Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών: Ναι στη χορήγηση 4ης δόσης σε ανοσοκατεσταλμένους


Τη χορήγηση της τέταρτης δόσης του εμβολίου για τον κορωνοϊό στους ανοσοκατεσταλμένους, αποφάσισε το μεσημέρι της Τρίτης (11/1) η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Η συγκεκριμένη κατηγορία πολιτών θα δύναται να πραγματοποιήσει την τέταρτη δόση, 3 έως 6 μήνες μετά την τρίτη δόση, σύμφωνα με πληροφορίες.

Νωρίτερα την Τρίτη, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους μιλώντας στην ΕΡΤ, είχε ουσιαστικά προαναγγείλει την θετική γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής: «Το πιθανότερο η Επιτροπή Εμβολιασμών θα δώσει το ”πράσινο φως” σε πολύ συγκεκριμένες ομάδες και είναι η μόνη συζήτηση που υπάρχει» επεσήμανε ο Μ. Θεμιστοκλέους, και συνέχισε: «Από εκεί και πέρα, τέταρτη δόση στον γενικό πληθυσμό δεν έχει εγκριθεί, ειδικά σε χώρες της ΕΕ, και δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο αν η Όμικρον θα απαιτήσει μία καινούρια, τροποποιημένη δόση εμβολίου. Εγώ είμαι αισιόδοξος ότι δεν θα πάμε σε τέταρτη δόση στον γενικό πληθυσμό».

Αμφιβολίες ΕΜΑ για χορήγηση 4ης δόσης στον γενικό πληθυσμό

Την ίδια ώρα, ο ΕΜΑ εκφράζει αμφιβολίες για την ανάγκη χορήγησης 4ης δόσης στον γενικό πληθυσμό. «Οι επαναλαμβανόμενοι εμβολιασμοί σε σύντομα χρονικά διαστήματα δεν θα μπορούσε να είναι μια βιώσιμη μακροπρόθεσμη στρατηγική», ανέφερε ο επικεφαλής για τη στρατηγική εμβολίων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, Μάρκο Καβαλέρι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Δεν υπάρχουν ακόμα αρκετά δεδομένα που να υποστηρίζουν την 4η δόση και θα θέλαμε να τα δούμε πριν κάνουμε οποιαδήποτε σύσταση», επεσήμανε ο Καβαλέρι. Όπως είπε, υπάρχει μια ανησυχία αναφικά με τη στρατηγική του επαναλαμβανόμενου εμβολιασμού σε σύντομο χρονικό διάστημα. «Πρέπει να εξετάσουμε ποια θα είναι η καλύτερη στρατηγική για εμβολιασμό με την πάροδο του χρόνου, καθιστώντας σαφές ότι δεν μπορούμε να χορηγούμε συνεχώς αναμνηστικές δόσεις κάθε 3-4 μήνες», ανέφερε. Για τους ευάλωτες και ανοσοκατεσταλμένους, ο κ. Καβαλέρι είπε ότι πράγματι αναμένεται η χορήγηση μιας δεύτερης αναμνηστικής δόσης.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ