • φοράτε μάσκα
  • πλένετε τα χέρια σας
  • αποφεύγετε τις μεγάλες συγκεντρώσεις σε εσωτερικούς χώρους
  • εμβολιαστείτε πλήρως το συντομότερο δυνατόν

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Η μελέτη Sisonke χρησιμοποίησε δοκιμές PCR από τα μέσα Νοεμβρίου 2021 έως τις 7 Δεκεμβρίου 2021, σε ασυμπτωματικά άτομα. Βρήκε ότι η θετικότητα ήταν 16%. Η μεγαλύτερη μελέτη του Ubuntu βρήκε 31% ασυμπτωματική μεταφορά, ή σε 71 από τα 230 δείγματα μεταξύ 2 Δεκεμβρίου και 17 Δεκεμβρίου 2021. Όλα τα δείγματα που ήταν διαθέσιμα για ανάλυση αλληλουχίας επαληθεύτηκαν ότι ήταν Omicron. Προηγούμενες μελέτες σχετικά με τις προγονικές παραλλαγές, τις παραλλαγές Βήτα και Δέλτα είχαν ποσοστά ασυμπτωματικής μετάδοσης μεταξύ 1% και 2,6%, 7 έως 12 φορές λιγότερο από ό,τι με τα δείγματα Omicron, είπαν οι ερευνητές. Η μελέτη Ubuntu ξεκίνησε στις αρχές Δεκεμβρίου με στόχο την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου COVID-19 της Moderna σε άτομα που ζουν με HIV.

Η έρευνα Sisonke ήταν μια υπομελέτη μιας ευρύτερης μελέτης που αξιολόγησε την αποτελεσματικότητα μιας μόνο δόσης του εμβολίου Johnson & Johnson COVID-19. Η υπομελέτη αξιολόγησε τις ανοσολογικές αποκρίσεις και τις πρωτοφανείς λοιμώξεις σε 1.200 εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είναι έγκυες ή θηλάζουν ή έχουν HIV. Η μελέτη περιελάμβανε 577 άτομα που εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο της Johnson & Johnson για την COVID-19, με τα αποτελέσματα να υποδηλώνουν υψηλό ποσοστό μεταφοράς ακόμη και σε όσους είναι γνωστό ότι έχουν εμβολιαστεί.

Σημασία των ευρημάτων

“Οι μεγαλύτερες μελέτες σχεδιάστηκαν για να αναλύσουν δεδομένα στη διασταύρωση της COVID-19, των εμβολίων και των ανθρώπων που ζουν με HIV, αλλά μας δίνουν επίσης χρήσιμες πληροφορίες για το Omicron και πώς η εξάπλωσή του διαφέρει από εκείνες των προηγούμενων παραλλαγών ανησυχίας”, δήλωσε η Δρ. Glenda Gray, πρόεδρος του Συμβουλίου Ιατρικής Έρευνας της Νότιας Αφρικής (SAMRC), δήλωσε σε δελτίο τύπου του SAMRC. Η υποσαχάρια Αφρική έχει πληγεί σκληρά τόσο από τον ιό HIV όσο και από την πανδημία της COVID-19, δήλωσε ο Δρ. Nigel Garrett, επικεφαλής της Έρευνας Εμβολίων και Παθογένεσης του HIV στο Κέντρο για το Ερευνητικό Πρόγραμμα AIDS στη Νότια Αφρική.

“Το Ubuntu και το Sisonke θα παρέχουν σημαντικά δεδομένα για την ασφάλεια, τη δοσολογία και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, αλλά ήδη μας βοηθούν να κατανοήσουμε καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να αλλάξει αυτός ο ιός και πώς αυτές οι αλλαγές επηρεάζουν τη μετάδοση και τη σοβαρότητα. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πώς η Omicron και άλλα παραλλαγές εξαπλώνονται μεταξύ αυτών που είναι ανοσοκατεσταλμένοι καθώς και εκείνων που δεν είναι”, είπε ο Garrett. Τα προκαταρκτικά ευρήματα και στις δύο μελέτες δημοσιεύθηκαν στον διακομιστή προεκτύπωσης medRxiv και δεν έχουν αξιολογηθεί από ομοτίμους.

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ